Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Σέρρες, 27 Σεπτεμβρίου: Πάμε Μπεζεστένι;


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η οποία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970, σήμερα 27 Σεπτεμβρίου 2010, η είσοδος σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, σε ιστορικούς τόπους, σε μεμονωμέα μνημεία και μουσεία θα είναι δωρεάν για όλο το κοινό.

Πρόταση λοιπόν για όλους τους Σερραίους και τις Σερραίες μια βόλτα στην Πλατεία Ελευθερίας και μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών που στεγάζεται στο Μπεζεστένι.
Τι ήταν όμως το Μπεζεστένι;
Αντιγράφω από το εμπεριστατωμένο κείμενο στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών (από όπου και η φωτογραφία της ανάρτησης):

"Το Μπεζεστένι των Σερρών ανάγεται στο τέλος του 15ου αιώνα, βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στην πλατεία Ελευθερίας και σήμερα χρησιμοποιείται σαν Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για έργο πιθανώς Έλληνα αρχιτέκτονα.
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η πόλη των Σερρών εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σπουδαία εμπορικά κέντρα, με πολύ σημαντική κίνηση. Στην αγορά της συνέρρεαν έμποροι διαφόρων εθνικοτήτων για να διακινήσουν μια μεγάλη γκάμα αγαθών με κυρίαρχο το βαμβάκι.

...Οι παραπάνω πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές για να καταλάβουμε τη σημασία της ανάπτυξης των Σερρών τον 17ο αιώνα. Πρόκειται για μια πόλη που διέθετε εννιά θολωτά μπεζεστένια, αριθμό ρεκόρ για την εποχή εκείνη. Το μπεζεστένι των Σερρών είναι πανομοιότυπο με το μπεζεστένι της Θεσσαλονίκης αφού έχουν σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις, και σκεπάζονται από έξι μολυβδοσκέπαστους θόλους..."