Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010
Πρωτοβουλίες για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο
Με ένα Εθνικό Συμβούλιο για τη γλώσσα και μία Γενική Γραμματεία θα μπουν τα θεμέλια για τη νέα θεσμική δομή που θα υπηρετήσει την ελληνική παιδεία από το επόμενο φθινόπωρο.
Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς στη Βουλή.
Πρώτο βήμα, όπως εξήγησε η ίδια, θα αποτελέσει ένα διεθνές συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (δελτίο τύπου), με τη συμμετοχή επιστημόνων και πολιτικών, και θα θέσει τις βάσεις για μία τελική πρόταση η οποία θα λάβει θεσμικό χαρακτήρα.
Στο εσωτερικό, δρομολογείται νέο πρόγραμμα διδασκαλίας το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 700 σχολεία με περισσότερες ώρες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνία από την Α' δημοτικού σε συνεργασία με λογοτέχνες και καλλιτέχνες.
Παράλληλα, θα εμπλουτιστεί με σωστές μεθόδους διδασκαλίας η ελληνική γλώσσα για παλιννοστούντες και μετανάστες, ώστε να πάρουν το πιστοποιητικό ελληνομάθειας.
Μεταξύ των καινοτομιών περιλαμβάνονται η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, έρευνα και μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και των διαλέκτων της, εξ αποστάσεως διδασκαλία και αυτοεκπαίδευση και υποστήριξη σπουδών μετάφρασης και διερμηνείας.
Η σχετική διαβούλευση ξεκινά μετά τον Ιούνιο ώστε από το Σεπτέμβριο να υπάρχει ένας θεσμικός κορμός στο υπουργείο Παιδείας
Ειδικότερα για το εξωτερικό, η νέα προσέγγιση θα έχει ως κέντρο βάρους το τρίπτυχο Γλώσσα-Ιστορία-Πολιτισμός, και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που θα καλούνται να το υπηρετήσουν θα είναι μόνο νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και φιλόλογοι, ενώ οι ειδικότητες πολιτισμού θα περιλαμβάνουν γυμναστές, μουσικούς και, σε κάποιες χώρες, μαθηματικούς.
Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας συνιστά, όπως εξήγησε η υπουργός, προτεραιότητα στο εξωτερικό, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον με λίστες αναμονής, σε πολλές χώρες.
Τα 400 σημεία -Κέντρα ή Έδρες Ελληνικών Σπουδών- που υπάρχουν σήμερα ανά τον κόσμο θα ενταχθούν με έναν ειδικό σχεδιασμό στο Εθνικό Συμβούλιο Ελληνικής Γλώσσας, θα ανανεωθούν και θα υποστηριχθούν με αποσπάσεις εκπαιδευτικών και οικονομικούς πόρους με διαφανή τρόπο και συγκεκριμένα κριτήρια.
Παράλληλα, θα υπάρξει οργάνωση συστηματικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μέσω των πρεσβειών μας με επιτόπου διδάσκοντες.
Διαβάστε περισσότερα: στο Βήμα
Τρίτη 22 Ιουνίου 2010
Θα ήθελα σήμερα να είμαι 18αρης;
Γράφει σήμερα η Χαρά Καλημέρη στην Ημερησία με τίτλο "Αγωνία χιλιάδων μαθητών για την αποχή εκπαιδευτικών":
"Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή κρίσιμη απόφαση της ΟΛΜΕ για τη συνέχιση ή όχι της αποχής των καθηγητών από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων (βαθμολόγηση γραπτών, επιτήρηση εξετάσεων κ.ά.) είναι το υπουργείο Παιδείας".
«Περιμένουμε την απόφαση της ΟΛΜΕ, η οποία θα δείξει ότι σέβεται την αγωνία όλων των μαθητών και των γονιών, αλλά και όλων μας για να τελειώσει αυτή η ταλαιπωρία», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σε μία προσπάθεια να μην οξύνει το κλίμα μεταξύ εκπαιδευτικών - κυβέρνησης.
Στο οικογενειακό-φιλικό περιβάλλον όλων μας σίγουρα υπάρχουν μαθητές-τριες που τις μέρες αυτές πέρασαν δια πυρός και σιδήρου δοκιμάζοντας αντοχές και όρια μέσα από κάποια δοκιμασία εξετάσεων.
Και το διάβασμα δεν είναι πάντοτε το δυσκολότερο μέρος...
Με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια και διάθεση αυτοκριτικής η Mαρία Kατσουνάκη περιγράφει (20/6) στην Καθημερινή τα σενάρια που λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε όλες τις ελληνικές οικογένειες:
«Δεν διαβάζεις... χαζεύεις... πάλι έξω θα βγεις... λίγες ώρες δεν μπορείς να συγκεντρωθείς... ξέρεις τι σε περιμένει, ανεργία και ανασφάλιστη εργασία... μέλλον ζοφερό, σκληρό και ανταγωνιστικό». Στην περίοδο των εξετάσεων ξεσπάει η σφοδρότερη ενδοοικογενειακή κρίση.
"Σκόρπιες φράσεις, σε παραλλαγές, που διοχετεύονται σε μια ηλικιακή γκάμα η οποία ξεκινά (στην πιο σοβαρή εκδοχή της) από τα 13 και φτάνει ως το... πτυχίο. Είκοσι πέντε και βάλε. Κάθιδροι και αγχωμένοι γονείς μετακυλίουν φοβίες και πίεση στα παιδιά - μαθητές, στα (αιωνίως) παιδιά - φοιτητές.
Μια γενιά που ζει σε σχήμα πρωθύστερο. Από την εφηβεία ετοιμάζεται για το μεταπτυχιακό, αν δεν πιέζεται από το δημοτικό ήδη για να κατακτήσει μια διακριτή και υψηλή κοινωνική θέση. Οι γονείς, συχνά με το υστέρημά τους (μας), φροντίζουν για το καλύτερο, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνονται: ιδιωτικά σχολεία, μισθοί ολόκληροι στην παραπαιδεία, κεφάλαια που επενδύονται σε ένα μέλλον όλο και πιο σκοτεινό, όλο και πιο άδηλο.
Κάποτε μας ρωτούσαν «τι θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε» και κανείς δεν περίμενε μια σοβαρή απάντηση. Ρωτούσαν, στα αμήχανα κενά μιας επίσκεψης (θείοι, φίλοι, συγγενείς), και εμείς ψελλίζαμε ή ανακοινώναμε μεγαλοφώνως διάφορα θαυμαστά και, ενίοτε, ασυνάρτητα: από αστροναύτης έως ελέφαντας! Η πόρτα όμως που επικοινωνούσε με την αμεριμνησία της παιδικής ηλικίας έκλεισε απότομα. Τώρα, ως κηδεμόνες, απαιτούμε μια σαφή απάντηση. Και εάν δεν την εισπράττουμε, την υπαγορεύουμε. Η αγωνία για την κατεύθυνση (που επιλέγουν στη Β΄ Λυκείου) αρχίζει, περίπου, μια πενταετία νωρίτερα. Οι προοδευτικοί γονείς εμφανίζονται πιο επεξεργασμένοι και πρόθυμοι να ελέγξουν το «σύνδρομο του μέλλοντος» ή «της επιτυχίας». Αλλά η μετάθεση καραδοκεί. Τα παιδιά κουβαλούν και τις δικές μας ζωές, επιτυχίες ή αποτυχίες, επιθυμίες ή απωθημένα. Η εποχή προσφέρεται για πρώτης τάξεως μεταμφιέσεις: δύσκολοι καιροί, απρόβλεπτοι, δυσοίωνοι. Θωρακίζουμε λοιπόν τους απογόνους με master, doctora και post doc, με όλο και πιο εξειδικευμένα πτυχία, (πολλές) ξένες γλώσσες, σαρώνουμε κάθε αντίσταση στα «θέλω» τους, γιατί «εμείς ξέρουμε». Καμαρώνουμε για τις διαπρεπείς σπουδές και το αριστείο απονέμεται πάντα στον σύμφωνα και με τις πιο πρόσφατες απαιτήσεις επιτυχημένο. Η λίστα με τις προϋποθέσεις ανανεώνεται πλέον με ταχύτητες που είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος.
Είναι τα παιδιά μας ευτυχισμένα; Δεν προλαβαίνουμε να αναρωτηθούμε. Ετσι δημιουργείται ένα νέο είδος παιδιού - υβριδίου, που στα 14 σκέφτεται το ασφαλιστικό και στα 23 παθαίνει υδρόλυση στην ιδέα της μειωμένης σύνταξης. Στα 25 έχει ήδη «ζήσει», πολλαπλασιαστικά, πολλές ζωές".
Δεν θέλησα να κόψω ούτε λέξη από το δημοσιογραφικό κείμενο γιατί συμμερίζομαι το σκεπτικό του "μέχρι κεραίας".
Ανήκω στη γενιά που προσπαθεί ακόμη και τώρα που διανύουμε την 4η δεκαετία της ζωής μας να πραγματώσουμε το κοινωνικό στερεότυπο με το οποίο ανατραφήκαμε, να υπηρετήσουμε το ιδανικό της καλλιέργειας, της μόρφωσης μέσω της απόκτησης " master, doctora και post doc, με όλο και πιο εξειδικευμένα πτυχία, ξένες γλώσσες".
Ο μέχρι τούδε απολογισμός αποδεικνύει ότι το ταξίδι ήταν απολαυστικό μόνο για προσωπική κατανάλωση, στο σκέλος της δημόσιας ζωής και του επαγγελματικού βίου, τα γνωστά αξιοκρατικά δεδομένα...
Σκέφτομαι πάντως τις οικογενειακές σκηνές που διαδραματίστηκαν και διαδραματίζονται στα σπίτια των παιδιών που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και δεν σας κρύβω πως παρόλο που γνωρίζω πόσο οι συνθήκες διόρθωσης των γραπτών στα εξεταστικά κέντρα είναι αντίξοες, η διόρθωση του γραπτού δοκιμίου στο οποίο το εφηβικό μυαλό έχει καταθέσει σκέψη και μόχθο (και ενίοτε ξενύχτια) μηνών, έχει ανεκτίμητη αξία που δεν αποτιμάται σε ευρώ, με βρίσκει αντίθετη αυτή η μορφή κινητοποίησης των διορθωτών εκπαιδευτικών. Νομίζω ότι αδικεί τον εκπαιδευτικό κλάδο και στρέφει αναίτια την κοινή γνώμη ενάντια στην εκπαιδευτική κοινότητα που προσπαθεί να προσφέρει έργο, γνώση, δεξιότητες και παιδαγωγικό ήθος.
Ο καθένας τελικά πράττει κατά συνείδηση αλλά ας αναλογιστούμε αν θα θέλαμε σε αυτή τη κοινωνική συγκυρία να είμασταν 18ρηδες.
Σίγουρα θα δυσκολευόμασταν να απαντήσουμε στην ερώτηση: "τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου;"
Σίγουρα θα συμφωνούσαμε με τη ρήση του Νιόνιου "είμαι 16αρης,17αρης,18αρης, σας ....τα Λύκεια".
Τυχαίο;;; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ
Ετικέτες
18αρηδες,
εκπαίδευση,
εκπαιδευτικοί,
πανελλαδικές εξετάσεις
Τρίτη 15 Ιουνίου 2010
φύσα αεράκι... φύσα με
Παγκόσμια ημέρα του ανέμου σήμερα, και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας φιλοξενείται μια πρωτότυπη πρωτοβουλία: σε παγκόσμιο χάρτη με τη βοήθεια της εφαρμογής google maps έχουν τοποθετηθεί πινέζες που σηματοδοτούν την ύπαρξη ανεμογεννητριών.
Καλούνται λοιπόν οι περιηγητές του παγκόσμιου ιστού να "υιοθετήσουν" και να γίνουν ανάδοχοι ...μιας ανεμογεννήτριας!
Πλήθος οι νονοί και οι νονές που έσπευσαν να αφήσουν στην αιωνιότητα κάποιο όνομα που θα χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια (άλλοι λιγότερο εύστοχοι-αρσενικό όνομα σε ανεμογεννήτρια (;)κάποιοι ενίοτε και ανορθόγραφοι(!).
Σημασία έχει ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ένωσης έδωσε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην ιστοσελίδα που φιλοξενεί πολλά και ενδιαφέροντα (ειδήσεις, εκδηλώσεις, φωτογραφίες, ιδέες για να αποκτήσουν τα παιδιά σημαντικές γνώσεις, κ.άλ.).
Εμένα με καθήλωσε η εικόνα της μικρής που αμολάει τον σπάγκο του χαρταετού της να τον παρασύρει η δύνη της δύναμης του αιόλου.
Ανακάλεσα στη μνήμη μου μια δοξασία...την ημέρα της καθαρής Δευτέρας οι άνθρωποι για να καθαρίσουν τις ψυχές τους, γράφουν πάνω σε χαρτάκια που δένουν στο χαρταετό τους ότι θα ήθελαν να φύγει μακριά, να παρασυρθεί από τον άνεμο και να μην ξαναβρεί το δρόμο να επιστρέψει.
Έτσι λοιπόν εν είδει παιδειάς, τι λέτε δεν υιοθετούμε μια ανεμογεννήτρια;
...και να σταθούμε νοερά στη βάση της, να πετάξουμε με το νου το δικό μας χαρταετό και να τον γεμίσουμε με ό,τι μας βαραίνει, ότι μας κρατάει καθηλωμένους ως ανθρώπους και ως χώρα και ας παρακαλέσουμε το θεό του ανέμου που σήμερα γιορτάζει, να φουσκώσει τη φτερωτή της ανεμογεννήτριας μας και να μας τα παρασύρει μακριά, από φτερωτή σε φτερωτή, χωρίς επιστροφή.
Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010
Εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για τη νεοελληνική λογοτεχνία στην Ελλάδα και στον κόσμο (08/06/2010)
“Η νεοελληνική λογοτεχνία στην Ελλάδα και στον κόσμο” ήταν το θέμα της εκδήλωσης με την οποία το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στη φετινή ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του Κ’ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΪΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 8 Ιουνίου και ώρα 20.30, στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου, μίλησαν οι ερευνητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ.Λάμπρος Βαρελάς και κ. Βασίλης Βασιλειάδης. Ο πρώτος πραγματεύθηκε το θέμα "Η νεοελληνική λογοτεχνία στα Νεοελληνικά Αναγνώσματα (19ος – 20ος αιώνας)" και ο δεύτερος "Τα πολύτροπα ταξίδια της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε άλλες γλώσσες".
Με τον καιρό να απειλεί με μαύρα σύννεφα τον ορίζοντα και να δοκιμάζει με το ψιλόβροχο τη διάθεση των παρευρισκομένων να παραμείνουν στον χώρο της νέας παραλίας όπου διεξήχθη η παρουσίαση, μέσα στο πολύβουο πλήθος των περιπατητών που ξαφνιασμένοι κοντοστέκονταν να ακούσουν, αποζημιωθήκαμε καθώς οι ομιλητές κυριολεκτικά μας ταξίδεψαν…
Ο κ.Λ.Βαρελάς μας ταξίδεψε στο χρόνο παρουσιάζοντας με γλαφυρό τρόπο τους συγγραφείς και τα λογοτεχνικά κείμενα που ανθολογήθηκαν στα Νεοελληνικά Αναγνώσματα από το 1884 ως τα τέλη του 20ού αιώνα. Ο κ.Β.Βασιλειάδης εστίασε στο ποιοι συγγραφείς και ποια κείμενα μεταφράστηκαν περισσότερο και σε ποιες γλώσσες και με τρόπο συστηματικό και άμεσο, μας έβαλε στον κόσμο των μεταφραστών που μεσολαβούν ανάμεσα στους συγγραφείς και το αγοραστικό κοινό των μεταφρασμένων λογοτεχνικών βιβλίων.
Εξαιρετική βραδιά, εξαιρετική πρωτοβουλία
βλ. στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα
πρόβλημα (;) στην παρουσίαση του νέου iphone G
Στην ανάρτηση στις 3 Ιουνίου με θέμα Στην εποχή του iΡad δεν υπάρχει χώρος για υπολογιστές και λάπτοπ διαβάσαμε την κατηγορηματική δήλωση του Στιβ Τζοµπς πως το µέλλον ανήκει στις «ταµπλέτες».
Λίγες μέρες μετά, στην παρουσίαση που έγινε στα πλαίσια του WWDC (Apple Worldwide Developers Conference 2010) που πραγματοποιήθηκε στο San Francisco του νέου iphone G, ο ιδρυτής της εταιρεία Στίβ Τζόμπς, θα δοκίμαζε το νέο προϊόν της Apple.
Καθώς το παρουσίαζε και ενώ ήταν έτοιμος μέσω του προγράμματος πλοήγησης safari να ανοίξει μια ιστοσελίδα στο Internet, συνέβη το μοιραίο, δεν άνοιγε η σελίδα λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου και έτσι η επίδειξη που είχε ετοιμάσει ο Τζόμπς ήταν αδύνατο να παρουσιαστεί.
Ο Στιβ, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του και κάνοντας χιούμορ (δείτε το σχετικό βίντεο), ζήτησε από τους παρευρισκομένους να κλείσουν τα Wi-Fi, ώστε η επίδειξη να συνεχιστεί, αλλά σίγουρα κάποιος θα την πληρώσει για το πρόβλημα.
βλ. στο Hellenic Business
...συζητώντας για το θέμα άλλοι επιβεβαίωσαν ότι καλή η τεχνολογία αλλά πρέπει "να συνηγορήσει και το σύμπαν" για να πάνε όλα καλά και άλλοι περισσότερο σκεπτικιστές (οι εποχές μας έχουν κάνει πονηρούς!) πως η δυσφήμιση είναι ενδεχομένως μια πιο αποτελεσματική διαφήμιση...
Τρίτη 8 Ιουνίου 2010
Έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου στον Ορέστη....
Έχω εναποθέσει τις ελπίδες μου για να μάθουν τα παιδιά μου Γραμματική...στον Ορέστη....
Ποιος είναι ο Ορέστης;
...είναι ένα παιδί που στο βιβλίο "Η νέα Γραμματική του Δημοτικού", που εγκρίθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (συγγραφείς: Ει. Φιλιππάκη - Warburton, Μ. Γεωργιαφέντης, Γ. Κοτζόγλου και Μ. Λουκά), ανακαλύπτει πώς λειτουργεί η ελληνική γλώσσα.
Τον βοηθά ο θείος Βρασίδας, που εξηγεί τους γραμματικούς κανόνες, και το χελωνάκι, που επισημαίνει τα δύσκολα σημεία.
Οι τίτλοι των πέντε βασικών μερών της Γραμματικής είναι ενδεικτικοί για τις προθέσεις των συγγραφέων να αξιοποιηθεί η γλωσσολογική ορολογία με «παιδαγωγικό» τρόπο. Σε ορισμένα σημεία φαίνεται υπερβολική η χρήση γλωσσολογικής ορολογίας, όπως στην ενότητα 2: «σχέσεις συνοχής» και «κειμενικοί δείκτες».
Η πρώτη σημαντική διαφορά από την προηγούμενη Γραμματική είναι ότι η περιγραφή των γραμματικών φαινομένων εντάσσεται στο πλαίσιο της περιγραφής της λεκτικής επικοινωνίας (επικοινωνιακή - κειμενοκεντρική προσέγγιση). Στο πρώτο μέρος εισάγονται πληροφορίες για τις λεκτικές πράξεις («τι κάνω με τα λόγια;») και για τα είδη των κειμένων («περιγράφω, αφηγούμαι, δίνω οδηγίες, χρησιμοποιώ επιχειρήματα»). Για παράδειγμα, ο μαθητής μαθαίνει στη σελίδα 21 ότι «για να αφηγηθούμε γεγονότα χρειαζόμαστε: παρελθοντικούς χρόνους, χρονικούς συνδέσμους, χρονικά επιρρήματα, χρονικές προτάσεις, ρήματα δράσης, περιγραφικά ουσιαστικά και επίθετα». (Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος βρίσκονται τα νέα γλωσσικά εγχειρίδια που ισχύουν για το δημοτικό σχολείο από το 2006.)
Η δεύτερη σημαντική διαφορά είναι ότι περιλαμβάνεται κεφάλαιο για τη νεοελληνική σύνταξη. Μέχρι πρότινος στο σχολείο γινόταν διάκριση μεταξύ Γραμματικής και Συντακτικού, που αντιστοιχούσαν σε διαφορετικά εγχειρίδια (το Συντακτικό διδασκόταν στο γυμνάσιο). Στη σ. 192 είναι ιδιαίτερα εύστοχη, από παιδαγωγική άποψη, η παρομοίωση των ανεξάρτητων (κύριων) προτάσεων με το ισόγειο μιας πολυκατοικίας και των εξαρτημένων (δευτερευουσών) με τα διαμερίσματα των επάνω ορόφων που «ανοίγουν» με κλειδιά που ονομάζονται «σύνδεσμοι».
Διαβάστε το άρθρο της Άννας Ιορδανίδου στην Καθημερινή.
αλλά και συμπληρωματικά για τον "Άγνωστο πόλεμο των σχολικών βιβλίων:
Ανεκμετάλλευτες μένουν οι δύο νέες εκδόσεις σχολικής Γραμματικής που είναι έτοιμες από την άνοιξη του 2009" στο άρθρο του Σπύρου Μοσχονά στην Καθημερινή και πάλι.
Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
Στην εποχή του iΡad δεν υπάρχει χώρος για υπολογιστές και λάπτοπ
Ο Στιβ Τζοµπς προέβλεψε πως το µέλλον ανήκει στις «ταµπλέτες»
Το τέλος επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών προανήγγειλε ο Στιβ Τζοµπς. Το αφεντικό της Αpple εκτιµά ότι το µέλλον ανήκει στις «ταµπλέτες», όπως αυτή που κατασκεύασε η εταιρεία του.
Η πορεία του iΡad στην αγορά δικαιώνει κι εφοδιάζει µε επιχειρήµατα τον δηµιουργό της. Η πολυσυσκευή της Αpple αναµένεται να φτάσει τις 8,13 εκατ. πωλήσεις έως το τέλος του έτους. Ο Στιβ Τζοµπς µιλούσε επί ενενήντα λεπτά στο συνέδριο «Αll Τhings Digital» κοντά στο Λος Αντζελες. Ντυµένος µε το κλασικό µαύρο πόλο και τζιν παντελόνι, ο Τζοµπς προέβλεψε ότι το iΡad και παρόµοιες «ταµπλέτες» µπορεί να µην αντικαταστήσουν εντελώς τους επιτραπέζιους υπολογιστές και τα λάπτοπ, αλλά είναι βέβαιο ότι θα µειώσουν θεαµατικά το µερίδιό τους στην αγορά στη «µετά - ΡC εποχή».
Για τις αδυναµίες που καταλογίζονται στο «µαγικό» iΡad, ο Τζοµπς εµφανίστηκε καθησυχαστικός. «Τα λογισµικά θα γίνουν σύντοµα πιο ισχυρά και θα επιτρέψουν στους χρήστες να κάνουν σχεδόν τα πάντα. Ο χρόνος θα φροντίσει για όλα αυτά τα πράγµατα», είπε στο ακροατήριό του. Αλλά το αφεντικό της Αpple µίλησε και για πολλά άλλα:
Το γεγονός ότι η εταιρεία του ξεπέρασε τεχνολογικά τη Μicrosoft φαίνεται στα µάτια του «σουρεαλιστικό». Ο ίδιος και η Αpple προσπαθούν πάντα να διαλέξουν το «σωστό άλογο» για να ιππεύσουν. Χαρακτήρισε το κύµα αυτοκτονιών στην κινεζική εταιρεία Foxconn (η οποία συνεργάζεται µε την Αpple) «ανησυχητικό», υποστηρίζοντας όµως ότι το εργοστάσιο «δεν είναι κέντρο εκµετάλλευσης εργατών». Σεξ και... ανταγωνισµός
Ο Τζοµπς δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από το ακροατήριο, αλλά αυτή που τράβηξε το µεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν για την αντιπαλότητά του µε την Google. Οι δυο εταιρείες ήταν στενοί σύµµαχοι µέχρι πρόσφατα. Σήµερα, όµως, κοντράρονται στα έξυπνα τηλέφωνα και τα λειτουργικά συστήµατα. «Αποφάσισαν να µας ανταγωνιστούν και αυτό κάνουν», απάντησε. Οταν όµως ρωτήθηκε εάν αισθάνεται προδοµένος, προτίµησε να αλλάξει θέµα: «Η σεξουαλική µου ζωή είναι καταπληκτική.
Πώς είναι η δική σας;», απάντησε.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δηµητρολόπουλος
Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010
Ο Martin Dougiamas του Moodle στην e-Learning Expo 2010
O εμπνευστής και δημιουργός του Moodle, Dr. Martin Dougiamas, θα είναι στην 2η έκθεση για την ηλεκτρονική μάθηση, e-Learning Expo, στις 2 & 3 Οκτωβρίου 2010.
Ο Dr. Martin Dougiamas θα είναι κεντρικός ομιλητής στη διεθνή ημερίδα “E-learning for a better quality of life and social well being” που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα της έκθεσης, στις 2 Οκτωβρίου.
Επίσης, με την ευγενική χορηγία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Πειραιά και της εταιρείας ITisART, ο Dr. Martin Dougiamas θα είναι ομιλητής και στην εκδήλωση Ημέρα του Moodle (Moodle Day) που θα διοργανωθεί τη 2η ημέρα της έκθεσης e-Learning Expo στις 3 Οκτωβρίου 2010.
O Martin θα παρουσιάσει τη νέα έκδοση του Moodle που παρέχει στους σχεδιαστές ηλεκτρονικών μαθημάτων και στους εκπαιδευτικούς νέους εύχρηστους μηχανισμούς για να αναπτύξουν δυναμικά μαθησιακά περιβάλλοντα με δυνατότητες ανοιχτής διαμόρφωσης και επέκτασης σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες τους.
Την Ημέρα του Moodle θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά στο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας Εκπαιδευτικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη Γλυφάδα, παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς από πολλά ιδρύματα, στελέχη εταιρειών που προσφέρουν λύσεις στο Moodle καθώς και τον Dr. Martin Dougiamas, για να ανταλλάξετε ιδέες, να μοιραστείτε εμπειρίες και επιτυχημένες εκπαιδευτικές πρακτικές.
Κρατήστε την ημερομηνία στην ατζέντα σας, 2 & 3 Οκτωβρίου 2010 και ετοιμαστείτε για μια διαφορετική εμπειρία στην e-Learning Expo!
Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η εταιρεία Interactive Technologies for Art & Education (ITisART.Ltd, www.itisart.com.gr ).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις, χορηγίες και κρατήσεις χώρων, επικοινωνήστε με τον Κο. Πέτρο Γεωργιακάκη στο elearningexpo@elearningexpo.gr ή καλέστε στο 210 4223330 / 210 4223330 ή επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο της έκθεσης: www.elearningexpo.gr
Για την προσωπική ιστοσελίδα του Dougiamas και λίγα βιογραφικά στη wikipedia
Ετικέτες
εξ αποστάσεων εκπαίδευση,
Martin Dougiamas,
moodle
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)