Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Πολιτιστικός πολυχώρος ΟΞΥΓΟΝΟ στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ



Το ΟΞΥΓΟΝΟ είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για να δώσει νέα πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το ΟΞΥΓΟΝΟ άνοιξε τις πόρτες του τον Ιανουάριο του 2012 στη διεύθυνση Ολύμπου 81, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και φιλοδοξεί να γίνει πολιτιστικό στέκι για τους φίλους του βιβλίου και της τέχνης.

Στο φωτεινό, άνετο πατάρι του με θέα στη Ρωμαϊκή Αγορά, το ΟΞΥΓΟΝΟ διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια για ενηλίκους με άξονα το βιβλίο και την ανάγνωση, τη γλώσσα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.oxygono-metaixmio.gr/profile_gr.php
Προσεχείς εκδηλώσεις:
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, στις 8 μ.μ.
Το ΟΞΥΓΟΝΟ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν παλιούς και νέους φίλους σε μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στο ποιοτικό βιβλίο και στα 20 χρόνια λειτουργίας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Ελάτε να το γιορτάσουμε με καλή μουσική, μεζέδες, κρασί και πολύ κέφι.
Είστε όλοι καλεσμένοι!

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι
Ας γνωρίσουμε την Άλκη Ζέη!
Η Άλκη Ζέη περιμένει τους μικρούς αναγνώστες στο ΟΞΥΓΟΝΟ.
Τα παιδιά θα συνομιλήσουν με την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων και θα γνωρίσουν το πολυβραβευμένο έργο της. Στα βιβλία της, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται για μελέτη και σε σχολεία του εξωτερικού, διακρίνονται τα ζωηρά αφηγηματικά πρόσωπα, το διάσπαρτο χιούμορ, η καλοδουλεμένη πλοκή και η εξαιρετική λογοτεχνικότητα του κειμένου.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 8 Οκτωβρίου). Είσοδος ελεύθερη
 
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να δηλώσετε συμμετοχή θα πρέπει να στείλετε e-mail στο 
info@oxygono-metaixmio.gr με τίτλο ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ. Στο μήνυμα θα πρέπει να σημειώνετε: τον τίτλο του αγαπημένου βιβλίου του παιδιού από την εργογραφία της Άλκης Ζέη (δείτε παρακάτω τα βιβλία της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), δύο ερωτήσεις που το παιδί θα ήθελε να θέσει στη συγγραφέα και τα προσωπικά στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας) και του κηδεμόνα του. 
Εφόσον υπάρχουν ελεύθερες θέσεις και η δήλωση συμμετοχής πληροί τις προϋποθέσεις, το ΟΞΥΓΟΝΟ θα σας επιβεβαιώσει την κράτηση της θέσης.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της Άλκης Ζέη: Το καπλάνι της βιτρίνας,Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Κοντά στις ράγιες, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, Η μωβ ομπρέλα, Ο θείος Πλάτων, Θέατρο για παιδιά, Αρβυλάκια και γόβες, Τα παπούτσια του Αννίβα,Μια Κυριακή του Απρίλη, Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.

Από την Ιλιάδα... στο iPad



Από την Ιλιάδα... στο iPad
Πηγή: nooz.gr

Το Hellenic American College σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Institute of Ideas του Λονδίνου παρουσιάζει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 στις 19:30 την ανοικτή για το κοινό συζήτηση με τίτλο"Από την Ιλιάδα στο iPad: Το μέλλον του βιβλίου και των αναγνωστών" (From the Iliad to the iPad: The future of books and readers).

Από το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου της Εστίας τον Μάρτιο του 2013, στην αυξανόμενη εμπορική δύναμη του Amazon και τη διάδοση των e-readers, το βιβλίο, τα βιβλιοπωλεία αλλά και οι αναγνώστες βρίσκονται σε περίοδο αλλαγών και προκλήσεων.

Μήπως πρέπει να πάψουν να μας απασχολούν οι πωλήσεις των βιβλίων και να εστιάσουμε στα βιβλία τα οποία διαβάζονται και συζητούνται; Η ψηφιακή εποχή υποσκάπτει τελικά την ουσιαστική γνώση και την έρευνα ή διευρύνει τους ορίζοντές μας; Έχουμε, λανθασμένα, προσδώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στα αρνητικά επακόλουθα των νέων τεχνολογιών ή όντως είναι αναντικατάστατη η ενδεχόμενη απώλεια χώρων πολιτισμού, όπως τα βιβλιοπωλεία και οι βιβλιοθήκες;

To Institute of Ideas είναι φόρουμ που δημιουργήθηκε το 2000 προωθώντας την ελεύθερη σκέψη και την ζωντανή ανταλλαγή ιδεών γύρω από φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε αρχικά από μεμονωμένα άτομα, όπως σπουδαστές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές οι οποίοι πραγματοποίησαν τις συναντήσεις τους προκειμένου να παρουσιάσουν νέες ιδέες, να συζητήσουν τρέχοντα θέματα και να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν και να προβάλλουν τις θεματικές τους. 
Ομιλητές:
Μανώλης Ανδριωτάκης, δημοσιογράφος, συνιδρυτής της video πλατφόρμας Garage TV (www.garagetv.gr)
Αρετή Γεωργιλή, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone 
Αλέξης Σταμάτης, συγγραφέας και ποιητής
Dr. Tiffany Jenkins, κοινωνιολόγος, πολιτιστική αναλύτρια και αρθρογράφος