Μαχαίρι στην ανωνυμία των ιστολογίων επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Προετοιμάζεται το νομοθετικό οπλοστάσιο για άρση απορρήτου.
Ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μέσω του διαδικτύου, ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση. Η βασική του αιχμή θα είναι η ταυτοποίηση των στοιχείων των δημιουργών διαχειριστών των μπλογκ και η άρση του απορρήτου.
Ειδικά η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, για περισσότερα εγκλήματα από ότι σήμερα, θα είναι το κομβικό σημείο του νέου νόμου, όπως σημείωσε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου.
Ο υπουργός μάλιστα δήλωσε, μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι "το Διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους", χωρίς όμως να αμφισβητείται η ελευθερία του λόγου και της γνώμης.
Είπε ότι θα περιμένει τώρα τις προτάσεις της νέας νομοθετικής επιτροπής, που θα συγκροτηθεί υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Α. Ράντου.
Ο Άρειος Πάγος έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της άποψης πως το απόρρητο των επικοινωνιών δεν ισχύει για τις διαδυκτιακές αναρτήσεις. Αντίθετα, οι αρχές και πρέπει και μπορούν να ζητούν τα στοιχεία χρηστών οι οποίοι κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, χωρίς άδεια από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών".
5 σχόλια:
Για να είμαστε ακριβείς στα blog πότε κανείς δε γράφει ή σχολιάζει ανώνυμα. Ψευδώνυμα, ναι. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ανωνυμία στο Διαδίκτυο. Κάθε μας πράξη αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη.
Για παράδειγμα, αν με το δικό μου σχόλιο σας έβριζα, θα μπορούσατε να κινηθείτε νομικά και να άρετε εύκολα την ανωνυμία μου. Από τη στιγμή, λοιπόν, που υπάρχει τρόπος με την ισχύουσα νομοθεσία να αρθεί η ανωνυμία, δεν καταλαβαίνω γιατί να πρέπει κάθε blog να έχει τον αγορανομικό του υπεύθυνο.
Από την άλλη, μπορώ να σκεφτώ πάρα πολλούς λόγους για τους οποίους κάποιος να θέλει να γράφει (ή να καταγγέλλει) ψευδώνυμα. Και μη μου πείτε το "καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται", ξέρουμε σε τι κοινωνία ζούμε.
Ερώτηση προς ανώνυμο σχολιαστή: εσείς για ποιον (από τους πολλούς λόγους) καταθέτετε ψευδώνυμα το εξαιρετικά εύστοχο σχόλιό σας στην παραπάνω ανάρτηση;
Κατά την γνώμη μου, η σημαντικότερη διάσταση της ψευδωνυμίας στο Internet είναι κοινωνική και όχι νομική. Η ανωνυμία επιτρέπει να παρακαμφθούν ταμπού, αδυναμίες και κοινωνικές πιέσεις και νόρμες -και πολλοί από αυτούς που την προτιμούν, αυτά προσπαθούν να ξεπεράσουν, όχι τον νόμο. Και γι' αυτό είναι απαραίτητη.
Διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου του
Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Επιτροπή για τα Blogs
Κατηγορία: Δελτία Τύπου | Ημ/νία Δημοσίευσης : 5/8/2011
Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου συστήνεται ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τον εξορθολογισμό των διατάξεων που αφορούν το ηλεκτρονικό έγκλημα και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων.
Ειδικότερα η επιτροπή θα ασχοληθεί με την ταυτοποίηση των διαχειριστών blogs και τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η άρση του απορρήτου.
Σύμφωνα με την απόφαση την επιτροπή συγκροτούν ο Αθανάσιος Ράντος, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως πρόεδρος και μέλη οι Αθανάσιος Κατσιρώδης, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Μαχαίρας, πρόεδρος Εφετών, Εμμανουήλ Σφακιανάκης, αστυνομικός διευθυντής της υποδιεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, Ηλίας Θεοδωράτος, νομικός σύμβουλος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, Ζωή Καρδασιάδου, διδάκτωρ νομικής, προϊσταμένη του τμήματος Ελεγκτών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Πάσχος Μανδραβέλης, δημοσιογράφος. Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται η Μαρία Αδαμοπούλου, διδάκτωρ Νομικής.
Η επιτροπή θα ολοκληρώσει το έργο της έως τις 30-9-11 και δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για τα μέλη της.
Η επωνυμία δεν σταματά την βλακεία, την παραπληροφόρηση, την μετριότητα. Δυστυχώς πάμε να ρυθμίσουμε με νόμους θέματα που αντιμετωπίζονται μόνο με παιδεία, καλλιέργεια, και αισθητική.
Δημοσίευση σχολίου