Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

o m g δηλ. όπως λέμε στα ελληνικά oh my god!


o m g!!!
αυτή την απάντηση έλαβε η φίλη και μητέρα μιας έφηβης όταν σε πρόσφατο λεκτικό διαξιφισμό με το βλαστάρι της εκείνο σε πλήρη απόγνωση για το χάσμα των γενεών της απάντησε με τη συντομογραφία της φράσης
oh my god δηλ. omg!!!

Αυτό το ιδιότυπο λεκτικό αποτελεί φυσική συνέπεια της συνήθειας που έχει καταλάβει τους νέους εν είδει "πανδημίας" δηλ. να επικοινωνούν μεταξύ τους με sms παρά με οποιοδήποτε άλλο τρόπο προφορικής επικοινωνίας.

Στο ρεπορτάζ που επιμελήθηκε η Αγγελική Καραγεώργου και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ NEA την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010, η 14χρονη μαθήτρια Ιωάννα Νανοπούλου δηλώνει:
«ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΑ SΜS γιατί είναι πιο φτηνά και γρήγορα, κάνουν την επικοινωνία πιο εύκολη. Με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον επιλέγουμε με την παρέα μου να μιλάμε, κερδίζοντας χρόνο και χρήμα» και προσθέτει: «Ειδικά όταν δεν θέλεις να αντιμετωπίσεις κάποιον κατά πρόσωπο αλλά ούτε και τηλεφωνικά, είναι μία καλή λύση. Με ένα μήνυμα νιώθεις πιο ασφαλής».

Χαρακτηριστικό λοιπόν της εποχής το σλόγκαν ότι Οι boomers μιλάνε, οι millenniums γράφουν .
Σε αντίθεση με τους γονείς τους, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των εφήβων φαίνεται να έχουν γίνει τα γραπτά μηνύματα σύμφωνα με έρευνα του Ρew Ιnternet and Αmerican Life Ρroject. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από 100 γραπτά μηνύματα την ημέρα στέλνει το ένα τρίτο των εφήβων που διαθέτουν κινητά τηλέφωνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ποσοστό των εφήβων με κινητά τηλέφωνα που στέλνουν τουλάχιστον ένα μήνυμα την ημέρα αυξήθηκε από 38% το 2008 σε 54% τον Σεπτέμβριο του 2009, σύμφωνα με την έρευνα.
Σημειώνεται δε ότι σύμφωνα με τη μελέτη, η χρήση γραπτών μηνυμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2008, ξεπερνώντας τις κλήσεις από κινητά και σταθερά τηλέφωνα καθώς και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, τα SΜS έχουν «εισβάλει» σε τέτοιο βαθμό στη ζωή των εφήβων που το 87% δηλώνει πως κοιμάται έχοντας δίπλα του το κινητό.

Για τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα του άρθρου με τίτλο: «Προτιμώ να στέλνω SΜS παρά να μιλάω» διαβάστε στα ΝΕΑ.