Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010
Πρωτοβουλίες για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο
Με ένα Εθνικό Συμβούλιο για τη γλώσσα και μία Γενική Γραμματεία θα μπουν τα θεμέλια για τη νέα θεσμική δομή που θα υπηρετήσει την ελληνική παιδεία από το επόμενο φθινόπωρο.
Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς στη Βουλή.
Πρώτο βήμα, όπως εξήγησε η ίδια, θα αποτελέσει ένα διεθνές συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (δελτίο τύπου), με τη συμμετοχή επιστημόνων και πολιτικών, και θα θέσει τις βάσεις για μία τελική πρόταση η οποία θα λάβει θεσμικό χαρακτήρα.
Στο εσωτερικό, δρομολογείται νέο πρόγραμμα διδασκαλίας το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά σε 700 σχολεία με περισσότερες ώρες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνία από την Α' δημοτικού σε συνεργασία με λογοτέχνες και καλλιτέχνες.
Παράλληλα, θα εμπλουτιστεί με σωστές μεθόδους διδασκαλίας η ελληνική γλώσσα για παλιννοστούντες και μετανάστες, ώστε να πάρουν το πιστοποιητικό ελληνομάθειας.
Μεταξύ των καινοτομιών περιλαμβάνονται η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, έρευνα και μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και των διαλέκτων της, εξ αποστάσεως διδασκαλία και αυτοεκπαίδευση και υποστήριξη σπουδών μετάφρασης και διερμηνείας.
Η σχετική διαβούλευση ξεκινά μετά τον Ιούνιο ώστε από το Σεπτέμβριο να υπάρχει ένας θεσμικός κορμός στο υπουργείο Παιδείας
Ειδικότερα για το εξωτερικό, η νέα προσέγγιση θα έχει ως κέντρο βάρους το τρίπτυχο Γλώσσα-Ιστορία-Πολιτισμός, και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που θα καλούνται να το υπηρετήσουν θα είναι μόνο νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και φιλόλογοι, ενώ οι ειδικότητες πολιτισμού θα περιλαμβάνουν γυμναστές, μουσικούς και, σε κάποιες χώρες, μαθηματικούς.
Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας συνιστά, όπως εξήγησε η υπουργός, προτεραιότητα στο εξωτερικό, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον με λίστες αναμονής, σε πολλές χώρες.
Τα 400 σημεία -Κέντρα ή Έδρες Ελληνικών Σπουδών- που υπάρχουν σήμερα ανά τον κόσμο θα ενταχθούν με έναν ειδικό σχεδιασμό στο Εθνικό Συμβούλιο Ελληνικής Γλώσσας, θα ανανεωθούν και θα υποστηριχθούν με αποσπάσεις εκπαιδευτικών και οικονομικούς πόρους με διαφανή τρόπο και συγκεκριμένα κριτήρια.
Παράλληλα, θα υπάρξει οργάνωση συστηματικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον μέσω των πρεσβειών μας με επιτόπου διδάσκοντες.
Διαβάστε περισσότερα: στο Βήμα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου