Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η GOOGLE "χαρτογράφησε" τη μονή της Πάτμου και μεταδίδει συγκλονιστικές φωτογραφίες







Ολόκληρη η Μονή της Πάτμου και τα σπάνια κειμήλια της έρχονται στις οθόνες μας χάρη στη μοναδική ενέργεια του παγκόσμιου κολοσσού της Google, που μέσω του Street View και του Google Art Project, κατάφερε να μεταφέρει με τρομακτική λεπτομέρεια και απίστευτη ευκρίνεια πανέμορφες εικόνες από το εσωτερικό της Μονής.

Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοπορία αφού η Μονή της Αποκάλυψης είναι το πρώτο μοναστήρι από ολόκληρο τον κόσμο,
 που «χαρτογραφήθηκε» ψηφιακά από τους τεχνικούς της Google με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η περιήγηση του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, οπουδήποτε στον κόσμο, με λεπτομέρεια «καρφίτσας».
Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως οι επισκέπτες του Google Art Project μπορούν να δουν και σημεία, που δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες όπως για παράδειγμα η βιβλιοθήκη της Μονής, μια από τις σημαντικότερες σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

Ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μουσεία στη χώρα μας, φιλοξενείται στη Μονή της Πάτμου, με ιδιαίτερα αξιόλογα εκθέματα. Ανάμεσα τους, ο Ιησούς του Ελ Γκρέκο, μνημειακό Άγιο Ποτήριο ( Βενετία 16ος αιώνας) με το οποίο κατά την επανάσταση του 1821, ο Πάτμιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Θεόφιλος Παγκώστας, τέλεσε Θεία Λειτουργία πάνω στη ναυαρχίδα των Ψαριανών και κοινώνησε τα πληρώματα πριν από την νικηφόρο για τούς Έλληνες ναυμαχία του Γυαλιού.

Αυτά και φυσικά όλα τα εκθέματα, βρίσκονται πλέον στην διάθεση των επισκεπτών που μπορούν να τα θαυμάσουν από την οθόνη του υπολογιστή τους σε ανάλυση και λεπτομέρεια που ίσως ξεπερνά ακόμη και την φυσική επίσκεψη.

Όσοι λοιπόν θέλατε να θαυμάσετε όλες τις ομορφιές και τους θησαυρούς της Μονής της Πάτμου και δεν είχατε μέχρι τώρα την ευκαιρία, είστε μόλις ένα κλικ μακρυά.


Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα περιήγησης σε όλα τα επίπεδα της Μονής.


Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Ένας μεγάλος δάσκαλος «έφυγε»





Διαβάζουμε στο Βήμα: «Βρίσκω τον τύπο που θέλω», «Ψάχνω την κατάλληλη λέξη». Τα λεξικά του φιλόλογουΠαναγιώτη Εμμανουηλίδη ο οποίος πέθανε την Τρίτη 30 Απριλίου, έχουν υπάρξει χρήσιμα εργαλεία για όσους ασχολούνται με την ελληνική γλώσσα. Εκδόθηκαν πριν από δυο χρόνια από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σύμφωνα με τις οποίες «δεν υπάρχουν λόγια να αποτυπώσουν τη λύπη και το πένθος για την απώλεια του. Χάσαμε έναν σπουδαίο δάσκαλο.»

Ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης ήταν φιλόλογος (απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ) με μακρόχρονη διδακτική πείρα κυρίως σε δημόσια ελληνικά σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια). Υπηρέτησε 32 χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έγραψε είτε μόνος (είτε σε συνεργασία με τη σύζυγό του Έλλη Πετρίδου-Εμμανουηλίδου) δεκάδες βοηθήματα για φιλολόγους και μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται στη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Τελευταίο του εγχείρημα το ιστολόγιο «Γλωσσικά Ολισθήματα» όπου παρουσίαζε και σχολίαζε γλωσσικά ολισθήματα, τα οποία σταχυολογούσε από τον δημόσιο λόγο.


Ένα πρόσφατο επίκαιρο σχόλιο από το παραπάνω ιστολόγιο: 
ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ - Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013 

 Το θέμα
Το ακούσαμε και αυτό: Σοβαρή και πολύ ικανή τηλεοπτική παρουσιάστρια της επικαιρότητας, σχολιάζοντας μια είδηση που δημιουργούσε σύγχυση και αναστάτωση, είπε ανάμεσα στα άλλα: Τώρα είναι που χάσαμε και το αυγό και το πασχάλι.