Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Σχολικές βιβλιοθήκες δημοτικών σχολείων: στέκι για μαθητές και με «σαλονάκι».



Γράφει στο ενδιαφέρον ρεπορτάζ της η  ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».
«Μη μου μιλάτε, μη με τραβάτε, από τη βιβλιοθήκη δε θέλω να βγω»... Μέσα σε λίγες λέξεις οι μαθητές συμπυκνώνουν τον ενθουσιασμό τους για την πολύχρωμη αίθουσα βιβλιοθήκης που απέκτησε το 3ο Δημοτικό Χαλάστρας. Με πρωτοβουλία της σχολικής συμβούλου, Ιωάννας Αρβανίτη, «απρόσωπες» και γκρίζες αίθουσες οκτώ σχολείων μεταμορφώνονται σε ζωντανούς χώρους μελέτης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, όπου καλλιεργείται κουλτούρα ανάγνωσης στους μαθητές.

Η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, η αγάπη για το βιβλίο, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της διδασκαλίας των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος, αποτελούν τους κεντρικούς στόχους της προσπάθειας της κ. Αρβανίτη, σχολικής συμβούλου της 19ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία νέων σχολικών βιβλιοθηκών (με συλλογές έντυπης και ψηφιακής μορφής) και την ενίσχυση εκείνων που προΰπαρχαν. Από το 2007 η κ. Αρβανίτη, σε συνεργασία με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δημήτρη Γερμανό, τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, τους γονείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, κατάφεραν να προσφέρουν ένα ανεκτίμητο δώρο στα παιδιά. «Το σημερινό σχολείο, για να πετύχει τους στόχους του, πρέπει να διαθέτει ένα αναβαθμισμένο και εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπως είναι οι βιβλιοθήκες που δημιουργούμε», αναφέρει η κ. Αρβανίτη, η οποία προτείνει ουσιαστικά την ένταξη της βιβλιοθήκης στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου.
Πολλαπλό ρόλο παίζει η περιοχή του καθιστικού με τους καναπέδες. Συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, προσφέρεται για χαλάρωση, ομαδική συζήτηση, ατομική ή ομαδική ανάγνωση και ψυχαγωγία, όπως εξηγεί η κ. Αρβανίτη. Όμως, δεν είναι μόνο το «σαλονάκι» που συνεισφέρει στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος. Οι κουρτίνες, τα χρώματα στους τοίχους, τα έπιπλα και οι σταθμοί εργασίας με τους Η/Υ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάθεση των παιδιών. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από τα σχόλια των μαθητών του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας και του 1ου Δημοτικού Σίνδου, όπου εγκαινιάστηκαν πρόσφατα δύο αίθουσες βιβλιοθηκών. «Έτσι ονειρευόμουν την τάξη μου», αναφέρει ο Σάββας, μαθητής του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας, ενώ ο Μανόλης, μαθητής της στ' τάξης τονίζει: «Μη μου μιλάτε, μη με τραβάτε, από τη βιβλιοθήκη δε θέλω να βγω».

Στη Σίνδο
Με μεγάλη θέρμη ανταποκρίνονται και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν δράσεις για την προώθηση της φιλαναγνωσίας. «Η αισθητική του χώρου παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση των παιδιών. Θέλουν πολύ να βρίσκονται στη νέα αίθουσα», επισημαίνει η διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας, Μαρία Κουρτελή. Ομως και στο 1ο Δημοτικό Σίνδου τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα. «Η αίθουσα διαθέτει δύο σταθμούς εργασίας με Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο, προτζέκτορα με οθόνη προβολής και πλούσιο οπτικοαουστικό υλικό. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει ως δανειστική βιβλιοθήκη και για τους γονείς», υποστηρίζει ο Μωυσής Τυρίδης, υπεύθυνος της βιβλιοθήκης στο 1ο Δημοτικό Σίνδου.