Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Χρόνια καλά, πολλά και δημιουργικά eTwinning!


To eTwinning ξεκίνησε το 2005 και ήδη, μέσα σε 5 χρόνια, είναι μία εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία αποτελείται από 90 000 και πλέον εγγεγραμμένους εκπαιδευτικούς από σχολεία ολόκληρης της Ευρώπης!
Το eTwinning αποτελεί μέρος του Comenius, το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία.
Ασχολούμαι ως πρεσβευτής της δράσης τα τελευταία 3 χρόνια και τα φετινά γενέθλια αποτέλεσαν αφορμή για σκέψη και αποτίμηση.
Φταίει λίγο η εποχή που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για κριτική σκέψη, απολογισμό και απόδοση ευθυνών σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, φταίει η συναισθηματική φόρτιση της σημερινής μέρας που γιορτάζεται η μητρότητα...
…όλα αυτά με έκαναν να δω ως παιδάκι που μεγάλωσε, την ιδέα του eTwinning και να σκεφτώ τι είναι αυτό που με κάνει να το αγαπάω.
Αγαπάω –με την κυριολεκτική -σημασία της λέξης το eTwinning γιατί:
• μου έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξω τον κόσμο της κλειστής μου τάξης και του αυστηρά δομημένου αναλυτικού προγράμματος στην ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης,
• καλλιέργησε στους μαθητές και τις μαθήτριες μου κλίσεις και δεξιότητες,
• κάναμε τη τεχνολογία και τα μέσα της όχημα για να εκφράσουμε τις ιδέες, τις απόψεις, και την κουλτούρα του λαού μας,
• μάθαμε να δουλεύουμε μαζί με ζήλο και μεράκι, συνεργαζόμενοι και μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο,
• γνωρίσαμε την καθημερινότητα των παιδιών σε άλλες χώρες της Ευρώπης και συνειδητοποιήσαμε πως είναι τόσο πολλά αυτά που μας ενώνουν...
......σε αυτή την εκπαιδευτική δράση, όσοι εκπαιδευτικοί βάλαμε ψυχή, ενέργεια και χρόνο, το κάναμε χωρίς υλικά ανταλλάγματα γι’ αυτό και το “πονάμε” αλλά και καμαρώνουμε που συνεχίζει να δημιουργεί ανθρώπινες κοινότητες τόσο δημιουργικές.
Μέσα από αυτές θα προβάλουμε τις ιδέες μας, τη δημιουργική μας σκέψη, τα οράματα μας για την εκπαίδευση των παιδιών και ποιος ξέρει, ίσως καταφέρουμε να επουλώσουμε και την βαθιά τραυματισμένη εθνική μας αξιοπρέπεια, προβάλλοντας όλα αυτά που μας κάνουν υπερήφανους ως λαό.
Και αυτή ίσως η μάχη για την εκπαίδευση που αξίζει στα παιδιά μας, (χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς τίτλους, χωρίς αξιώματα, με "έπαθλο" μόνο την αναγνώριση που “διαβάζεται” αβίαστα στα βλέμματα των παιδιών), μπορεί να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Σε αυτή την εκπαίδευση που οραματιζόμαστε, το eTwinning έχει πολλά να προσφέρει.
Χρόνια πολλά λοιπόν eTwinning...