Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Εκδήλωση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για τη νεοελληνική λογοτεχνία στην Ελλάδα και στον κόσμο (08/06/2010)


Η νεοελληνική λογοτεχνία στην Ελλάδα και στον κόσμο” ήταν το θέμα της εκδήλωσης με την οποία το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στη φετινή ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του Κ’ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΜΑΪΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 8 Ιουνίου και ώρα 20.30, στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου, μίλησαν οι ερευνητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ.Λάμπρος Βαρελάς και κ. Βασίλης Βασιλειάδης. Ο πρώτος πραγματεύθηκε το θέμα "Η νεοελληνική λογοτεχνία στα Νεοελληνικά Αναγνώσματα (19ος – 20ος αιώνας)" και ο δεύτερος "Τα πολύτροπα ταξίδια της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε άλλες γλώσσες".
Με τον καιρό να απειλεί με μαύρα σύννεφα τον ορίζοντα και να δοκιμάζει με το ψιλόβροχο τη διάθεση των παρευρισκομένων να παραμείνουν στον χώρο της νέας παραλίας όπου διεξήχθη η παρουσίαση, μέσα στο πολύβουο πλήθος των περιπατητών που ξαφνιασμένοι κοντοστέκονταν να ακούσουν, αποζημιωθήκαμε καθώς οι ομιλητές κυριολεκτικά μας ταξίδεψαν…
Ο κ.Λ.Βαρελάς μας ταξίδεψε στο χρόνο παρουσιάζοντας με γλαφυρό τρόπο τους συγγραφείς και τα λογοτεχνικά κείμενα που ανθολογήθηκαν στα Νεοελληνικά Αναγνώσματα από το 1884 ως τα τέλη του 20ού αιώνα. Ο κ.Β.Βασιλειάδης εστίασε στο ποιοι συγγραφείς και ποια κείμενα μεταφράστηκαν περισσότερο και σε ποιες γλώσσες και με τρόπο συστηματικό και άμεσο, μας έβαλε στον κόσμο των μεταφραστών που μεσολαβούν ανάμεσα στους συγγραφείς και το αγοραστικό κοινό των μεταφρασμένων λογοτεχνικών βιβλίων.
Εξαιρετική βραδιά, εξαιρετική πρωτοβουλία
βλ. στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα

πρόβλημα (;) στην παρουσίαση του νέου iphone G



Στην ανάρτηση στις 3 Ιουνίου με θέμα Στην εποχή του iΡad δεν υπάρχει χώρος για υπολογιστές και λάπτοπ διαβάσαμε την κατηγορηματική δήλωση του Στιβ Τζοµπς πως το µέλλον ανήκει στις «ταµπλέτες».

Λίγες μέρες μετά, στην παρουσίαση που έγινε στα πλαίσια του WWDC (Apple Worldwide Developers Conference 2010) που πραγματοποιήθηκε στο San Francisco του νέου iphone G, ο ιδρυτής της εταιρεία Στίβ Τζόμπς, θα δοκίμαζε το νέο προϊόν της Apple.

Καθώς το παρουσίαζε και ενώ ήταν έτοιμος μέσω του προγράμματος πλοήγησης safari να ανοίξει μια ιστοσελίδα στο Internet, συνέβη το μοιραίο, δεν άνοιγε η σελίδα λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου και έτσι η επίδειξη που είχε ετοιμάσει ο Τζόμπς ήταν αδύνατο να παρουσιαστεί.

Ο Στιβ, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του και κάνοντας χιούμορ (δείτε το σχετικό βίντεο), ζήτησε από τους παρευρισκομένους να κλείσουν τα Wi-Fi, ώστε η επίδειξη να συνεχιστεί, αλλά σίγουρα κάποιος θα την πληρώσει για το πρόβλημα.
βλ. στο Hellenic Business

...συζητώντας για το θέμα άλλοι επιβεβαίωσαν ότι καλή η τεχνολογία αλλά πρέπει "να συνηγορήσει και το σύμπαν" για να πάνε όλα καλά και άλλοι περισσότερο σκεπτικιστές (οι εποχές μας έχουν κάνει πονηρούς!) πως η δυσφήμιση είναι ενδεχομένως μια πιο αποτελεσματική διαφήμιση...