Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Σέρρες, Βιβλιοπαρουσίαση: Μαμά, φτάνει πια η παπαγαλία! (Εντυπώσεις)



Σε μία κατάμεστη αίθουσα και με ένα ζωντανό και διαδραστικό ακροατήριο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα και φιλολόγου κ. Δημήτρη Σφακιανάκη. Στο βιβλίο του (εκδ. Μεταίχμιο) προτείνει τρόπους για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κινητοποιούν τη σκέψη τους, να παράγουν λόγο, να απεγκλωβίζονται από τη στείρα παπαγαλία και να προσανατολίζονται στο αποτελεσματικό διάβασμα.

Ενδιαφέροντα εξίσου όλα τα μέρη της αποψινής εκδήλωσης από την εύστοχη και ευρηματική εισαγωγική παρουσίαση της προέδρου του συνδέσμου φιλολόγων κ. Τάνιας Ζουρνατζή, τον χειμαρώδη, βιωματικό και κατανοητό λόγο του συγγραφέα, έως τις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις των ακροατών που ανέδειξαν την παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος που αναπαράγει σε ένα επαναλαμβανόμενο εκπαιδευτικό στερεότυπο την παπαγαλία και τη στείρα μάθηση.
Η δημιουργική μάθηση που προσφέρει κίνητρα, εφορμά από ενδιαφέροντα και στοχεύει στην απόκτηση δεξιοτήτων και όχι στη συσσώρευση γνώσεων, αναδείχθηκε από τη συζήτηση ως το κύριο ζητούμενο στη λογική όχι της αποστήθισης της γνώσης αλλά της επιδίωξης της μεταγνωστικής ικανότητας για τους εκπαιδευόμενους.

-----------------


φωτογραφία: Χρ. Παλάζη