Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αδιέξοδη η κατάσταση με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σερρών (πρώην ΔΕΠΚΑ νυν ΚΕΠΑΣ)



Οι πληροφορίες από προφορικές και διαδικτυακές πηγές (πχ. ενδεικτικά www.serrestv.gr/tv και http://kathrefti.blogspot.com ) καταγράφουν την κατάσταση ως εξής:

 Ο χώρος που στέγαζε τη δημοτική βιβλιοθήκη στον 4ο όροφο του κτιρίου προορίζεται για χρήση από τα τμήματα χορού της ΚΕΠΑΣ μετά από τις αναγκαίες παρεμβάσεις
 Η προσπάθεια να αξιοποιηθεί η κατοικία, γνωστή ως «οικία Μάλλιου» στην οδό ΄Ιωνος Δραγούμη 10, προσκρούει σε πολλά προβλήματα καθώς αφενός ο ιδιώτης συλλέκτης, συντοπίτης μας, βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία με το Δήμο, το Λαογραφικό Μουσείο δεν λειτουργεί, τα εκθέματα έχουν μεταφερθεί και από την άλλη είναι αισθητή η φθορά του κτιρίου λόγω εγκατάλειψης
 Η μετεγκατάσταση της συλλογής των παιδικών και εφηβικών βιβλίων της Δημοτικής βιβλιοθήκης στην οικία Μάλλιου, απαιτεί επιπλέον ειδική οργάνωση του χώρου και υποδομές υποστήριξης από βιβλιοθηκονομικής άποψης.


Το πρόβλημα ωστόσο για την ώρα παραμένει άλυτο και τα βιβλία της συλλογής αναξιοποίητα.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι μία λύση που θα μπορούσε να αποδειχθεί εφαρμόσιμη αλλά και εκπαιδευτικά αξιοποιήσιμη, θα ήταν η μετεγκατάσταση της συλλογής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Ασφαλώς θα πρέπει να διερευνηθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει μια τέτοια προσπάθεια, αλλά από την άλλη η Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη διαθέτει χώρο, έμπειρο προσωπικό που σε συνεργασία με το εξίσου ικανό προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα αξιοποιήσουν το λογισμικό τις υποστηρικτικές δομές και επί της ουσίας θα δημιουργηθεί από τη συνένωση μια πλούσια συλλογή βιβλίων.
Η λύση αυτή θα αξιοποιήσει τη συλλογή του παιδικού και εφηβικού βιβλίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και θα εμπλουτίσει τη συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών προς όφελος του αναγνωστικού κοινού της πόλης και του νομού μας.

Ας ελπίσουμε η σκέψη αυτή να γίνει αντικείμενο προβληματισμού και πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους φορείς δηλ. το Δήμο Σερρών και το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της πόλης μας.