Στο Δίκτυο «Συμμετέχω» του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου -Ηλεκτρονικές Κοινότητες Καινοτόμων Εκπαιδευτικών» διαβάζουμε ότι το 2011 συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη δημιουργία της Wikipedia, της σύγχρονης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας ανοιχτού περιεχομένου, που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η Wikipedia κάνει εφικτό το στόχο της πρόσβασης στη γνώση για το σύνολο της ανθρωπότητας. Επιπλέον, το 2011 συμπληρώνονται 260 χρόνια από την έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας «Encyclopédie», των Ντιντερό και Ντ’Αλαμπέρ, μιας μεγάλης προσπάθειας για τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου αναφοράς για τη διάδοση της γνώσης και των ιδεών του Διαφωτισμού.
Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia αποσκοπεί στο να γίνει η Βικιπαίδεια μια από τις καλύτερες διεθνώς, αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της, με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου.
Μέσα από ένα σύνολο δράσεων που προγραμματίζει το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), επιδιώκεται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με τη Βικιπαίδεια, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας.
Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με στόχους:
- την ευαισθητοποίηση ευρύτερων τμημάτων της κοινωνίας και τη συμβολή τους στη διάδοση χρήσης της ελληνικής Wikipedia,
- τη βελτίωση της ποιότητας και του αριθμού των λημμάτων που περιέχει,
- την αξιοποίησή της ως εργαλείο αναφοράς στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα και
- τον εμπλουτισμό του ανοιχτού και δημόσια διαθέσιμου στο διαδίκτυο εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου στην ελληνική γλώσσα,
Ανακηρύσσει το 2011 ως «ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ».
Το επόμενο διάστημα-διαβάζουμε-θα ανακοινωθούν δράσεις και εκδηλώσεις για τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας καθώς και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης φορέων της ελληνικής κοινωνίας.
Για τις δράσεις αυτές θα μπορείτε να ενημερώνεστε από τον ιστοχώρο: http://mywikipedia.gr/ .
Στο 1ο Συνέδριο Scientix.eu που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από 6-8 Μαΐου συμμετείχαν πάνω από 300 εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες της Ε.Ε., καθώς και από τρίτες χώρες. Παρουσιάστηκαν τα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. στον χώρο της εκπαίδευσης στις θετικές επιστήμες (MST = Mathematics - Science - Technology), στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μέσω του portal scientix.eu. Παράλληλα, το συνέδριο περιελάμβανε και έκθεση/διαγωνισμό poster.
Μια ενθουσιώδης λοιπόν Ελληνίδα εκπαιδευτικός, η Μίνα Θεοφιλάτου, καθηγήτρια Πληροφορικής/Τεχνολογίας που με ζήλο, μεράκι και υπομονή από το 2007 στο Εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Αργοστολίου καθοδηγεί και συντονίζει τους ενήλικες μαθητές/-τριες του σχολείου της στη συγγραφή λημμάτων στην ελληνική Βικιπαίδεια, πήγε στο συνέδριο με το μπλε κατριγέ τετραδιάκι της, «Το τετράδιο της Wikipedia”. Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση οδηγιών «προς ναυτιλομένους» που συνέταξε η ίδια για το πώς κανείς μπορεί να γίνει συγγραφέας λημμάτων στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ανοιχτού περιεχομένου, βήμα προς βήμα.
Το poster που παρουσίασε η εκπαιδευτικός Μίνα Θεοφιλάτου είχε τίτλο "Why the High School Student became a Wikipedia editor..." και απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό poster και δίκαια γιατί συνδύαζε την καινοτομία στην εκπαιδευτική διαδικασία, την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, το διαμοιρασμό της γνώσης, τον ενθουσιασμό της ομάδας, την προστιθέμενη παιδαγωγική αξία σε απόκτηση δεξιοτήτων από τους μαθητές/-τριες και το ζήλο της συντονίστριας καινοτόμου εκπαιδευτικού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ήταν το μοναδικό poster στο συνέδριο με θέμα τη Wikipedia.
Το "έπαθλο" για τη νικήτρια είναι η συμμετοχή σε workshop που θα γίνει στην Πράγα στο SPICE Summer Academy από 26 έως 29 Αυγούστου, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από το Scientix.eu.
Να υπενθυμίσω ότι στη Σέρρες θα γίνει την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011, ώρα 18.00 - 21.00. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, Ν. Νικολάου 20
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ WIKIPEDIA,
Ομάδα προώθησης του εργαστηρίου: Σαπουντζής Γιάννης, Αθανασιάδης Αθανάσιος, Ταουσάνης Αθανάσιος, Κυριακίδης Μιχάλης, Γιανναράκης Γιάννης, Σταμπουλής, Κωνσταντίνος, Κοτζίνος Δημήτρης.
Συγχαρητήρια στη Μίνα και μακάρι να αποτελέσει η "δασκάλα" της Wikipedia το πρότυπο για να ακολουθήσουμε και άλλοι εκπαιδευτικοί το παράδειγμά της.