Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

φύσα αεράκι... φύσα με



Παγκόσμια ημέρα του ανέμου σήμερα, και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας φιλοξενείται μια πρωτότυπη πρωτοβουλία: σε παγκόσμιο χάρτη με τη βοήθεια της εφαρμογής google maps έχουν τοποθετηθεί πινέζες που σηματοδοτούν την ύπαρξη ανεμογεννητριών.
Καλούνται λοιπόν οι περιηγητές του παγκόσμιου ιστού να "υιοθετήσουν" και να γίνουν ανάδοχοι ...μιας ανεμογεννήτριας!
Πλήθος οι νονοί και οι νονές που έσπευσαν να αφήσουν στην αιωνιότητα κάποιο όνομα που θα χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια (άλλοι λιγότερο εύστοχοι-αρσενικό όνομα σε ανεμογεννήτρια (;)κάποιοι ενίοτε και ανορθόγραφοι(!).
Σημασία έχει ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Ένωσης έδωσε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην ιστοσελίδα που φιλοξενεί πολλά και ενδιαφέροντα (ειδήσεις, εκδηλώσεις, φωτογραφίες, ιδέες για να αποκτήσουν τα παιδιά σημαντικές γνώσεις, κ.άλ.).
Εμένα με καθήλωσε η εικόνα της μικρής που αμολάει τον σπάγκο του χαρταετού της να τον παρασύρει η δύνη της δύναμης του αιόλου.
Ανακάλεσα στη μνήμη μου μια δοξασία...την ημέρα της καθαρής Δευτέρας οι άνθρωποι για να καθαρίσουν τις ψυχές τους, γράφουν πάνω σε χαρτάκια που δένουν στο χαρταετό τους ότι θα ήθελαν να φύγει μακριά, να παρασυρθεί από τον άνεμο και να μην ξαναβρεί το δρόμο να επιστρέψει.
Έτσι λοιπόν εν είδει παιδειάς, τι λέτε δεν υιοθετούμε μια ανεμογεννήτρια;
...και να σταθούμε νοερά στη βάση της, να πετάξουμε με το νου το δικό μας χαρταετό και να τον γεμίσουμε με ό,τι μας βαραίνει, ότι μας κρατάει καθηλωμένους ως ανθρώπους και ως χώρα και ας παρακαλέσουμε το θεό του ανέμου που σήμερα γιορτάζει, να φουσκώσει τη φτερωτή της ανεμογεννήτριας μας και να μας τα παρασύρει μακριά, από φτερωτή σε φτερωτή, χωρίς επιστροφή.