Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Do Women Score Lower Because They Just Aren’t Interested?


Οι γυναίκες τα πηγαίνουν χειρότερα στην τεχνολογία από τους άνδρες, όπως δείχνουν και οι σχετικές επιδόσεις τους σε διάφορα τεχνολογικά τεστ. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή δεν ενδιαφέρονται τόσο γι’ αυτήν από την μικρή τους ηλικία, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα. Από την άλλη, η μελέτη δείχνει ότι στο εργασιακό περιβάλλον οι γυναίκες φαίνεται τελικά να τα καταφέρνουν εξίσου καλά με τους άνδρες, ακόμα και στα τεχνικά επαγγέλματα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αϊόβα, με επικεφαλής τον καθηγητή Frank L. Schmidt, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας «Perspectives on Psychological Science», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υστέρηση στις επιδόσεις των γυναικών στα τεχνολογικού περιεχομένου τεστ ούτε σχετίζονται με το επίπεδο νοημοσύνης τους, ούτε έχουν επίπτωση στις κατοπινές επιδόσεις στην εργασία τους.

.Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επαγγελματικές επιδόσεις -αυτό αφορά και στον τεχνολογικό τομέα- δεν είναι θέμα φύλου, αλλά νοημοσύνης, καθώς οι έξυπνοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, μπορούν να εκτελέσουν οποιαδήποτε εργασία. Απλούστατα, οι νέες γυναίκες δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον με τους άνδρες για να μάθουν σχετικά με την τεχνολογία, αν όμως χρειαστεί να το κάνουν, είναι στη συνέχεια θέμα νοημοσύνης το πόσο καλά θα τα καταφέρουν.
Η έρευνα έδειξε ότι, σε όλα τα διαφορετικά επίπεδα νοημοσύνης, οι γυναίκες «σκοράρουν» λιγότερο από τους άνδρες αντίστοιχης νοημοσύνης στα διάφορα τεχνολογικά τεστ, π.χ. στην επισκευή και αποσυναρμολόγηση ενός ποδηλάτου.
Σύμφωνα με τον Frank L. Schmidt, δεν υπάρχει «εύκολη λύση» σε αυτό, καθώς δύσκολα μεταβάλλονται τα ενδιαφέροντα ενός ανθρώπου, ιδίως ενός φύλου, στο βαθμό μάλιστα που αυτά είναι κοινωνικά προσδιορισμένα. «Τα ενδιαφέροντα αυτά είναι αρκετά σταθερά και διαμορφώνονται σχετικά νωρίς στη ζωή», όπως είπε.
Προειδοποίησε επίσης ότι αν τεχνικού επιπέδου τεστ συμπεριληφθούν σε τεστ γενικής νοημοσύνης, τότε θα ρίξουν το γενικό «βαθμό» των γυναικών, δίνοντας τη διαστρεβλωμένη εικόνα πως οι γυναίκες είναι λιγότερο έξυπνες από τους άνδρες.