Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Πες το δικό σου "bring them back..."



Στο Βρετανικό Μουσείο φιλοξενούνται χιλιάδες κομμάτια ελληνικών αρχαιοτήτων. Η καμπάνια “BRING THEM BACK!” δε ζητάει την επιστροφή όλων αυτών.
Ζητάει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα για να επανενωθεί το Μνημείο.
Σύμφωνα με τους εμπνευστές της ιδέας οι χρήστες του διαδικτύου έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Ο σκοπός πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί με αυτό τον τρόπο.
Πιστεύεις ότι είναι δίκαιο; Αν ναι, βοήθησε να γίνει πραγματικότητα.
Πες το δικό σου “BRING THEM BACK!”

Για να παραφράσουμε και ένα τραγούδι: "ένα κλικ είναι και αυτό...κάντο και ας πέσει κάτω".

"Ενσυναίσθηση" του ιστορικού παρελθόντος μέσω...κόμμωσης


Όταν επισκέφτηκα το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και θαύμασα από κοντά τις Καρυάτιδες, μια σκέψη με γνήσια θηλυκή σφραγίδα, πέρασε από το μυαλό μου: ήταν αληθινές ή φανταστικές αυτές οι κομμώσεις; Ηταν, δηλαδή, κομμώσεις πραγματικών γυναικών ή μια καλλιτεχνική σύμβαση που είχαν εφεύρει οι γλύπτες;
Την ίδια σκέψη όμως είχε και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Φέρφιλντ στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α., δρ Κατρίν Σουάμπ, ειδικευμένη στην Ιστορία της Τέχνης της ελληνορωμαϊκής εποχής, η οποία θέλησε να ερευνήσει αν οι περίτεχνες κομμώσεις των αρχαίων αγαλμάτων- και συγκεκριμένα των Καρυατίδων- μπορούν να αναπαραχθούν στις γυναίκες σήμερα.
Έτσι λοιπόν ως συνεπής ερευνήτρια η κυρία Κατρίν Σουάμπ χρησιμοποίησε για την απάντησή της τη μέθοδο του πειράματος. Πέντε φοιτήτριες της Ιστορίας της Τέχνης και μία της Ψυχολογίας όσες και οι Καρυάτιδες, επιλεγμένες με βάση το μήκος και την ποιότητα των μαλλιών τους, προσφέρθηκαν ως «εθελόντριες» για το πρόγραμμα.

Την εκτέλεση του έργου ανέλαβε ένα επαγγελματικό κομμωτήριο έχοντας ως πρότυπο φωτογραφίες των αληθινών Καρυατίδων. (Οπως λέει η δρ Σουάμπ, χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες του Γκέστα Χέλνερ από τα αρχεία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και υλικό από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα). Το αποτέλεσμα δεν άργησε να έρθει. Ηταν η επιβεβαίωση ότι οι μαρμάρινες Καρυάτιδες είχαν εμπνευσθεί κατά κύριο λόγο από πραγματικές γυναίκες της αρχαίας Αθήνας.

για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το άρθρο της Μ.ΘΕΡΜΟΥ στο Βήμα