Τρίτη 27 Απριλίου 2010
2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας
Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου Ημαθίας.
Στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, μπορείτε να δείτε τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν το feedback όπως λέμε στα ελληνικά, σχόλια δηλ.,φωτογραφικό υλικό κ.ά...
Όσο για τη δική μου εν πολλοίς παρορμητική και βιωματική προσέγγιση:
...Είναι δύσκολο πραγματικά να αναμένεις κάτι με ενθουσιασμό και ανυπομονησία, να το ζεις, να μην σε απογοητεύει και να ανανεώνεις με τον εαυτό σου την υπόσχεση, αν είσαι γερός/-ή, να προσπαθήσεις να είσαι και πάλι εκεί.
Λέτε να ζητήσουμε από τον καθηγητή Χριστάκη να μελετήσει την περίπτωσή μας, λέτε τα δίκτυα των ένθερμων υποστηρικτικών των ΤΠΕ-Ε να μεταδίδουν ζήλο, άμιλλα, ενθουσιασμό, εκπαιδευτικό μεράκι…
υστ. γνωρίζοντας ότι η επιλογή των δύο πόλεων ήταν αναγκαστική και επιβεβλημένη -λόγω πολλών παραγόντων- συνθήκη, να ευχηθώ την επόμενη φορά να είμαστε όλοι μαζί γιατί τα ανθρωποδίκτυα για να δυναμώνουν πρέπει -παραφράζοντας τον Νιόνιο- όχι μόνο «να ανταμώνουν αλλά και να ξεφαντώνουν».
Εύγε στην οργανωτική πολυάριθμη επιτροπή με τους ανθρώπους που αποτελούν την ψυχή της, που όλοι μαζί πάσχισαν να μην μας απογοητεύσουν.
Δευτέρα 19 Απριλίου 2010
η διά-δραση του διαδραστικού προκαλεί αντί-δραση
Εφαρμόζουμε στη τάξη διδακτικές παρεμβάσεις και χρησιμοποιούμε συνεχώς τις δυνατότητες του διαδραστικού πίνακα.
Τα παιδιά εκφράζουν την άποψη (σε κάποιου είδους εσωτερική-διαμορφωτική αξιολόγηση της προσπάθειας) ότι η διδακτική παρέμβαση με αξιοποίηση του διαδραστικού πίνακα, συνιστά ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στην παραδοσιακή διδασκαλία και στην διδασκαλία στο εργαστήριο Πληροφορικής.
Εκεί οι μαθητές/-τριες δουλεύουν σε ομάδες, χρησιμοποιούν τον υπολογιστή ως αποκλειστικό μέσο μάθησης και απαιτείται μεγάλος βαθμός αυτενέργειας από μέρους τους.
Τα παιδιά, επίσης, αποτιμούν ότι ο διαδραστικός πίνακας τους επιτρέπει να έχουν πληρέστερη εικόνα για τα γεγονότα, περισσότερες και ποικίλου περιεχομένου πληροφορίες (εικόνες, βίντεο, φωτογραφίες, χάρτες) και ότι με τον τρόπο αυτό εμπεδώνουν αποτελεσματικότερα τα διδασκόμενα γεγονότα του γνωστικού αντικειμένου. Προτιμούν, δηλαδή, τη διδασκαλία από τον καθηγητή, με εμπλουτισμό όμως του μαθήματος με πολυτροπικά μέσα και χρήση του διαδραστικού πίνακα.
Βιώνουμε την έσχατη πλέον ανάγκη ανόρθωσης της παιδείας... δια στόματος Εμ. Κριαρά
Ρωτήθηκε τον Ιούλιο του 2009 ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Κριαράς, από τη Βίκυ Χαρισοπούλου αν
"η οικονομική κρίση συνάδει με την κοινωνική- αυτή που λέμε αξιών; Είναι προϊόν η μία της άλλης ή απλώς συνυπάρχουν με κοινή προέλευση, παράλληλη έκφραση και αδιέξοδο αποτέλεσμα;"
και απάντησε:
"Η κατάσταση είναι άσχημη από κάθε άποψη. Είναι πολύ πιο εντυπωσιακή βέβαια αυτή που λέμε οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της είναι τραγικές, αλλά- επιτρέψτε μου- είναι τραγικότερες οι επιπτώσεις της άλλης κρίσης, αυτής της λεγόμενης κοινωνικής. Αυτοκαταδιωκόμεθα άπαντες. Υπάρχει γενικώς μια ανισορροπία. Διάγει κρίση η πολιτική ζωή, διάγει κρίση η Παιδεία, η Δικαιοσύνη- έννοιες πρωταρχικές... Όσον αφορά το αμιγώς οικονομικό φαινόμενο, δεν είμαι ίσως αρμόδιος να δώσω λύσεις. Έζησα και το κραχ του ΄29 αλλά ήταν αλλιώς τότε... Τώρα είναι διαφορετικά. Συνδυάζεται με την παγκοσμιοποίηση. Το κοινωνικό λοιπόν πρόβλημα είναι προϊόν της ευημερίας. Προϋπάρχει λοιπόν της οικονομικής κρίσης. Αυτό που ζούμε τώρα θα προτιμούσα να μην το είχα προλάβει, να μην το είχα ζήσει".
και αναφορικά με την κρίση και την έλλειψη παιδείας:
"Παλαιότερα υποστηρίζατε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο σοσιαλισμός. Εξακολουθεί να παραμένει όραμα και στόχος σας;"
"Εξακολουθώ να το πιστεύω. Η λύση θα έρθει- εγώ δεν θα το προλάβω, ούτε την ανόρθωση της παιδείας που θα πρέπει να προηγηθεί, θα προλάβω. Δεν μ΄ ενδιαφέρει πλέον η πολιτική με τον τρόπο που ασκείται. Η πολιτική μας ζωή οδηγείται σε συντηρητισμό κι αμφιβάλλω αν θα μπορέσει σύντομα να ανακάμψει. Είναι η κρίση σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδείας. Δεν τιμώνται πλέον οι αξίες. Βιώνουμε την έσχατη πλέον ανάγκη ανόρθωσης της παιδείας. Είναι όμως η υλιστική κατεύθυνση της παιδείας. Με την τεχνολογία τα ανθρωπιστικά γράμματα υποτιμούνται κι έτσι δημιουργείται μια ανισορροπία... Η αρχή είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ. Ένας λαός προάγεται όταν έχει προηγμένη παιδεία. Αν όμως οι ανάξιοι επιπλέουν σ΄ όλους τους τομείς και κυρίως σ΄ αυτούς της πολιτικής... Πρέπει να υπερνικήσουμε την τάση αυτή. Το αποτέλεσμα είναι η δυσπιστία όλων...
Ο υλισμός είναι που σκότωσε το όραμα. Κι ο υλισμός είναι που διδάσκεται από γονείς και δασκάλους. Όλα γίνονται με στόχο την εξασφάλιση παχυλού κέρδους".
διαβάστε όλο το άρθρο καθώς και τις απόψεις του καθηγητή Κριαρά "για τον έρωτα ως αντίδοτο του θανάτου" στα Νέα
Ετικέτες
Εμ. Κριαράς,
κρίση αξιών,
οικονομική κρίση,
Παιδεία
Παρασκευή 16 Απριλίου 2010
Πες το δικό σου "bring them back..."
Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων. Η καμπάνια “BRING THEM BACK!” δε ζητάει την επιστροφή όλων αυτών.
Ζητάει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα για να επανενωθεί το Μνημείο.
Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας οι χρήστες του διαδικτύου έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Ο σκοπός πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο.
Πιστεύεις ότι είναι δίκαιο; Αν ναι, βοήθησε να γίνει πραγματικότητα.
Πες το δικό σου “BRING THEM BACK!”
Για να παραφράσουμε και ένα τραγούδι: "ένα κλικ είναι και αυτό...κάντο και ας πέσει κάτω".
Ετικέτες
Βρετανικό Μουσείο,
Γλυπτά του Παρθενώνα,
εκστρατεία
"Ενσυναίσθηση" του ιστορικού παρελθόντος μέσω...κόμμωσης
Όταν επισκέφτηκα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και θαύμασα από κοντά τις Καρυάτιδες, μια σκέψη με γνήσια θηλυκή σφραγίδα, πέρασε από το μυαλό μου: ήταν αληθινές ή φανταστικές αυτές οι κομμώσεις; Ηταν, δηλαδή, κομμώσεις πραγματικών γυναικών ή μια καλλιτεχνική σύμβαση που είχαν εφεύρει οι γλύπτες;
Την ίδια σκέψη όμως είχε και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Φέρφιλντ στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α., δρ Κατρίν Σουάμπ, ειδικευμένη στην Ιστορία της Τέχνης της ελληνορωμαϊκής εποχής, η οποία θέλησε να ερευνήσει αν οι περίτεχνες κομμώσεις των αρχαίων αγαλμάτων- και συγκεκριμένα των Καρυατίδων- μπορούν να αναπαραχθούν στις γυναίκες σήμερα.
Έτσι λοιπόν ως συνεπής ερευνήτρια η κυρία Κατρίν Σουάμπ χρησιμοποίησε για την απάντησή της τη μέθοδο του πειράματος. Πέντε φοιτήτριες της Ιστορίας της Τέχνης και μία της Ψυχολογίας όσες και οι Καρυάτιδες, επιλεγμένες με βάση το μήκος και την ποιότητα των μαλλιών τους, προσφέρθηκαν ως «εθελόντριες» για το πρόγραμμα.
Την εκτέλεση του έργου ανέλαβε ένα επαγγελματικό κομμωτήριο έχοντας ως πρότυπο φωτογραφίες των αληθινών Καρυατίδων. (Οπως λέει η δρ Σουάμπ, χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες του Γκέστα Χέλνερ από τα αρχεία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και υλικό από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα). Το αποτέλεσμα δεν άργησε να έρθει. Ηταν η επιβεβαίωση ότι οι μαρμάρινες Καρυάτιδες είχαν εμπνευσθεί κατά κύριο λόγο από πραγματικές γυναίκες της αρχαίας Αθήνας.
για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το άρθρο της Μ.ΘΕΡΜΟΥ στο Βήμα
Τετάρτη 14 Απριλίου 2010
20 Σημεία Κλειδιά των αλλαγών στην Εκπαίδευση
«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ – ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»Τι αλλάζει με το πολυνομοσχέδιο «τέσσερα σε ένα» του Υπουργείου Παιδείας - Τα 20 σημεία – «κλειδιά» των αλλαγών στην εκπαίδευση
Α. Αναβάθμιση του εργασιακού βίου των εκπαιδευτικών και της αξίας του εκπαιδευτικού έργου.
1. Καθιερώνεται Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης ως αναγκαία προϋπόθεση για την είσοδο στην εκπαίδευση.
2. Όλοι οι διορισμοί μόνον μέσω ΑΣΕΠ. Οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται από το σχολικό έτος 2012 - 2013 σε όλα τα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης θα είναι αποκλειστικά και μόνον επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
3. Τέλος στα περίπλοκα και αδιαφανή κριτήρια. Οι πίνακες προϋπηρεσίας κλείνουν οριστικά στις 30.6.2010. Ακολουθεί μεταβατική διετής περίοδος η οποία κατοχυρώνει τα ώριμα δικαιώματα.
4. Ειδικό βάρος στην παιδαγωγική και τη γενική παιδεία. Αναμορφώνεται πλήρως το περιεχόμενο και η διαδικασία των εξετάσεων ΑΣΕΠ, οι οποίες θα διεξάγονται ανά διετία.
5. Θεσπίζεται για πρώτη φορά ελάχιστος χρόνος παραμονής των εκπαιδευτικών στον τόπο πρώτου διορισμού και είναι τα 3 έτη.
6. Εισάγεται ο θεσμός του «δόκιμου εκπαιδευτικού». Ο νεοδιόριστος μόνιμος εκπαιδευτικός παραμένει επί δυο έτη ως «δόκιμος εκπαιδευτικός».
7. Καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού.
8. Τριμελής επιτροπή εισηγείται την παραμονή στην εκπαίδευση ή την μετάταξή του στη διοίκηση του δόκιμου εκπαιδευτικού. Θα γίνεται αξιολόγηση από τον Δ/ντη της σχολικής μονάδας, τον Μέντορα και τον Σχολικό Σύμβουλο.
9. Από το «χύμα» χαρτί στην ενιαία ηλεκτρονική διαδικασία προσδιορισμού κενών οργανικών θέσεων και λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο σχολικής μονάδας.
10. Από τους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ κάθε πρόσληψη για αναπλήρωση ή αντιμετώπιση των κενών, με βάση τη σειρά των ενδιαφερομένων.
11. Μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών με στόχο την κατάργηση της ωρομισθίας.
12.Καμία μετάθεση ή απόσπαση δεν θα γίνεται, αν αφήνει κενό που δεν αναπληρώνεται. Η ηλεκτρονική καταγραφή τους θα επιτρέπει την πλήρη διαφάνεια και προσβασιμότητα στο διαδίκτυο.
13.Για πρώτη φορά ο ορισμός των μελών των Συμβουλίων επιλογής στελεχών γίνεται υπερκομματικός μέσω της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
14.Καθιερώνεται πιστοποιητικό διοικητικής ή καθοδηγητικής επάρκειας, ύστερα από επιμόρφωση και εξετάσεις για την επιλογή στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης.
15.Θεσπίζεται για πρώτη φορά συγκροτημένη διαδικασία διοικητικής και παιδαγωγικής – διδακτικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Ετήσια έκθεση δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Ετήσια λογοδοσία στη σχολική κοινότητα και τους γονείς.
Β. Βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΙ
16.Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος από την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος διανομής συγγραμμάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
17. Μικρότερα και ευέλικτα εκλεκτορικά σώματα για εκλογή μελών ΔΕΠ. Νομοθετείται συνεδρίαση τηλεδιάσκεψης με συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού.
18.Αίρονται οι περιορισμοί στην εισαγωγή υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη βάση του 10.
Γ. Ρύθμιση θεμάτων Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης
19. Συγχωνεύσεις - καταργήσεις εκκλησιαστικών σχολείων με στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και εξοικονόμηση πόρων.
Δ. Πλαίσιο νομιμότητας και ελέγχου για τις μεταλυκειακές σπουδές
20. Τέλος στο θεσμικό και εποπτικό κενό για τα Κολέγια. Δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της Κοινοτικής νομιμότητας και με ενίσχυση του εθνικού ελέγχου μέσα από την ανάδειξη του αναβαθμισμένου Ε.ΚΕ.ΠΙΣ, για την πιστοποίηση και παρακολούθηση της λειτουργίας δομών μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Αναπαραγωγή από την ιστοσελίδα: http://www.diamantopoulou.gr/beta/
Όλο το σχέδιο νόμου σε pdf εδώ (πηγή:alfavita.gr).
Δευτέρα 12 Απριλίου 2010
Από «κόσκινο» περνούν σχολεία και εκπαιδευτικοί
Τι διερευνούν
οι πέντε δείκτες της... βαθμολόγησης
1 Τα μέσα και οι πόροι της σχολικής μονάδας (υλικοτεχνική υποδομή, οικονομικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό). Θα διερευνηθεί η επάρκεια, η ποιότητα και η καταλληλότητα των σχολικών χώρων οι οποίοι αποτελούν σημαντικές υλικές συνθήκες για την αποτελεσματική υλοποίηση του Σχολικού Προγράμματος.
2 Η διοίκηση της σχολικής μονάδας (συντονισμός σχολικής ζωής, διαμόρφωση-εφαρμογή σχολικού προγράμματος, αξιοποίηση μέσων και πόρων). Διερευνάται το πλαίσιο των πρακτικών οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας (ηγεσία, συντονισμός, διαχείριση, ρύθμιση, καθορισμός στόχων, αξιοποίηση του προσωπικού, ανάπτυξη πρωτοβουλιών κ.ά.), με σκοπό την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της σχολικής μονάδας.
3 Το κλίμα και οι σχέσεις μεταξύ των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας (σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών, μεταξύ εκπαιδευτικών - μαθητών, μεταξύ μαθητών, μεταξύ σχολείου - γονέων). Θα καταγραφούν οι σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών (συνεργασία, επικοινωνία, ανταλλαγή πληροφοριών, συλλογικότητα, εμπιστοσύνη) και μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών (δικαιοσύνη, αξιοκρατία, εκτίμηση, αλληλοσεβασμός, επικοινωνία, συνεργασία), στοιχεία που συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση του σχολικού κλίματος και επηρεάζουν την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
4 Οι εκπαιδευτικές διαδικασίες (διδακτική & μαθησιακή διαδικασία, ποιότητα της διδασκαλίας). Διερευνώνται ζητήματα και παράμετροι που συνδέονται με την ποιότητα της διδασκαλίας, όπως η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού της τάξης, τα σχολικά εγχειρίδια και το εκπαιδευτικό υλικό, η διδακτική μεθοδολογία και οι στρατηγικές οργάνωσης της τάξης.
5 Τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα (φοίτηση & διαρροή, επίδοση & πρόοδος, ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών/τριών): Διερευνώνται ζητήματα σχετικά με τη φοίτηση και τις απουσίες των μαθητών, με το φαινόμενο της εκπαιδευτικής διαρροής καθώς και με τη σχολική επίδοση, τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα και την πρόοδο των μαθητών σε σχέση με τους στόχους και τα περιεχόμενα του προγράμματος σπουδών.
για το κείμενο της ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ στο Έθνος πατήστε εδώ, καθώς και για τους λόγους για τους οποίους προτείνεται η αυτο-αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας αναλυτικά.
Πέμπτη 8 Απριλίου 2010
«Να χτυπάει αργότερα το κουδούνι του σχολείου»
Διαβάζουμε στο Βήμα
"Φαίνεται ότι το πολύ πρωινό ξύπνημα στερεί από τους μαθητές την απαιτούμενη ενέργεια...
Το χουζούρεμα οδηγεί τους νέους σε εκπαιδευτικά επιτεύγματα! Η μία μετά την άλλη παρουσιάζονται επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι μία ή ίσως και δύο ώρες ύπνου παραπάνω το πρωί βοηθούν τους μαθητές να αποδώσουν καλύτερα. « Η αλήθεια είναι ότι οι μαθητές “παίρνουν μπρος” μετά τη δεύτερη ώρα » λέει στο «Βήμα» ο καθηγητής Λυκείου της περιοχής Αλίμου κ. Γιάννης Αγγελόπουλος. « Η εμπειρία μου από το εκπαιδευτικό σύστημα δείχνει ότι μετά τις 9.00-10.00 και σίγουρα ως τη 1 το μεσημέρι είναι η χρονική περίοδος όπου μπορείς να πάρεις απο ένα μαθητή τις καλύτερες στιγμές του. Ενα μεγάλο μέρος της πρώτης ώρας στο σχολείο καταναλώνεται στο να μπορέσουν τα παιδιά να συνέλθουν από το πρωινό ξύπνημα... ».
« Ο γιος μου » λέει από την πλευρά του ο κ. Πάνος Κουρλιώτης, πατέρας μαθητή της απαιτητικής Γ΄ τάξης του Λυκείου, « δυσκολεύεται να ξυπνάει στις 7,όπως απαιτείται σήμερα, κυρίως επειδή βρίσκει το βραδινό διάβασμα πιο αποδοτικό ».
Στην Ελλάδα τα μαθήματα στα σχολεία ξεκινούν από τις 8 το πρωί. Το πρόγραμμα αυτό δε, απευθύνεται σε μια γενιά που περιβάλλεται πλέον από πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών, Ιnternet, βιντεοπαιχνιδιών και τελικά... τηλεοράσεων.
Εν όψει αλλαγών στην εκπαίδευση, το σχολικό ωράριο μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πάντως, όπως λέει η νευρολόγος κυρία Παρασκευή Σακά, « με μία ή δύο ώρες δεν νομίζω ότι αλλάζει τίποτα. Είναι πιο πολύ θέμα διάθεσης. Οι νέοι δεν θέλουν να ξυπνούν νωρίς. Οσο μεγαλώνουν, θέλουν να κοιμούνται και πιο αργά ».
για τη συνέχεια του άρθρου διαβάστε εδώ αλλά και με παρόμοια θεματολογία για καλύτερη μαθητική επίδοση με μία ώρα ύπνο παραπάνω εδώ
Ετικέτες
εκπαίδευση,
πρωϊνός ύπνος,
σχολική επίδοση
Τρίτη 6 Απριλίου 2010
Το «όχι» στα παιδιά κάνει καλό
Γράφει στο Βήμα η ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΠΑΣΤΡΙΚΟΥ και βάζει όλους εμάς του γονείς σε σκέψεις:
10 τρόποι να αρνηθείτε
Πώς να θέσετε όρια στο παιδί σας χωρίς να κάνετε το σπίτι σας... εμπόλεμη ζώνη!
1. Προτού αρνηθείτε ή απαγορεύσετε κάτι στο παιδί σας,πάρτε λίγο χρόνο για να σκεφθείτε πώς ακριβώς θα χειριστείτε την κατάσταση και προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε από τον θυμό ή την κούρασή σας.
2. Ακούτε με υπομονή το αίτημα του παιδιού σας και απαντάτε του πάντοτε με γλυκύτητα,ευγένεια και σεβασμό προς το άτομό του,ανεξαρτήτως της ηλικίας του.Ετσι θα μάθει να σας απαντά αναλόγως.
3. Να εξηγείτε πάντοτε στο παιδί με ξεκάθαρο,κατανοητό και ήρεμο τρόπο γιατί αρνείστε ένα αίτημά του.Γνωρίζοντας ότι δεν το τιμωρείτε θα δεχθεί την άρνηση με μεγαλύτερη ευκολία.
4. Οταν το παιδί σας ρωτάει γιατί δεν μπορεί να έχει ή να κάνει κάτι,η απάντησή σας πρέπει να συνάδει προς τη γενικότερη συμπεριφορά σας και να είναι σταθερή.Διαφορετικά η άρνησή σας θα αυτοαναιρείται.
5. Αν η άρνησή σας είναι θέμα συνθηκών ή ηλικίας του παιδιού και όχι θέμα αρχών,εξηγήστε στο παιδί τι χρειάζεται να κάνει ή πόσων χρονών πρέπει να γίνει για να μετατρέψει το «όχι» σε «ναι».
6. Χρησιμοποιήστε θετικές εκφράσεις για να αντισταθμίσετε την άρνηση.Για παράδειγμα, «δεν μπορείς να πάρεις το μαχαίρι αλλά μπορείς να πάρεις την μπάλα» ή «δεν μπορείς να μείνεις εκτός σπιτιού ως τα μεσάνυχτα αλλά μπορείς να προσκαλέσεις τους φίλους σου να δείτε ταινία ως αργά».
7. πιβραβεύστε τα παιδιά που παρουσιάζουν υπεύθυνη και ώριμη συμπεριφορά.Ετσι θα ξέρουν έμπρακτα ότι ο σεβασμός των ορίων και των κανόνων αποδίδει καρπούς και δεν είναι μια στείρα διαδικασία.
8. Αν και το «όχι» πρέπει να είναι σταθερό, για να απολαμβάνετε πάντοτε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας, οφείλετε να φαίνεστε προσηνείς και ευέλικτοι. Αν το παιδί διαπραγματευθεί με βάσιμα επιχειρήματα και ήρεμο τόνο το αίτημά του, σκεφθείτε την πιθανότητα να αναιρέσετε την αρχική σας απόφαση.
9. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι όχι μόνο να εκφράσετε μια άρνηση αλλά και να γίνετε αποδέκτης της. Να θυμάστε ότι η άσκηση της γονεϊκής εξουσίας δεν είναι ένα παιχνίδι στο οποίο ο γονιός έχει πάντα δίκιο.
10. Αν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας,οι λέξεις «όχι» ή «μη» αποτελούν αιτία «πολέμου» για το παιδί σας,ίσως είναι θεμιτό να επανεξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε μαζί του.
Για να διαβάσετε όλο το άρθρο πατήστε εδώ
Δευτέρα 5 Απριλίου 2010
Βιντεοπαιχνίδια: Ανταμοιβή και «πώρωση»
Είναι τα βιντεοπαιχνίδια μόνο «πληγή» για τους νέους;
Κάποιοι έχουν αντίθετη άποψη.
Ερευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν παιχνίδια που αυξάνουν τις επιδόσεις στα μαθηματικά, άλλα που βελτιώνουν την όραση και άλλα που μπορούν να... σώσουν τον πλανήτη!
Το ότι τα βιντεοπαιχνίδια κρύβουν όχι μόνο συστατικά αρνητικά αλλά και στοιχεία άκρως ελπιδοφόρα το είχε εντοπίσει από χρόνια η διευθύντρια Ερευνας και Ανάπτυξης Παιχνιδιών του αμερικανικού Ινστιτούτου Μελλοντολογίας Ιnstitute for the Future Τζέιν Μακ Γκόνιγκαλ (Jane ΜcGonigal). Είχε αναρωτηθεί τι ήταν αυτό που κάνει τα παιδιά (αλλά και τους μεγάλους) να «πέφτουν με τα μούτρα» στα βιντεοπαιχνίδια, σε βαθμό που «οι απέξω» να θεωρούν ότι έχουν να κάνουν με εθισμό. Οπως διαπίστωσε, ο λόγος ήταν ότι οι κατασκευαστές των παιχνιδιών είχαν ενσωματώσει στα δημιουργήματά τους τα κριτήρια «ευτυχίας του εργαζομένου»:
1) Εργασία που τον ικανοποιεί.
2) Η διαπίστωση ότι είναι καλός σε κάτι.
3) Το να ξοδεύει τον χρόνο του με ανθρώπους που του αρέσουν.
4) Το να του δίνεται η ευκαιρία να παίρνει μέρος σε «κάτι μεγάλο».
Με άλλα λόγια, τα βιντεοπαιχνίδια είναι οι... ιδανικοί εργοδότες! Οι εικονικοί κόσμοι που χτίζουν παρέχουν στους πολλαπλούς χρήστες τους ένα επίσης πολλαπλό αλλά κοινό περιβάλλον, οικονομία και δραστηριότητες όπως στον πραγματικό κόσμο, σύνδεση με δραστηριότητες του πραγματικού κόσμου, επιλογές γνωρισμάτων και δεξιοτήτων «ψηφιακού εκπροσώπου» του παίκτη (avatar), στόχους, μάχες, ανταμοιβές και επιπτώσεις, χωρίς κάτι από αυτά να έχει τα επακόλουθα που υφιστάμεθα στον πραγματικό κόσμο. Οπότε, μας λέει η Μακ Γκόνιγκαλ, συμμετέχοντας σε παιχνίδια εικονικών κόσμων τα παιδιά έρχονται χωρίς αναστολή σε επαφή με τα πάντα, τα εντάσσουν στην εμπειρία τους και μαθαίνουν μέσω δοκιμής.
Για το αν τα βιντεοπαιχνίδια είναι ή όχι η κρυμμένη ευκαιρία διαβάστε στο Βήμα
Παρασκευή 2 Απριλίου 2010
Aναβαθμίζεται ο ρόλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Νέα σελίδα ανοίγει για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
το οποίο αναβαθμίζεται,συγκεντρώνοντας τις αρμοδιότητες του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας και του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, τα οποία και καταργούνται. Αυτό ανακοίνωσε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου μετά τη συνάντηση που είχε με τη νέα διοίκηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
«Συζητήσαμε την αναδιάρθρωση του συνόλου των φορέων που υποστηρίζουν την εκπαιδευτική πολιτική, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας και του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, ώστε να δημιουργήσουμε, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο, νέο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της εποχής», δήλωσε η υπουργός. Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του Π.Ι. κ. Κλήμης Ναυρίδης δήλωσε ότι «το υπουργείο σχεδιάζει μια μεγάλη μεταρρύθμιση και αρχίζει να την υλοποιεί. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με την καινούργια ηγεσία του θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει και να προωθήσει αυτή την αλλαγή, γιατί πλέον δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο».
Για περισσότερα διαβάστε στο άρθρο της Καθημερινής
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)