Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο...


Δεκαετία του 1990 και τύχη αγαθή με τη βοήθεια Υποτροφίας από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή με φέρνει στο Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας να κάνω βιβλιογραφικό update σε ένα επιστημονικό θέμα.
Ενθουσιασμός από την επιτυχία να πείσω την επιτροπή για το ζήλο και το μεράκι μου και με εξοπλισμό την άγνοια των καταστάσεων αλλά και το πείσμα από την εμπιστοσύνη στην εργατικότητα και τον γνωστικό "εξοπλισμό" μου, καταφθάνω στον συννεφιασμένο Βορρά.

Σε μικρό χρονικό διάστημα και αφού τα πρώτα δείγματα "γραφής" σκιαγραφούν το επιστημονικό μου προφίλ, διατυπώνεται η πρόταση για συνέχιση των σπουδών και παράλληλα εξασφάλιση των οικονομικών προϋποθέσεων που θα την καταστούσαν ανεμπόδιστη. Δεν απόρησα τότε λόγω του παρορμητισμού της νεαρής ηλικίας για τη σημασία ή την αξία μιας τέτοιας προσφοράς. Άλλα θέματα απασχολούσαν το άγουρο μυαλό μου...
Χρόνια μετά και ελθούσης της ωριμότητας -σκέψης εννοώ-, άρχισε να με απασχολεί το πως κάποιος καθηγητής πρότεινε μια θέση σε μια άγνωστη Ελληνίδα, τη στιγμή μάλιστα που πλήθος συνομήλικων φοιτητών θα το θεωρούσαν τεράστια προσωπική επιτυχία και εχέγγυο για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση.
Έπρεπε να έρθουν πολλά περιστατικά προσωπικά και ξένα που αποδεικνύουν πως η επιτυχία στον στον τόπο μας, είναι αποτέλεσμα P(ersonal) R(elationship). Σπανίζουν οι εξαιρέσεις, έχω αρχίσει να πιστεύω, απλώς για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Πως τα θυμήθηκα όλα αυτά;
Διαβάζοντας στην Ελευθεροτυπία για την έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Ερευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Λόη Λαμπριανίδη (οικονομικό γεωγράφο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας), από την οποία προκύπτει ότι από τους Έλληνες πτυχιούχους ΑΕΙ που εργάστηκαν στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια, το 15,9% επέστρεψε στην Ελλάδα, ενώ το 84,1% προτίμησε να μείνει στο εξωτερικό.
Ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής πανεπιστημίου, Ι. Πανάρετος, αναφέρει ότι η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις διαστάσεις του φαινομένου. «Είναι από τα πολύ δύσκολα προβλήματα της χώρας και δεν αφορά μόνο την παιδεία, αλλά επηρεάζει άμεσα και την ανάπτυξη. Η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη επένδυση με τη δωρεάν παιδεία και δεν παίρνει τίποτα πίσω. Στη χώρα υπάρχει πολλαπλή έκφραση του φαινόμενου brain drain (διαρροή εγκεφάλων). Μέχρι τώρα είχαμε φοιτητές που σπούδαζαν στο εξωτερικό και στη συνέχεια έμεναν εκεί για να εργαστούν. Επίσης, είχαμε επιστήμονες που κάποια στιγμή έφευγαν. Σήμερα πέρα από αυτά που συνεχίζουν να συμβαίνουν, φεύγουν πλέον και απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων, με το που ολοκληρώνουν τον κύκλο σπουδών τους στην Ελλάδα».

Έτσι σύμφωνα με την έρευνα, που μελέτησε και στοιχεία της Eurostat, ενώ στην Ε.Ε όσο ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο τόσο ο μέσος όρος των ποσοστών ανεργίας πέφτει, στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει.

Η Ελλάδα συνεχίζει "να πληγώνει" και να "τρώει τα παιδιά της".......
Οι νέοι «γκασταρμπάιτερ", δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά over qualified πτυχιούχοι