Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστροφή στο σχολείο: Βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε



Η επιστροφή στο σχολείο των παιδιών είναι μια περίοδος προσαρμογής που απαιτεί προετοιμασία. Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά να περάσουν από την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού στο νέο απαιτητικό, αυστηρό ρυθμό του σχολείου.
Η ορθή υποστήριξη των γονιών, μεγιστοποιεί την απόδοση και τις πιθανότητες επιτυχίας των παιδιών. Παράλληλα η προσεγμένη, έξυπνη φροντίδα προς τα παιδιά που θα δίνεται από την έναρξη του σχολικού έτους, θα τα προστατεύει από πολλούς κινδύνους και θέτει τις προϋποθέσεις για να είναι ευτυχισμένα.
Το να είναι κάποιος γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δυστυχώς η διαπαιδαγώγηση των νέων για σημαντικά θέματα που θα έχουν να αντιμετωπίζουν ως γονείς, απουσιάζει.
Ας δούμε μερικά βασικά σημεία που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οι γονείς να προσέχουν από την περίοδο της επιστροφής στο σχολείο και καθόλη τη διάρκεια του σχολικού χρόνου:
1. Κανόνες, ρουτίνα και ύπνος
2. Η διατροφή
3. Η ορθή επικοινωνία4. Η οδική ασφάλεια
5. Διδάξετε στα παιδιά σας να καταλαβαίνουν για το κάπνισμα, για το αλκοόλ και για τα μέσα επικοινωνίας
6. Να κάνετε το παιδί σας να νιώθει ότι το αγαπάτε και ότι είναι σημαντικό.

Συνοπτικά θέλουμε να τονίσουμε ότι η προετοιμασία των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι μόνο υλική αλλά και ψυχολογική. Η υποστήριξη δεν πρέπει να είναι μόνο για την αρχή του χρόνου αλλά πρέπει να συνεχίζεται ενεργά και έμπρακτα για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Η προσαρμογή των παιδιών χρειάζεται χρόνο και είναι απαραίτητη για να αρχίσει και να συνεχίσει το παιδί με επιτυχία τη νέα σχολική του χρονιά.
Διαβάστε όλο το άρθρο στο www.medlook.net
Βιβλιογραφία:
American Academy of Pediatrics
British Psychological Society
American Academy of Child and Adolescent Psychiatry