Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Τέλος στην ανωνυμία των blogs ?

Μαχαίρι στην ανωνυμία των ιστολογίων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Προετοιμάζεται το νομοθετικό οπλοστάσιο για άρση απορρήτου.

 Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μέσω του διαδικτύου, ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση. Η βασική του αιχμή θα είναι η ταυτοποίηση των στοιχείων των δημιουργών διαχειριστών των μπλογκ και η άρση του απορρήτου.
Ειδικά η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, για περισσότερα εγκλήματα από ότι σήμερα, θα είναι το κομβικό σημείο του νέου νόμου, όπως σημείωσε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου.
Ο υπουργός μάλιστα δήλωσε, μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι "το Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους", χωρίς όμως να αμφισβητείται η ελευθερία του λόγου και της γνώμης.


Είπε ότι θα περιμένει τώρα τις προτάσεις της νέας νομοθετικής επιτροπής, που θα συγκροτηθεί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Α. Ράντου.
Ο Άρειος Πάγος έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της άποψης πως το απόρρητο των επικοινωνιών δεν ισχύει για τις διαδυκτιακές αναρτήσεις. Αντίθετα, οι αρχές και πρέπει και μπορούν να ζητούν τα στοιχεία χρηστών οι οποίοι κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, χωρίς άδεια από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών".