Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Πανευρωπαϊκή διάκριση για την ελληνική συμμετοχή στο Φόρουμ Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft, Tallinn Estonia, 2006


Πανευρωπαϊκή διάκριση για την ελληνική συμμετοχή στο Φόρουμ Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft
Καθηγήτρια από το 3ο Γυμνάσιο Σερρών βραβεύτηκε στον τρίτο ετήσιο διαγωνισμό για εκπαιδευτικούς από 25 χώρες
Δημοσιεύτηκε: 18 Απριλίου 2006 στην ιστοσελίδα

Σημαντική διάκριση πέτυχε η Ελλάδα στο πλαίσιο του Φόρουμ Πρωτοπόρων Δασκάλων της Microsoft, που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας με την υποστήριξη της UNESCO. Η ελληνική υποψηφιότητα αναδείχτηκε μεταξύ των 6 νικητών του διαγωνισμού, σε σύνολο 70 εκπαιδευτικών από 25 χώρες της Ευρώπης. Το διήμερο αυτό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, έχει ως στόχο την προώθηση καινοτόμων εφαρμογών της πληροφορικής στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η ελληνική νικήτρια συμμετοχή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κα Χρυσάνθη Παλάζη, φιλόλογο του 3ου Γυμνασίου Σερρών. Στο σχέδιο μαθήματος που εκπονήθηκε, οι μαθητές αντλούν πληροφορίες για το επίκαιρο θέμα της γρίπης των πτηνών χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Στη συνέχεια, παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στην τάξη, συνδυάζοντάς τα δημιουργικά με την αρχαία ελληνική λογοτεχνία και τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί από το 7ο Λύκειο Καλαμαριάς και το Ενιαίο Λύκειο Βελβεντού Κοζάνης.

Το Φόρουμ Πρωτοπόρων Δασκάλων προσφέρει ευκαιρίες σε εκπαιδευτικούς με όραμα να ανακαλύπτουν νέες ιδέες και πρακτικές που θα εμπλουτίσουν και θα διευρύνουν τη μαθησιακή εμπειρία στις ευρωπαϊκές σχολικές αίθουσες. Κύρια θέματα του φετινού Φόρουμ ήταν η ενίσχυση της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης και η τάξη του μέλλοντος, καθώς και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών για το εργασιακό περιβάλλον του 21ου αιώνα.

Τα βραβεία στο πλαίσιο του Φόρουμ, απονεμήθηκαν στους έξι εκπαιδευτικούς που παρουσίασαν εξαιρετικά παραδείγματα καινοτομίας στην τάξη. Οι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν από μία διεθνή, ανεξάρτητη ομάδα ειδικών από το Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Εσθονίας, το Κολέγιο Πληροφορικής της Εσθονίας, το Κολέγιο St Patrick του Δουβλίνου (Ιρλανδία), τη Δικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, στελέχη της Microsoft, και άλλους.

«Η UNESCO εργάζεται για την επιτυχία της πρωτοβουλίας «Εκπαίδευση για Όλους», προκειμένου να εξασφαλίσει ότι κάθε παιδί θα έχει πρόσβαση σε βασική εκπαίδευση υψηλού επιπέδου», δήλωσε ο κ. Tarek Shawki, επικεφαλής της ομάδας CI της UNESCO για τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό. «Η συγκέντρωση των πιο πρωτοπόρων εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι παρουσίασαν τις ιδέες τους σχετικά με το πώς εφαρμόζουν καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και η μεταφορά αυτής της γνώσης στην πατρίδα τους, τελικά ωφελεί όλους τους μαθητές, είτε βρίσκονται στο σχολείο στο οποίο εργάζεται ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, είτε σε μικρότερα σχολεία αγροτικών περιοχών».

Μεταξύ των ομιλητών του Φόρουμ ήταν ο καθηγητής Predrag Pale από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, ο Guus Wijngaards, καθηγητής eLearning στο INHOLLAND University for Higher Professional Education της Ολλανδίας και ο Conor Galvin, Διευθυντής των Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών του University College Dublin της Ιρλανδίας.

Για να δείτε την παρουσίαση της διδακτικής πρότασης στα Αγγλικά πατήστε εδώ και στα ελληνικά εδώ