Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου | 2014
"Όλοι μαζί, για
ένα καλύτερο Διαδίκτυο!"
2 μήνες απομένουν περίπου για το φετινό λαμπρό
εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014,
θα εορταστεί για ενδέκατη φορά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Η Ημέρα Ασφαλούς
Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό
το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο
Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των
χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως!
Φέτος, είχαμε ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών στη δράση των Πρεσβευτών μας, με 223 φορείς απ' όλη την Ελλάδα. Σχολεία, δήμοι, τοπικά συμβούλια, βιβλιοθήκες, σχολικοί σύμβουλοι, σύλλογοι γονέων θα δράσουν ως πολλαπλασιαστές της ημέρας αυτής, μεταδίδοντας το φετινό σύνθημά της: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!», μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων στο σχολείο, θεατρικών, ποιημάτων, μουσικών δρώμενων, ημερίδων προς γονείς/εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, δημιουργία ιστολογίων.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του saferinternet.gr saferinternet.gr για να λαμβάνετε πληροφορίες για όλες τις δράσεις του φετινού εορτασμού.
Φέτος, είχαμε ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών στη δράση των Πρεσβευτών μας, με 223 φορείς απ' όλη την Ελλάδα. Σχολεία, δήμοι, τοπικά συμβούλια, βιβλιοθήκες, σχολικοί σύμβουλοι, σύλλογοι γονέων θα δράσουν ως πολλαπλασιαστές της ημέρας αυτής, μεταδίδοντας το φετινό σύνθημά της: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!», μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων στο σχολείο, θεατρικών, ποιημάτων, μουσικών δρώμενων, ημερίδων προς γονείς/εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, δημιουργία ιστολογίων.
Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του saferinternet.gr saferinternet.gr για να λαμβάνετε πληροφορίες για όλες τις δράσεις του φετινού εορτασμού.
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013
Μια πρόταση για διαδικτυακό ραδιόφωνο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΚΑΙ TROLLRADIO.GR
ΜΑΖΙ ΣΕ ΕΝΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ
Με πολλά βιβλία και πολλή μουσική ξεκινάμε
το κοινό ταξίδι μας
με το ιντερνετικό ραδιόφωνο trollradio.gr.
Με χαρά σας ανακοινώνουμε τη συνεργασία μας με το ιντερνετικό ραδιόφωνο trollradio.gr, έναν σταθμό που έχει κερδίσει μέσα στα δύο χρόνια που εκπέμπει την καθολική αποδοχή του κοινού και των καλλιτεχνών της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής και που πάνω απ’ όλα έχει αποδείξει πως αγαπάει το βιβλίο.
Το Troll βραβεύτηκε πρόσφατα ως ο καλύτερος ιντερνετικός ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα από τον μοναδικό θεσμό για τα διαδικτυακά βραβεία, το e-awards, ενώ είναι το μοναδικό web radio που τόλμησε και καθιέρωσε το δικό του φεστιβάλ, το trollfestival.gr, το οποίο κατάφερε να πάρει τρεις φορές σάρκα και οστά και να προσελκύσει περισσότερα από 2.500 άτομα. Στα στούντιο του σταθμού έχουν φιλοξενηθεί πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες (Φοίβος Δεληβοριάς, Κωστής Μαραβέγιας, Πάνος Μουζουράκης, Παύλος Παυλίδης κ.ά.), ενώ στο trollfestival έχουν εμφανιστεί σημαντικά ονόματα όπως ο Στάθης Δρογώσης, ο Χρήστος Θηβαίος, η Θεοδοσία Τσάτσου, τα Υπόγεια Ρεύματα και πολλοί άλλοι.
Κοινή συνισταμένη του Trollradio.gr και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ είναι το βιβλίο. Έτσι, από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 είμαστε συνταξιδιώτες στο νέο μας ταξίδι με το βιβλίο να προσφέρει την εικόνα και τα τραγούδια το σάουντρακ. Από τις εκπομπές του σταθμού (στο μικρόφωνο μεταξύ άλλων οι βιβλιόφιλοι Γιάννης Κουλουκάκος και Δημήτρης Σούλτας) οι αναγνώστες μας θα έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν όλα τα νέα μας και τις δραστηριότητές μας, και επιπλέον στις «Βιβλιόγατες», την εκπομπή των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, η Αναστασία Καμβύση υποδέχεται κάθε Παρασκευή, 2 με 4 το μεσημέρι, έναν άνθρωπο από τον χώρο του βιβλίου, και μαζί συζητούν για βιβλία και όχι μόνο, βάζοντας την αγαπημένη τους μουσική. Καλεσμένοι στις τρεις πρώτες εκπομπές ήταν οι συγγραφείς Κώστας Ακρίβος, Ζέφη Κόλια και Μάνος Ελευθερίου, ενώ την επόμενη Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, η Αναστασία Καμβύση υποδέχεται την Άλκη Ζέη.
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013
19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση. Εκστρατεία Ενημέρωσης και Κινητοποίησης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από το Χαμόγελο του Παιδιού
Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2013
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανακοίνωσε αύξηση 62% των καταγγελιών
σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, που δέχτηκε
στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, σε σχέση με το 2012!
Με την ευκαιρία της 19ης Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίνει, για ακόμα μια χρονιά, ηχηρό μήνυμα ενάντια στο φαινόμενο αυτό, με την υποστήριξη του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε ένας συμβολικός περίπατος στο Πεδίον του Άρεως στον οποίο συμμετείχαν άνθρωποι του Οργανισμού, εθελοντές, σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, καταξιωμένοι ηθοποιοί, παρουσιαστές και καλλιτέχνες.
Στην Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στο αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανακοίνωσε τα στατιστικά στοιχεία που χειρίστηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, για το διάστημα 1/1/2013 – 31/10/2013.
Από την 1/1/2013 έως και τις 31/10/2013 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 596 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Αύξηση 62% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 98% των καταγγελιών ήταν από ανώνυμους συμπολίτες, ενώ μόλις το 2% κατήγγειλε επώνυμα κάποιο περιστατικό. Οι καταγγελίες αφορούσαν 1.151 παιδιά (αύξηση 66% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012) και αξίζει να αναφερθεί ότι το 41% των παιδιών ήταν 0-6 ετών!
Παράλληλα, το 45% των καταγγελιών αφορούσε σε σωματική κακοποίηση (αύξηση 83% σε σχέση με το 2012), το 45% αφορούσε σε παραμέληση κι εγκατάλειψη (αύξηση 55% σε σχέση με το 2012), το 4% αφορούσε σε εξώθηση σε επαιτεία, το 4% αφορούσε σε συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση, το 1% σε σεξουαλική κακοποίηση και το 1% σε εξώθηση ανηλίκου σε πορνεία.
Από τις 596 καταγγελίες : οι 213 (36%) αφορούσαν σε κακοποίηση και από τους δύο «γονείς», οι 228 (38%) αφορούσαν σε κακοποίηση από τη «μητέρα» και οι 110 (18,5%) αφορούσαν σε κακοποίηση από τον «πατέρα».
Κατά το διάστημα 1/1/2013 έως και 31/10/2013 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 137 περιστατικά στα οποία χρειάστηκε η επιτόπια παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων του Οργανισμού. Τα περιστατικά αφορούσαν 227 παιδιά. Τα 166 παιδιά (73%) είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό τους περιβάλλον ενώ τα 61 παιδιά (27%) είχαν ανάγκη υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Από τα 166 παιδιά που κινδύνευαν, τα 21 μεγαλώνουν στα Σπίτια του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε: «Η Παιδική Κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που μας απασχολεί κάθε μέρα κι όχι μόνο σήμερα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Δεν κάνουμε φιλανθρωπία της στιγμής! Είμαστε δίπλα τους για όσο μας χρειάζονται τα παιδιά αλλά και οι οικογένειές τους. Τα στοιχεία που παρουσιάσαμε σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι απλοί αριθμοί. Πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί, κρύβεται και μια τραγική ιστορία. Η αντίδραση όλων μας, είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά».
Ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος δήλωσε: «Η Παιδική Κακοποίηση αμαυρώνει την εικόνα της κοινωνίας, της οικογένειας σε πολλές περιπτώσεις και τον πολιτισμό μας. Γι’ αυτό και το σύνθημά μας «Γιατί δεν αντιδράς;» ευελπιστεί να κινητοποιήσει δραστικά τον καθένα μας. Ο όμιλος ΑΚΜΗ παρακολουθεί, καταγράφει και αντιδρά δίνοντας πρώτος το παρόν και το παράδειγμα».
Στο τέλος της Συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Ο Μικρός Βασιλιάς» του σκηνοθέτη και ηθοποιού Σωκράτη Αλαφούζου, που είναι αφιερωμένη στις επιπτώσεις της κακοποίησης στη ζωή ενός ανθρώπου. Ο κος Αλαφούζος είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη στην Παιδική Κακοποίηση. Όχι όμως μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα, πρέπει να κοιτάζουμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας, για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να αναθρέψουμε καλύτερα παιδιά. Είναι προσωπική ευθύνη του καθενός να καλύτερος άνθρωπος, και, να γίνει καλύτερη και η κοινωνία μας. Το παρελθόν του καθενός είναι πίσω του αλλά το μέλλον είναι μπροστά του».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που διανύουμε το επίσημο site του οργανισμού (www.hamogelo.gr) καθώς και τα social media (facebook, twitter) θα παρουσιάζουν στατιστικά στοιχεία, videos, πραγματικά περιστατικά και παιδικές ζωγραφιές σχετικά με την παιδική κακοποίηση.
Όλο το ενημερωτικό υλικό για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Κακοποίησης και για την Συνέντευξη Τύπου μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
κα Νάταλι Καρακιουλάφη, 210-3306140
Ετικέτες
παιδική κακοποίηση,
Χαμόγελο του Παιδιού
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΔΗΜΑΡΑ
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΔΗΜΑΡΑ
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013, στις 8 μ.μ.
Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81), οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και ο Σύλλογος ΑποφοίτωνΦιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ «Φιλόλογος» σας προσκαλούν την Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013, στις 8 μ.μ., στην εκδήλωση
ΑΛΕΞΗΣ
ΔΗΜΑΡΑΣ
Τον θυμόμαστε και τον τιμούμε
Τον θυμόμαστε και τον τιμούμε
με την ευκαιρία
της έκδοσης του τελευταίου του βιβλίου Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης Το “ανακοπτόμενο
άλμα” Τάσεις και αντιστάσεις στην ελληνική εκπαίδευση 1833-2000
Θα μιλήσουν:
η Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου, Διδάκτωρ Επιστημών της Αγωγής και επιμελήτρια του βιβλίου, ο Γιάννης Τζανής, Πρόεδρος του «Φιλολόγου», ο Χρήστος Τζήκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, και ο Δημήτρης Φ. Χαραλάμπους, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο ΑΠΘ.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΔΗΜΑΡΑ
Ο Αλέξης Δημαράς (1932-2012) σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη και διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας Ελλάδας. Ήταν Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και για το έργο του στην Ιστορία της Εκπαίδευσης τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών. Το 2011 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον ανώτατο τίτλο τιμής του Ταξιάρχη (Commandeur) του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Σημαντικότερα έργα του είναι το δίτομοΗ μεταρρύθμιση που δεν έγινε (Ερμής, 1973), Το εθνικό απολυτήριο, Μια πρόταση που έγινε, Τεκμήρια για την ιστορία (Ερμής, 1997), Σχολή Μωραΐτη 1936-2006: Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας (Σχολή Μωραΐτη, 2006). Επιμελήθηκε το δίτομο Μίλτος Κουντουράς, Κλείστε τα σχολειά[Εκπαιδευτικά Άπαντα] (Γνώση, 1985). Δημοσίευσε πλήθος μελετών και άρθρων σε πολλούς συλλογικούς τόμους και περιοδικά, ενώ το 2008 εξέδωσε, μαζί με τη Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου, το ιστορικό βιβλίο-λεύκωμα Από το κοντύλι στον υπολογιστή (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το έργο αυτό έχει τέτοια δομή και εσωτερική σύνθεση ώστε να μπορεί να αποτελεί παράλληλα έγκυρο ενημερωτικό ανάγνωσμα για τον γενικό αναγνώστη, βιβλίο αναφοράς για τον ανειδίκευτο στο θέμα κοινωνικό ή ιστορικό επιστήμονα, βασικό εγχειρίδιο για τον φοιτητή των επιστημών της εκπαίδευσης και εργαλείο δουλειάς για τον ειδικό μελετητή της ιστορίας της εκπαίδευσης στη νεότερη Ελλάδα.
Τα κεφάλαια του βιβλίου ακολουθούν τις καθιερωμένες στον κλάδο χρονολογικές τομές με συμβατικά-συμβολικά όρια το 1833 και το 2000. Ωστόσο η επιδιωκόμενη ερμηνευτική προσέγγιση των βασικών χαρακτηριστικών της νεοελληνικής εκπαίδευσης επιχειρείται και με την εξέταση ορισμένων θεμάτων σε διαχρονικές ενότητες. Ο χρήστης διευκολύνεται εξάλλου με πίνακες, διαγράμματα, ευρετήριο και με ένα εύχρηστο σύστημα εσωτερικών παραπομπών.
Στη θεώρηση της πορείας των πραγμάτων, στις πράξεις και στα κείμενα (τόσο της εκάστοτε εξουσίας όσο και εκείνων που την αμφισβητούν) το βάρος πέφτει στην αναζήτηση του ουσιαστικού τους νοήματος. Γι’ αυτό είναι συχνές οι αναφορές σε γεγονότα και πρόσωπα της γενικής ιστορίας ή άλλων επιμέρους κλάδων της, καθώς και η παράθεση εικαστικού υλικού και χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από κείμενα κάθε εποχής.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ (αποσπάσματα από τον πρόλογο της επιμελήτριας)
Ο Αλέξης Δημαράς, το 2009, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του έργου Από το κοντύλι στον υπολογιστή –στη δημιουργία του οποίου συνεργάστηκα μαζί του– και 35 χρόνια μετά την έκδοση του μνημειώδους Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε σχεδιάζει την έκδοση μιας ωριμότερης πλέον ιστορίας της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Ένα αναλυτικό τελικό σχέδιο του έργου κατατίθεται στις εκδόσεις Μεταίχμιο τον Μάρτιο του 2011, όταν πλέον η δουλειά του έχει αρκετά προχωρήσει. […] Ο αιφνίδιος θάνατός του στις αρχές του καλοκαιριού του 2012 ανέτρεψε τα σχέδιά του, αλλά δεν τα ματαίωσε. […] Το ίδιο καλοκαίρι η οικογένειά του μου παρέδωσε το υλικό το οποίο περιλάμβανε το σύνολο του έργου σε ψηφιακή μορφή και εκτυπώσεις διαφόρων κεφαλαίων πάνω στα οποία παρεμβαίνει και τα επεξεργάζεται μέχρι και λίγες μέρες πριν το τέλος. Υπάρχει χειρόγραφη σημείωση στο τέταρτο κεφάλαιο «τελευταία επεξεργασία 26.5.2012». […] Ανέλαβα να φέρω σε πέρας το εγχείρημα έχοντας πλήρη επίγνωση όχι μόνο των δυσκολιών του ίδιου του έργου όσο και του βάρους του ονόματος, των υψηλών απαιτήσεων που ο συγγραφέας έθετε για ό,τι επεξεργαζόταν και δημοσίευε, καθώς και της μεγάλης ευαισθησίας του σε θέματα τεκμηρίωσης. […] Με διαρκή και βασανιστική έγνοια την επιδιωκόμενη από τον Αλέξη Δημαρά πληρότητα του έργου, ελπίζω ότι παραδίδω στους αναγνώστες έναν τόμο όπως εκείνος θα τον ήθελε.
Θα μιλήσουν:
η Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου, Διδάκτωρ Επιστημών της Αγωγής και επιμελήτρια του βιβλίου, ο Γιάννης Τζανής, Πρόεδρος του «Φιλολόγου», ο Χρήστος Τζήκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, και ο Δημήτρης Φ. Χαραλάμπους, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο ΑΠΘ.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΔΗΜΑΡΑ
Ο Αλέξης Δημαράς (1932-2012) σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη και διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας Ελλάδας. Ήταν Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και για το έργο του στην Ιστορία της Εκπαίδευσης τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών. Το 2011 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον ανώτατο τίτλο τιμής του Ταξιάρχη (Commandeur) του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Σημαντικότερα έργα του είναι το δίτομοΗ μεταρρύθμιση που δεν έγινε (Ερμής, 1973), Το εθνικό απολυτήριο, Μια πρόταση που έγινε, Τεκμήρια για την ιστορία (Ερμής, 1997), Σχολή Μωραΐτη 1936-2006: Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας (Σχολή Μωραΐτη, 2006). Επιμελήθηκε το δίτομο Μίλτος Κουντουράς, Κλείστε τα σχολειά[Εκπαιδευτικά Άπαντα] (Γνώση, 1985). Δημοσίευσε πλήθος μελετών και άρθρων σε πολλούς συλλογικούς τόμους και περιοδικά, ενώ το 2008 εξέδωσε, μαζί με τη Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου, το ιστορικό βιβλίο-λεύκωμα Από το κοντύλι στον υπολογιστή (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το έργο αυτό έχει τέτοια δομή και εσωτερική σύνθεση ώστε να μπορεί να αποτελεί παράλληλα έγκυρο ενημερωτικό ανάγνωσμα για τον γενικό αναγνώστη, βιβλίο αναφοράς για τον ανειδίκευτο στο θέμα κοινωνικό ή ιστορικό επιστήμονα, βασικό εγχειρίδιο για τον φοιτητή των επιστημών της εκπαίδευσης και εργαλείο δουλειάς για τον ειδικό μελετητή της ιστορίας της εκπαίδευσης στη νεότερη Ελλάδα.
Τα κεφάλαια του βιβλίου ακολουθούν τις καθιερωμένες στον κλάδο χρονολογικές τομές με συμβατικά-συμβολικά όρια το 1833 και το 2000. Ωστόσο η επιδιωκόμενη ερμηνευτική προσέγγιση των βασικών χαρακτηριστικών της νεοελληνικής εκπαίδευσης επιχειρείται και με την εξέταση ορισμένων θεμάτων σε διαχρονικές ενότητες. Ο χρήστης διευκολύνεται εξάλλου με πίνακες, διαγράμματα, ευρετήριο και με ένα εύχρηστο σύστημα εσωτερικών παραπομπών.
Στη θεώρηση της πορείας των πραγμάτων, στις πράξεις και στα κείμενα (τόσο της εκάστοτε εξουσίας όσο και εκείνων που την αμφισβητούν) το βάρος πέφτει στην αναζήτηση του ουσιαστικού τους νοήματος. Γι’ αυτό είναι συχνές οι αναφορές σε γεγονότα και πρόσωπα της γενικής ιστορίας ή άλλων επιμέρους κλάδων της, καθώς και η παράθεση εικαστικού υλικού και χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από κείμενα κάθε εποχής.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ (αποσπάσματα από τον πρόλογο της επιμελήτριας)
Ο Αλέξης Δημαράς, το 2009, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του έργου Από το κοντύλι στον υπολογιστή –στη δημιουργία του οποίου συνεργάστηκα μαζί του– και 35 χρόνια μετά την έκδοση του μνημειώδους Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε σχεδιάζει την έκδοση μιας ωριμότερης πλέον ιστορίας της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Ένα αναλυτικό τελικό σχέδιο του έργου κατατίθεται στις εκδόσεις Μεταίχμιο τον Μάρτιο του 2011, όταν πλέον η δουλειά του έχει αρκετά προχωρήσει. […] Ο αιφνίδιος θάνατός του στις αρχές του καλοκαιριού του 2012 ανέτρεψε τα σχέδιά του, αλλά δεν τα ματαίωσε. […] Το ίδιο καλοκαίρι η οικογένειά του μου παρέδωσε το υλικό το οποίο περιλάμβανε το σύνολο του έργου σε ψηφιακή μορφή και εκτυπώσεις διαφόρων κεφαλαίων πάνω στα οποία παρεμβαίνει και τα επεξεργάζεται μέχρι και λίγες μέρες πριν το τέλος. Υπάρχει χειρόγραφη σημείωση στο τέταρτο κεφάλαιο «τελευταία επεξεργασία 26.5.2012». […] Ανέλαβα να φέρω σε πέρας το εγχείρημα έχοντας πλήρη επίγνωση όχι μόνο των δυσκολιών του ίδιου του έργου όσο και του βάρους του ονόματος, των υψηλών απαιτήσεων που ο συγγραφέας έθετε για ό,τι επεξεργαζόταν και δημοσίευε, καθώς και της μεγάλης ευαισθησίας του σε θέματα τεκμηρίωσης. […] Με διαρκή και βασανιστική έγνοια την επιδιωκόμενη από τον Αλέξη Δημαρά πληρότητα του έργου, ελπίζω ότι παραδίδω στους αναγνώστες έναν τόμο όπως εκείνος θα τον ήθελε.
Ετικέτες
Αλ. Δημαράς,
εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ,
ΟΞΥΓΟΝΟ
Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013
Στο φως ο πιο παλιός Ευριπίδης: 5 τραγωδίες σε παλίμψηστο κώδικα
Η παλαιότερη καταγραφή πέντε τραγωδιών του
Ευριπίδη (Άλκηστις, Μήδεια, Ιππόλυτος, Ορέστης, Φοίνισσες) κρυβόταν σε έναν
παλίμψηστο κώδικα που φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο του Πατριαρχείου
Ιεροσολύμων.
Πρόκειται για τον κώδικα του Παν. Τάφου
36, που μαζί με ένα άλλο χειρόγραφο, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, το
Parisinus gr.1330, μπαίνει στο μικροσκόπιο του προγράμματος
"Palamedes", που διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Georg August του
Γκέτιγκεν, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας και το Ιστορικό και Παλαιογραφικό
Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.
Ο κώδικας του Παν. Τάφου 36 φωτογραφήθηκε
το περασμένο Πάσχα με την άδεια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από νέας
τεχνολογίας μηχανήματα και οι φωτογραφίες πέρασαν έπειτα από περαιτέρω
επεξεργασία και έτσι διαπιστώθηκε στο σύνολό του είναι ένα διπλό παλίμψηστο
χειρόγραφο.
"Η νεότερη γραφή του είναι του 13ου
αιώνα και περιέχει το βιβλίο των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης. Στις
παλαιότερες γραφές, που χρονολογούνται στις αρχές του 9ου - 10ου αιώνα,
περιέχονται αγιολογικά κείμενα σε κεφαλαιογράμματη γραφή, ποιητικά έργα του Γρηγορίου
Ναζιανζηνού σε μία πάρα πολύ κομψή μικρογράμματη γραφή των αρχών του 10ου
αιώνα, ενώ σε ένα άλλο τμήμα υπάρχουν κείμενα του Αριστοτέλη από τα
"Φυσικά".
Με τη διαφορά ότι εκεί που είναι γραμμένος
ο Αριστοτέλης έχει γραφτεί και άλλο κείμενο, θεολογικό. Δηλαδή, το κομμάτι αυτό
είναι διπλά παλίμψηστο και ως εκ τούτου η ανάγνωσή του αρκετά επίπονη"
επισημαίνει ο γνωστός μελετητής παλαιογραφικών κειμένων και προσθέτει γεμάτος
κέφι για ακόμη μία εξερεύνηση του παρελθόντος: "Εμείς πάντα ελπίζουμε ότι
θα έχουμε κάποιες διαφορετικές μαρτυρίες για το αριστοτελικό κείμενο,
ενδεχομένως κάποιες παραλλαγές του γνωστού κειμένου.
Στην παλαιότερη γραφή περιλαμβάνονται και
αποσπάσματα από τραγωδίες του Ευριπίδη. Έχουμε εδώ την Άλκηστη, τη Μήδεια, τον
Ιππόλυτο, τον Ορέστη και τις Φοίνισσες όπως και κείμενα ακόμη αταύτιστα.
Σε αυτό το επίπεδο γραφής υπάρχει το
ενδεχόμενο να έχουμε κείμενα άγνωστα, γραμμένα στο περιθώριο, που δεν έχουν
ποτέ δημοσιευτεί".
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013
Στοιχεία από μελέτες του ΚΕΜΕΤΕ σχετικά με τους Έλληνες σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται όσο και οι Eυρωπαίοι αλλά κάτω από
πολύ πιο δύσκολες συνθήκες… ενώ αμείβονται πολύ λιγότερο από εκείνους (ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΜΕΤΕ)
·
Ανυπόστατους
χαρακτηρίζει η ΟΛΜΕ τους ισχυρισμούς ότι δήθεν οι έλληνες
εκπαιδευτικοί εργάζονται λιγότερο από τους συναδέλφους τους ευρωπαίους
εκπαιδευτικούς και ότι αυτοί είναι η αιτία της αναποτελεσματικότητας της
παρεχόμενης εκπαίδευσης, και για το αληθές παρουσιάζει τστοιχεία από σχετικες
μελέτες του ΚΕΜΕΤΕ, η οποία έχει ως εξής:
Δουλειά στο σπίτι: ένα δεύτερο ωράριο για τους εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο
Στις χώρες της Ευρώπης οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν στις τάξεις τους κατά μέσο όρο από 18 ως 20 ώρες την εβδομάδα. Είναι μήπως τεμπέληδες και φυγόπονοι; Κανένας δεν το λέει αυτό. Απλώς, θεωρείται διεθνώς δεδομένο ότι μια ώρα διδασκαλίας στην τάξη απαιτεί πίσω της αρκετό χρόνο για προετοιμασία, για έλεγχο των γραπτών, για να περαστούν οι βαθμολογίες κ.λπ.. Αυτός ο παραπανίσιος χρόνος, που συνήθως ξεπερνά τις 20 ώρες την εβδομάδα, χαρακτηρίζεται διεθνώς ως «δεύτερο διδακτικό ωράριο». Αυτό, άλλωστε, το ξέρει ο καθένας από τη σχολική του εμπειρία. Στο χρόνο αυτόν δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ο χρόνος της επιτήρησης στα διαλείμματα ούτε ο χρόνος που αφιερώνεται στην επικοινωνία με μαθητές/μαθήτριες και γονείς εκτός της τάξης.
Ο έλληνας καθηγητής / η ελληνίδα καθηγήτρια εργάζεται περισσότερες ώρες την εβδομάδα από τον μέσο Ευρωπαίο συνάδελφό τους
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (Ν. 4152 του 2013), ο έλληνας καθηγητής / η ελληνίδα καθηγήτρια υποχρεώνεται να εργαστεί, μετά και την πρόσφατη αύξηση του διδακτικού ωραρίου που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα, διδάσκοντας στην τάξη, κατά μέσο όρο 20,5 ώρες την εβδομάδα, τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο. Την ίδια στιγμή, ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 25 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. είναι 19,1 για τη βαθμίδα του Γυμνασίου και 18,4 για τη βαθμίδα του Λυκείου. Επομένως, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, με τις 20,5 διδακτικές ώρες την εβδομάδα βρίσκονται σαφώς πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε., σε όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σε γενικές γραμμές, οι χώρες της Ευρώπης τείνουν να μειώσουν τον εβδομαδιαίο διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία, και φυσικά η Ελλάδα, έχουν αυξήσει τελευταία το διδακτικό τους ωράριο.
Οι έλληνες εκπαιδευτικοί φορτώνονται, επιπλέον, με εργασίες γραμματείας, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού
Πάντοτε υπήρχαν σοβαρά κενά και ελλείψεις στα σχολεία μας σε διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Η κατάσταση χειροτερεύει αφόρητα με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Τελευταία απολύθηκαν ακόμη και οι σχολικοί φύλακες. Έτσι, οι έλληνες εκπαιδευτικοί επιβαρύνονται με δουλειές που θα έπρεπε να ανατεθούν σε διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Ταυτόχρονα οι αποδοχές τους έχουν υποστεί δυσβάσταχτη μείωση εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθεί με συνέπεια η κυβέρνηση. Αλλά και οι δαπάνες για την εκπαίδευση έχουν φτάσει ήδη στο 2,51 % ΑΕΠ, με αποτέλεσμα οι σχολικές μονάδες να μην μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις δαπάνες για τη λειτουργία τους.
Ο διαθέσιμος χρόνος παρουσίας στο σχολείο δεν διαφέρει ουσιαστικά από τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο αριθμός των ωρών παρουσίας στο σχολείο την εβδομάδα αφορά στο διαθέσιμο χρόνο, πλην του διδακτικού, που αφιερώνεται στην εκτέλεση καθηκόντων τα οποία ορίζει ο διευθυντής του σχολείου. Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος στον οποίο οι εκπαιδευτικοί καλούνται να είναι παρόντες στο σχολείο κάθε βδομάδα δεν ξεπερνά τις 30 ώρες, εκτός από την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όσον αφορά το διαθέσιμο χρόνο στο σχολείο από τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, ο μέσος όρος είναι 27,5 ώρες και για τη βαθμίδα του Γυμνασίου και για τη βαθμίδα του Λυκείου, ενώ για την Ελλάδα είναι 30 ώρες.
Συνολικός χρόνος απασχόλησης: Επιβαρύνεται στην περίπτωση της Ελλάδας και από τις εξωδιδακτικές εργασίες.
Σε 17 χώρες προσδιορίζεται ο συνολικός χρόνος απασχόλησης σε ώρες την εβδομάδα για τις ανάγκες του σχολείου. Αυτός ο χρόνος αφορά τον αριθμό των διδακτικών ωρών, τον αριθμό των διαθέσιμων ωρών στο σχολείο και το χρόνο που αφιερώνεται για την προετοιμασία και βαθμολόγηση, και μπορεί να αφορά ώρες εκτός σχολείου. Ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από 35-40 ώρες. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία, μια και η προετοιμασία των εκπαιδευτικών στο σπίτι, η βαθμολόγηση κ.ά. δεν υπολογίζονται. Όμως ειδικά για την Ελλάδα είναι σημαντικός ο χρόνος που αφιερώνουν οι καθηγητές και καθηγήτριες για εξωδιδακτικές εργασίες, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε γραμματειακή υποστήριξη και βοηθητικό προσωπικό.
Ο ετήσιος αριθμός ημερών και ωρών διδασκαλίας στην Ελλάδα δεν διαφέρει ουσιαστικά.
Οι έλληνες εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, εργάζονται συνολικά στο σχολείο 1.170 ώρες το έτος στο γυμνάσιο και το λύκειο. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 1.199 για την βαθμίδα του Γυμνασίου και 1.166 για τη βαθμίδα του Λυκείου, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση (των 19 χωρών) είναι 1.133 και 1.108 αντίστοιχα.
Σχετικά με τον αριθμό ημερών διδασκαλίας κατά τη διάρκεια του έτους, για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 158 ημέρες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Είναι γεγονός ότι ο αριθμός αυτός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που είναι 186/184) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (των 19 χωρών), που είναι 181. Αυτή η διαφορά, όμως, οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι στην Ελλάδα περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες το χρόνο αφιερώνονται στη διεξαγωγή των εξετάσεων (επιτηρήσεις, βαθμολογήσεις κ.λπ.), και όχι στο ότι δήθεν οι εκπαιδευτικοί δεν εργάζονται.
Έναρξη και λήξη του σχολικού έτους, διακοπές και αργίες: χωρίς ουσιαστικές διαφορές.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην Ευρώπη ως προς τη διάρκεια του σχολικού έτους, με βάση την έναρξη και τη λήξη του. Γενικά, υπολογίζεται σε 32 έως 48 εβδομάδες, με μέσο όρο τις 42 εβδομάδες, χωρίς να προσμετρώνται οι εβδομάδες διακοπών και οι ημέρες αργιών εντός του σχολικού έτους. Για την Ελλάδα η διάρκεια του έτους υπολογίζεται σε 40 με 41 εβδομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων.
Επίσης, σε όλες τις χώρες προβλέπονται διακοπές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του Πάσχα, εκτός από την Ολλανδία, η οποία δεν έχει διακοπές το Πάσχα. Οι περισσότερες χώρες έχουν επίσης τις «διακοπές του Φθινοπώρου». Επίσης, αρκετές χώρες έχουν τις διακοπές «του χειμώνα - καρναβαλιού» και σε αρκετές χώρες προβλέπονται διακοπές μετά το τέλος του τρίτου τριμήνου. Ο μέσος όρος των διακοπών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι 4 εβδομάδες. Η Ελλάδα έχει 4 εβδομάδες διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα) και είναι ακριβώς στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών. Επίσης, όλες οι χώρες έχουν κάποιες ημέρες μεμονωμένων αργιών (εθνικές, τοπικές γιορτές, θρησκευτικές κ.ά.) που ο μέσος όρος τους είναι 10 ημέρες. Η Ελλάδα έχει 9 ημέρες τέτοιων αργιών.
Ο καθαρά εργάσιμος χρόνος για τους μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι κατά μέσο όρο στην Ευρώπη 36 εβδομάδες. Τις περισσότερες εβδομάδες έχουν η Δανία (41) και η Τσεχία και η Β. Ιρλανδία (40) και τις λιγότερες η Βουλγαρία (26/32). Η Κύπρος και η Γαλλία εμφανίζονται με 31-34 εβδομάδες και η Ελλάδα με 31 εβδομάδες, γιατί δεν περιλαμβάνονται οι εβδομάδες των εξετάσεων, που ουσιαστικά είναι εργάσιμος χρόνος για τους μαθητές. Αν συνυπολογιστούν και αυτές οι εβδομάδες, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο, με 35-36 εργάσιμες εβδομάδες για τους μαθητές.
Ο καθαρά εργάσιμος χρόνος για τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι 38,6 εβδομάδες. Στην Ελλάδα οι εργάσιμες εβδομάδες για τους εκπαιδευτικούς είναι 39, λίγο πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών. Οι θερινές διακοπές για τους μαθητές είναι κατά μέσο όρο 10 εβδομάδες. Για την Ελλάδα είναι 11. Τη μεγαλύτερη διάρκεια διακοπών έχουν η Εσθονία, η Ιταλία, η Λετονία, η Μάλτα και η Πορτογαλία με 13 εβδομάδες, ενώ τη μικρότερη έχουν η Δανία (7), η Γερμανία (6), η Ολλανδία (8), η Αγγλία και Ουαλία (6) και η Σκωτία (7).
Δουλειά στο σπίτι: ένα δεύτερο ωράριο για τους εκπαιδευτικούς σε όλο τον κόσμο
Στις χώρες της Ευρώπης οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν στις τάξεις τους κατά μέσο όρο από 18 ως 20 ώρες την εβδομάδα. Είναι μήπως τεμπέληδες και φυγόπονοι; Κανένας δεν το λέει αυτό. Απλώς, θεωρείται διεθνώς δεδομένο ότι μια ώρα διδασκαλίας στην τάξη απαιτεί πίσω της αρκετό χρόνο για προετοιμασία, για έλεγχο των γραπτών, για να περαστούν οι βαθμολογίες κ.λπ.. Αυτός ο παραπανίσιος χρόνος, που συνήθως ξεπερνά τις 20 ώρες την εβδομάδα, χαρακτηρίζεται διεθνώς ως «δεύτερο διδακτικό ωράριο». Αυτό, άλλωστε, το ξέρει ο καθένας από τη σχολική του εμπειρία. Στο χρόνο αυτόν δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ο χρόνος της επιτήρησης στα διαλείμματα ούτε ο χρόνος που αφιερώνεται στην επικοινωνία με μαθητές/μαθήτριες και γονείς εκτός της τάξης.
Ο έλληνας καθηγητής / η ελληνίδα καθηγήτρια εργάζεται περισσότερες ώρες την εβδομάδα από τον μέσο Ευρωπαίο συνάδελφό τους
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (Ν. 4152 του 2013), ο έλληνας καθηγητής / η ελληνίδα καθηγήτρια υποχρεώνεται να εργαστεί, μετά και την πρόσφατη αύξηση του διδακτικού ωραρίου που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα, διδάσκοντας στην τάξη, κατά μέσο όρο 20,5 ώρες την εβδομάδα, τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο. Την ίδια στιγμή, ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 25 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. είναι 19,1 για τη βαθμίδα του Γυμνασίου και 18,4 για τη βαθμίδα του Λυκείου. Επομένως, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, με τις 20,5 διδακτικές ώρες την εβδομάδα βρίσκονται σαφώς πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε., σε όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σε γενικές γραμμές, οι χώρες της Ευρώπης τείνουν να μειώσουν τον εβδομαδιαίο διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία, και φυσικά η Ελλάδα, έχουν αυξήσει τελευταία το διδακτικό τους ωράριο.
Οι έλληνες εκπαιδευτικοί φορτώνονται, επιπλέον, με εργασίες γραμματείας, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού
Πάντοτε υπήρχαν σοβαρά κενά και ελλείψεις στα σχολεία μας σε διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Η κατάσταση χειροτερεύει αφόρητα με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Τελευταία απολύθηκαν ακόμη και οι σχολικοί φύλακες. Έτσι, οι έλληνες εκπαιδευτικοί επιβαρύνονται με δουλειές που θα έπρεπε να ανατεθούν σε διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Ταυτόχρονα οι αποδοχές τους έχουν υποστεί δυσβάσταχτη μείωση εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που ακολουθεί με συνέπεια η κυβέρνηση. Αλλά και οι δαπάνες για την εκπαίδευση έχουν φτάσει ήδη στο 2,51 % ΑΕΠ, με αποτέλεσμα οι σχολικές μονάδες να μην μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις δαπάνες για τη λειτουργία τους.
Ο διαθέσιμος χρόνος παρουσίας στο σχολείο δεν διαφέρει ουσιαστικά από τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο αριθμός των ωρών παρουσίας στο σχολείο την εβδομάδα αφορά στο διαθέσιμο χρόνο, πλην του διδακτικού, που αφιερώνεται στην εκτέλεση καθηκόντων τα οποία ορίζει ο διευθυντής του σχολείου. Σε γενικές γραμμές, ο χρόνος στον οποίο οι εκπαιδευτικοί καλούνται να είναι παρόντες στο σχολείο κάθε βδομάδα δεν ξεπερνά τις 30 ώρες, εκτός από την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όσον αφορά το διαθέσιμο χρόνο στο σχολείο από τις χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, ο μέσος όρος είναι 27,5 ώρες και για τη βαθμίδα του Γυμνασίου και για τη βαθμίδα του Λυκείου, ενώ για την Ελλάδα είναι 30 ώρες.
Συνολικός χρόνος απασχόλησης: Επιβαρύνεται στην περίπτωση της Ελλάδας και από τις εξωδιδακτικές εργασίες.
Σε 17 χώρες προσδιορίζεται ο συνολικός χρόνος απασχόλησης σε ώρες την εβδομάδα για τις ανάγκες του σχολείου. Αυτός ο χρόνος αφορά τον αριθμό των διδακτικών ωρών, τον αριθμό των διαθέσιμων ωρών στο σχολείο και το χρόνο που αφιερώνεται για την προετοιμασία και βαθμολόγηση, και μπορεί να αφορά ώρες εκτός σχολείου. Ο χρόνος αυτός κυμαίνεται από 35-40 ώρες. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία, μια και η προετοιμασία των εκπαιδευτικών στο σπίτι, η βαθμολόγηση κ.ά. δεν υπολογίζονται. Όμως ειδικά για την Ελλάδα είναι σημαντικός ο χρόνος που αφιερώνουν οι καθηγητές και καθηγήτριες για εξωδιδακτικές εργασίες, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε γραμματειακή υποστήριξη και βοηθητικό προσωπικό.
Ο ετήσιος αριθμός ημερών και ωρών διδασκαλίας στην Ελλάδα δεν διαφέρει ουσιαστικά.
Οι έλληνες εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, εργάζονται συνολικά στο σχολείο 1.170 ώρες το έτος στο γυμνάσιο και το λύκειο. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 1.199 για την βαθμίδα του Γυμνασίου και 1.166 για τη βαθμίδα του Λυκείου, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση (των 19 χωρών) είναι 1.133 και 1.108 αντίστοιχα.
Σχετικά με τον αριθμό ημερών διδασκαλίας κατά τη διάρκεια του έτους, για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 158 ημέρες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Είναι γεγονός ότι ο αριθμός αυτός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, που είναι 186/184) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (των 19 χωρών), που είναι 181. Αυτή η διαφορά, όμως, οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι στην Ελλάδα περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες το χρόνο αφιερώνονται στη διεξαγωγή των εξετάσεων (επιτηρήσεις, βαθμολογήσεις κ.λπ.), και όχι στο ότι δήθεν οι εκπαιδευτικοί δεν εργάζονται.
Έναρξη και λήξη του σχολικού έτους, διακοπές και αργίες: χωρίς ουσιαστικές διαφορές.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην Ευρώπη ως προς τη διάρκεια του σχολικού έτους, με βάση την έναρξη και τη λήξη του. Γενικά, υπολογίζεται σε 32 έως 48 εβδομάδες, με μέσο όρο τις 42 εβδομάδες, χωρίς να προσμετρώνται οι εβδομάδες διακοπών και οι ημέρες αργιών εντός του σχολικού έτους. Για την Ελλάδα η διάρκεια του έτους υπολογίζεται σε 40 με 41 εβδομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων.
Επίσης, σε όλες τις χώρες προβλέπονται διακοπές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του Πάσχα, εκτός από την Ολλανδία, η οποία δεν έχει διακοπές το Πάσχα. Οι περισσότερες χώρες έχουν επίσης τις «διακοπές του Φθινοπώρου». Επίσης, αρκετές χώρες έχουν τις διακοπές «του χειμώνα - καρναβαλιού» και σε αρκετές χώρες προβλέπονται διακοπές μετά το τέλος του τρίτου τριμήνου. Ο μέσος όρος των διακοπών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι 4 εβδομάδες. Η Ελλάδα έχει 4 εβδομάδες διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα) και είναι ακριβώς στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών. Επίσης, όλες οι χώρες έχουν κάποιες ημέρες μεμονωμένων αργιών (εθνικές, τοπικές γιορτές, θρησκευτικές κ.ά.) που ο μέσος όρος τους είναι 10 ημέρες. Η Ελλάδα έχει 9 ημέρες τέτοιων αργιών.
Ο καθαρά εργάσιμος χρόνος για τους μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι κατά μέσο όρο στην Ευρώπη 36 εβδομάδες. Τις περισσότερες εβδομάδες έχουν η Δανία (41) και η Τσεχία και η Β. Ιρλανδία (40) και τις λιγότερες η Βουλγαρία (26/32). Η Κύπρος και η Γαλλία εμφανίζονται με 31-34 εβδομάδες και η Ελλάδα με 31 εβδομάδες, γιατί δεν περιλαμβάνονται οι εβδομάδες των εξετάσεων, που ουσιαστικά είναι εργάσιμος χρόνος για τους μαθητές. Αν συνυπολογιστούν και αυτές οι εβδομάδες, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο, με 35-36 εργάσιμες εβδομάδες για τους μαθητές.
Ο καθαρά εργάσιμος χρόνος για τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους είναι 38,6 εβδομάδες. Στην Ελλάδα οι εργάσιμες εβδομάδες για τους εκπαιδευτικούς είναι 39, λίγο πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών. Οι θερινές διακοπές για τους μαθητές είναι κατά μέσο όρο 10 εβδομάδες. Για την Ελλάδα είναι 11. Τη μεγαλύτερη διάρκεια διακοπών έχουν η Εσθονία, η Ιταλία, η Λετονία, η Μάλτα και η Πορτογαλία με 13 εβδομάδες, ενώ τη μικρότερη έχουν η Δανία (7), η Γερμανία (6), η Ολλανδία (8), η Αγγλία και Ουαλία (6) και η Σκωτία (7).
Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013
ΑΛΚΗ ΖΕΗ Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο - Παρουσιάσεις του βιβλίου
Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων
αφηγείται το παραμύθι της ζωής της
και ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή όπως μόνο εκείνη ξέρει.
Ένα συναρπαστικό βιβλίο, γραμμένο με αγάπη και τρόπο μυθιστορηματικό.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
αφηγείται το παραμύθι της ζωής της
και ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή όπως μόνο εκείνη ξέρει.
Ένα συναρπαστικό βιβλίο, γραμμένο με αγάπη και τρόπο μυθιστορηματικό.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στην Αθήνα
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013, στις 8 μ.μ.,
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Athen
(Ομήρου 14-16).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η Αγγελική Βουλουμάνου, η Χριστίνα Ντουνιά,
η Μαρία Στασινοπούλου και ο Παύλος Τσίμας.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν
οι ηθοποιοί Ρένη Πιττακή και Σοφία Κόκκαλη.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Στη Θεσσαλονίκη
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013, στις 8 μ.μ.,
στο ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η Βενετία Αποστολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ,
η Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας,
και ο Νικηφόρος Παπανδρέου, θεατρολόγος.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν
η θεατρολόγος Έφη Βαφειάδη και η ηθοποιός Αίγλη Κατσίκη.
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013, στις 8 μ.μ.,
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Athen
(Ομήρου 14-16).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η Αγγελική Βουλουμάνου, η Χριστίνα Ντουνιά,
η Μαρία Στασινοπούλου και ο Παύλος Τσίμας.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν
οι ηθοποιοί Ρένη Πιττακή και Σοφία Κόκκαλη.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Στη Θεσσαλονίκη
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013, στις 8 μ.μ.,
στο ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν
η Βενετία Αποστολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ,
η Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας,
και ο Νικηφόρος Παπανδρέου, θεατρολόγος.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζουν
η θεατρολόγος Έφη Βαφειάδη και η ηθοποιός Αίγλη Κατσίκη.
Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013
1ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Δημιουργική Γραφή»
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού» ανακοινώνουν τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Δημιουργική Γραφή» από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου 2013 στην Αθήνα, στους χώρους του Κολλεγίου. Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη
μνήμη του Μίμη Σουλιώτη, ποιητή και πρώτου Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή».
μνήμη του Μίμη Σουλιώτη, ποιητή και πρώτου Διευθυντή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή».
ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ – ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ:
1. Εκπαίδευση και Διδακτική της Δημιουργικής Γραφής
2. Ζητήματα μεθόδου και συγγραφής (σκηνικό, χαρακτήρες, πλοκή, οπτική γωνία,
αφηγητής)
3. Θεωρητικές και Κριτικές προσεγγίσεις της Δημιουργικής Γραφής
4. Είδη λογοτεχνικής γραφής (ποίηση, πεζογραφία, διασκευή λογοτεχνικού έργου,
θεατρικό κείμενο, χρονογράφημα, σενάριο, δημοσιογραφικός λόγος κ.ά.)
5. Παιδική Λογοτεχνία και Δημιουργική Γραφή
6. Γλώσσα και Δημιουργική Γραφή
7. Δημιουργική Γραφή και άλλες επιστήμες (Ψυχολογία, Ιστορία, Μαθηματικά,
επιστήμες της Μετάφρασης κ.ά.)
8. Δημιουργική Γραφή και Νέες Τεχνολογίες
9. Δημιουργική γραφή και τέχνες του βιβλίου (τυπογραφία, βιβλιοδεσία)
1. Εκπαίδευση και Διδακτική της Δημιουργικής Γραφής
2. Ζητήματα μεθόδου και συγγραφής (σκηνικό, χαρακτήρες, πλοκή, οπτική γωνία,
αφηγητής)
3. Θεωρητικές και Κριτικές προσεγγίσεις της Δημιουργικής Γραφής
4. Είδη λογοτεχνικής γραφής (ποίηση, πεζογραφία, διασκευή λογοτεχνικού έργου,
θεατρικό κείμενο, χρονογράφημα, σενάριο, δημοσιογραφικός λόγος κ.ά.)
5. Παιδική Λογοτεχνία και Δημιουργική Γραφή
6. Γλώσσα και Δημιουργική Γραφή
7. Δημιουργική Γραφή και άλλες επιστήμες (Ψυχολογία, Ιστορία, Μαθηματικά,
επιστήμες της Μετάφρασης κ.ά.)
8. Δημιουργική Γραφή και Νέες Τεχνολογίες
9. Δημιουργική γραφή και τέχνες του βιβλίου (τυπογραφία, βιβλιοδεσία)
Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το πρόγραμμα του συνεδρίου http://cwconference.web.uowm. gr/
και αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα:
Για όποιον ενδιαφέρεται ειδικότερα για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, βλ. στην ιστοσελίδα:
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013
Πολιτιστικός πολυχώρος ΟΞΥΓΟΝΟ στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Το ΟΞΥΓΟΝΟ είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε από τις
εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για να δώσει νέα πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το
ΟΞΥΓΟΝΟ άνοιξε τις πόρτες του τον Ιανουάριο του 2012 στη διεύθυνση Ολύμπου
81, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και φιλοδοξεί να γίνει πολιτιστικό στέκι για
τους φίλους του βιβλίου και της τέχνης.
Στο φωτεινό, άνετο πατάρι του με θέα στη Ρωμαϊκή Αγορά, το
ΟΞΥΓΟΝΟ διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια για ενηλίκους με άξονα το
βιβλίο και την ανάγνωση, τη γλώσσα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.oxygono-metaixmio.gr/profile_gr.php
Προσεχείς εκδηλώσεις:
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, στις 8 μ.μ.
Το ΟΞΥΓΟΝΟ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν παλιούς και νέους φίλους σε μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στο ποιοτικό βιβλίο και στα 20 χρόνια λειτουργίας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Ελάτε να το γιορτάσουμε με καλή μουσική, μεζέδες, κρασί και πολύ κέφι.
Είστε όλοι καλεσμένοι!
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι
Ας γνωρίσουμε την Άλκη Ζέη!
Η Άλκη Ζέη περιμένει τους μικρούς αναγνώστες στο ΟΞΥΓΟΝΟ.
Τα παιδιά θα συνομιλήσουν με την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων και θα γνωρίσουν το πολυβραβευμένο έργο της. Στα βιβλία της, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται για μελέτη και σε σχολεία του εξωτερικού, διακρίνονται τα ζωηρά αφηγηματικά πρόσωπα, το διάσπαρτο χιούμορ, η καλοδουλεμένη πλοκή και η εξαιρετική λογοτεχνικότητα του κειμένου.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 8 Οκτωβρίου). Είσοδος ελεύθερη
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να δηλώσετε συμμετοχή θα πρέπει να στείλετε e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr με τίτλο ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ. Στο μήνυμα θα πρέπει να σημειώνετε: τον τίτλο του αγαπημένου βιβλίου του παιδιού από την εργογραφία της Άλκης Ζέη (δείτε παρακάτω τα βιβλία της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), δύο ερωτήσεις που το παιδί θα ήθελε να θέσει στη συγγραφέα και τα προσωπικά στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας) και του κηδεμόνα του.
Εφόσον υπάρχουν ελεύθερες θέσεις και η δήλωση συμμετοχής πληροί τις προϋποθέσεις, το ΟΞΥΓΟΝΟ θα σας επιβεβαιώσει την κράτηση της θέσης.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της Άλκης Ζέη: Το καπλάνι της βιτρίνας,Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Κοντά στις ράγιες, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, Η μωβ ομπρέλα, Ο θείος Πλάτων, Θέατρο για παιδιά, Αρβυλάκια και γόβες, Τα παπούτσια του Αννίβα,Μια Κυριακή του Απρίλη, Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.
Το ΟΞΥΓΟΝΟ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν παλιούς και νέους φίλους σε μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στο ποιοτικό βιβλίο και στα 20 χρόνια λειτουργίας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Ελάτε να το γιορτάσουμε με καλή μουσική, μεζέδες, κρασί και πολύ κέφι.
Είστε όλοι καλεσμένοι!
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι
Ας γνωρίσουμε την Άλκη Ζέη!
Η Άλκη Ζέη περιμένει τους μικρούς αναγνώστες στο ΟΞΥΓΟΝΟ.
Τα παιδιά θα συνομιλήσουν με την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων και θα γνωρίσουν το πολυβραβευμένο έργο της. Στα βιβλία της, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται για μελέτη και σε σχολεία του εξωτερικού, διακρίνονται τα ζωηρά αφηγηματικά πρόσωπα, το διάσπαρτο χιούμορ, η καλοδουλεμένη πλοκή και η εξαιρετική λογοτεχνικότητα του κειμένου.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8-14 ετών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (έναρξη δηλώσεων: 8 Οκτωβρίου). Είσοδος ελεύθερη
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Για να δηλώσετε συμμετοχή θα πρέπει να στείλετε e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr με τίτλο ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ. Στο μήνυμα θα πρέπει να σημειώνετε: τον τίτλο του αγαπημένου βιβλίου του παιδιού από την εργογραφία της Άλκης Ζέη (δείτε παρακάτω τα βιβλία της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), δύο ερωτήσεις που το παιδί θα ήθελε να θέσει στη συγγραφέα και τα προσωπικά στοιχεία του παιδιού (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας) και του κηδεμόνα του.
Εφόσον υπάρχουν ελεύθερες θέσεις και η δήλωση συμμετοχής πληροί τις προϋποθέσεις, το ΟΞΥΓΟΝΟ θα σας επιβεβαιώσει την κράτηση της θέσης.
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της Άλκης Ζέη: Το καπλάνι της βιτρίνας,Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Κοντά στις ράγιες, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, Η μωβ ομπρέλα, Ο θείος Πλάτων, Θέατρο για παιδιά, Αρβυλάκια και γόβες, Τα παπούτσια του Αννίβα,Μια Κυριακή του Απρίλη, Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο.
Από την Ιλιάδα... στο iPad
Από την Ιλιάδα... στο iPad
Πηγή: nooz.gr
Το Hellenic American College σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Institute of Ideas του Λονδίνου παρουσιάζει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 στις 19:30 την ανοικτή για το κοινό συζήτηση με τίτλο"Από την Ιλιάδα στο iPad: Το μέλλον του βιβλίου και των αναγνωστών" (From the Iliad to the iPad: The future of books and readers).
Από το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου της Εστίας τον Μάρτιο του 2013, στην αυξανόμενη εμπορική δύναμη του Amazon και τη διάδοση των e-readers, το βιβλίο, τα βιβλιοπωλεία αλλά και οι αναγνώστες βρίσκονται σε περίοδο αλλαγών και προκλήσεων.
Μήπως πρέπει να πάψουν να μας απασχολούν οι πωλήσεις των βιβλίων και να εστιάσουμε στα βιβλία τα οποία διαβάζονται και συζητούνται; Η ψηφιακή εποχή υποσκάπτει τελικά την ουσιαστική γνώση και την έρευνα ή διευρύνει τους ορίζοντές μας; Έχουμε, λανθασμένα, προσδώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στα αρνητικά επακόλουθα των νέων τεχνολογιών ή όντως είναι αναντικατάστατη η ενδεχόμενη απώλεια χώρων πολιτισμού, όπως τα βιβλιοπωλεία και οι βιβλιοθήκες;
To Institute of Ideas είναι φόρουμ που δημιουργήθηκε το 2000 προωθώντας την ελεύθερη σκέψη και την ζωντανή ανταλλαγή ιδεών γύρω από φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε αρχικά από μεμονωμένα άτομα, όπως σπουδαστές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές οι οποίοι πραγματοποίησαν τις συναντήσεις τους προκειμένου να παρουσιάσουν νέες ιδέες, να συζητήσουν τρέχοντα θέματα και να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν και να προβάλλουν τις θεματικές τους.
Από το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου της Εστίας τον Μάρτιο του 2013, στην αυξανόμενη εμπορική δύναμη του Amazon και τη διάδοση των e-readers, το βιβλίο, τα βιβλιοπωλεία αλλά και οι αναγνώστες βρίσκονται σε περίοδο αλλαγών και προκλήσεων.
Μήπως πρέπει να πάψουν να μας απασχολούν οι πωλήσεις των βιβλίων και να εστιάσουμε στα βιβλία τα οποία διαβάζονται και συζητούνται; Η ψηφιακή εποχή υποσκάπτει τελικά την ουσιαστική γνώση και την έρευνα ή διευρύνει τους ορίζοντές μας; Έχουμε, λανθασμένα, προσδώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στα αρνητικά επακόλουθα των νέων τεχνολογιών ή όντως είναι αναντικατάστατη η ενδεχόμενη απώλεια χώρων πολιτισμού, όπως τα βιβλιοπωλεία και οι βιβλιοθήκες;
To Institute of Ideas είναι φόρουμ που δημιουργήθηκε το 2000 προωθώντας την ελεύθερη σκέψη και την ζωντανή ανταλλαγή ιδεών γύρω από φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε αρχικά από μεμονωμένα άτομα, όπως σπουδαστές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές οι οποίοι πραγματοποίησαν τις συναντήσεις τους προκειμένου να παρουσιάσουν νέες ιδέες, να συζητήσουν τρέχοντα θέματα και να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν και να προβάλλουν τις θεματικές τους.
Ομιλητές:
Μανώλης Ανδριωτάκης, δημοσιογράφος, συνιδρυτής της video πλατφόρμας Garage TV (www.garagetv.gr)
Αρετή Γεωργιλή, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone
Αλέξης Σταμάτης, συγγραφέας και ποιητής
Dr. Tiffany Jenkins, κοινωνιολόγος, πολιτιστική αναλύτρια και αρθρογράφος
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013
Αδελφοποίηση των Μουσείων Ν. Καζαντζάκη και Α. Σβάιτσερ
Με
το Σπίτι-Μουσείο του μεγάλου ανθρωπιστή Άλμπερτ Σβάιτσερ (Albert
Schweitzer) θα αδελφοποιηθεί το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, ύστερα από
πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Είναι το πέμπτο στη σειρά μουσείο με το οποίο προχωρά σε αδελφοποίηση το Μουσείο Καζαντζάκη μετά από εκείνα του Juan Ramón Jiménez στο Moguer της Ισπανίας, του Paul Valéry στη Sète της Γαλλίας, του Buhoslav Martinû στην Polička της Τσεχίας και του Lu Xun στο Shaoxing της Κίνας.
Η τελετή της αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, στο Σπίτι-Μουσείο του Άλμπερτ Σβάιτσερ, στο Gunsbach της Αλσατίας.
Στην τελετή, θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Στέλιος Ματζαπετάκης για να υπογράψει το συμφωνητικό συνεργασίας, καθώς και η Διευθύντρια του Μουσείου κ. Βαρβάρα Τσάκα, ενώ για τις σχέσεις των δύο αντρών θα μιλήσουν η κ.Yvette Renoux-Herbert, παλαιά συνεργάτιδα του Καζαντζάκη στην ΟΥΝΕΣΚΟ και ο κ. Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Σημαντική βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης προσφέρει ο Σύλλογος Αλσατία-Κρήτη και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του, αλλά και γνωστός για την ιδιαίτερη αγάπη του για την Κρήτη, κ. Ζαν Κλωντ Σβέντεμαν (Jean Claude Schwendemann).
Οι σχέσεις Καζαντζάκη-Σβάιτσερ
Ο Άλμπερτ Σβάιτσερ (1875-1965) ήταν Αλσατός θεολόγoς, μουσικός, φιλόσοφος και γιατρός. Ακολούθησε φιλοσοφικά τον Νίτσε και τον Τολστόι, ενώ η φιλοσοφία του συγκρίθηκε με αυτήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Το 1953 τού απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για την ίδρυση Νοσοκομείου στη Γκαμπόν της Αφρικής, ενώ το όνομά του έμεινε στην ιστορία για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο.
Με τον Καζαντζάκη γνωρίστηκαν στο Gunsbach της Αλσατίας, το 1955, και από τότε συνδέθηκαν με στενή φιλία. Ο Σβάιτσερ, μάλιστα, ήταν ένας από τους τελευταίους φίλους που τον επισκέφθηκαν στην κλινική του Φράιμπουργκ, τον Οκτώβριο του ’57, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή.
Η γνωριμία τους επιβεβαίωσε στον Καζαντζάκη πως ο βίος του Αγίου Φραγκίσκου δεν ήταν παραμύθι και πως μπορεί ακόμα κι ο άνθρωπος να κατεβάσει το θαύμα πάνω στη γη. Γι΄ αυτό και το μυθιστόρημά του "Ο Φτωχούλης του Θεού", είναι αφιερωμένο στον Dr. Albert Schweitzer, τον "Άγιο Φραγκίσκο του καιρού μας".
Είναι το πέμπτο στη σειρά μουσείο με το οποίο προχωρά σε αδελφοποίηση το Μουσείο Καζαντζάκη μετά από εκείνα του Juan Ramón Jiménez στο Moguer της Ισπανίας, του Paul Valéry στη Sète της Γαλλίας, του Buhoslav Martinû στην Polička της Τσεχίας και του Lu Xun στο Shaoxing της Κίνας.
Η τελετή της αδελφοποίησης θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, στο Σπίτι-Μουσείο του Άλμπερτ Σβάιτσερ, στο Gunsbach της Αλσατίας.
Στην τελετή, θα παραβρεθεί ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Στέλιος Ματζαπετάκης για να υπογράψει το συμφωνητικό συνεργασίας, καθώς και η Διευθύντρια του Μουσείου κ. Βαρβάρα Τσάκα, ενώ για τις σχέσεις των δύο αντρών θα μιλήσουν η κ.Yvette Renoux-Herbert, παλαιά συνεργάτιδα του Καζαντζάκη στην ΟΥΝΕΣΚΟ και ο κ. Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Σημαντική βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης προσφέρει ο Σύλλογος Αλσατία-Κρήτη και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του, αλλά και γνωστός για την ιδιαίτερη αγάπη του για την Κρήτη, κ. Ζαν Κλωντ Σβέντεμαν (Jean Claude Schwendemann).
Οι σχέσεις Καζαντζάκη-Σβάιτσερ
Ο Άλμπερτ Σβάιτσερ (1875-1965) ήταν Αλσατός θεολόγoς, μουσικός, φιλόσοφος και γιατρός. Ακολούθησε φιλοσοφικά τον Νίτσε και τον Τολστόι, ενώ η φιλοσοφία του συγκρίθηκε με αυτήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Το 1953 τού απονεμήθηκε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για την ίδρυση Νοσοκομείου στη Γκαμπόν της Αφρικής, ενώ το όνομά του έμεινε στην ιστορία για το σπουδαίο ανθρωπιστικό του έργο.
Με τον Καζαντζάκη γνωρίστηκαν στο Gunsbach της Αλσατίας, το 1955, και από τότε συνδέθηκαν με στενή φιλία. Ο Σβάιτσερ, μάλιστα, ήταν ένας από τους τελευταίους φίλους που τον επισκέφθηκαν στην κλινική του Φράιμπουργκ, τον Οκτώβριο του ’57, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή.
Η γνωριμία τους επιβεβαίωσε στον Καζαντζάκη πως ο βίος του Αγίου Φραγκίσκου δεν ήταν παραμύθι και πως μπορεί ακόμα κι ο άνθρωπος να κατεβάσει το θαύμα πάνω στη γη. Γι΄ αυτό και το μυθιστόρημά του "Ο Φτωχούλης του Θεού", είναι αφιερωμένο στον Dr. Albert Schweitzer, τον "Άγιο Φραγκίσκο του καιρού μας".
Πηγή; nooz.gr
Ετικέτες
Α. Σβάιτσερ,
Μουσεία,
Ν. Καζαντζάκης
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013
Λάθος τακτική το να "βάζεις τις φωνές" στα παιδιά
Σύμφωνα με τη
μελέτη, η λεκτική βία -και όχι μόνον η σωματική- προς τους εφήβους αυξάνει τον
κίνδυνο οι νέοι να εμφανίσουν κατάθλιψη, επιθετικότητα και άλλα προβλήματα
συμπεριφοράς.
Όπως επισημαίνουν
οι Αμερικανοί ψυχολόγοι, μπορεί οι γονείς να μην δέρνουν πια τα παιδιά τους
(τουλάχιστον όχι συχνά), όμως είναι λάθος η αντίληψή τους ότι αν βάλουν τις
φωνές, θα πετύχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί,
σύμφωνα με την έρευνα.
Οι ερευνητές
των πανεπιστημίων του Πίτσμπουργκ και του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον καθηγητή
ψυχολογίας Μινγκ-Τε Γουάνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για
θέματα ανάπτυξης του παιδιού "Child Development", μελέτησαν για
δύο χρόνια τις επιπτώσεις που είχαν οι φωνές σε παιδιά στην αρχή της εφηβείας
(ηλικία 13- 14 ετών) σε περίπου 1.000 οικογένειες, σχεδόν οι μισές από τις
οποίες παραδέχτηκαν ότι κατέφευγαν στη λεκτική βία για λόγους πειθαρχίας.
Όσο συχνότερα τα
παιδιά δέχονταν το έντονο κατσάδιασμα των γονιών τους, τόσο περισσότερο
εμφάνιζαν ψυχολογικά και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς στη συνέχεια της εφηβείας
(αδιαφορία στο σχολείο, καταφυγή στα ψέματα, κλοπές, εκρήξεις θυμού, συμπλοκές
με άλλα παιδιά κλπ).
Σύμφωνα με τους
Αμερικανούς ψυχολόγους η λεκτική βία, έστω κι αν γίνεται για καλό σκοπό εκ
μέρους των γονιών, συχνά ανοίγει έναν φαύλο κύκλο αντιδράσεων από το παιδί,
περισσότερων φωνών από τους γονείς κ.ο.κ., με συχνή κατάληξη τα πράγματα να
γίνουν χειρότερα για όλους.
«Τα ευρήματά μας
εξηγούν γιατί μερικοί γονείς αισθάνονται πως όσο δυνατά κι αν φωνάξουν, τα
παιδιά τους στην εφηβεία δεν τους ακούν. Τα σκληρά λόγια φαίνονται
αναποτελεσματικά στο να διορθώσουν τα προβλήματα συμπεριφοράς των νέων, στην
πραγματικότητα ενισχύουν αυτές τις συμπεριφορές», δήλωσε ο Μινγκ-Τε
Γουάνγκ.
«Οι γονείς που
θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, θα ήταν καλύτερο να
επικοινωνήσουν μαζί τους σε ισότιμο επίπεδο και να εξηγήσουν το σκεπτικό τους
και τις ανησυχίες τους» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους
ερευνητές, ως λεκτική βία μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε ψυχολογική πίεση με
θυμωμένα ή προσβλητικά λόγια προκειμένου το παιδί να νιώσει συναισθηματικά
πληγωμένο, σε μια προσπάθεια να διορθωθεί ή να ελεγχθεί η συμπεριφορά του. Σε
αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δυνατές φωνές, τα ουρλιαχτά, οι βλαστήμιες, οι
κατάρες, καθώς και οι πιο απλοί χαρακτηρισμοί των γονιών προς τα παιδιά, του
τύπου «είσαι βλάκας» ή «τεμπέλης».
Η επίπτωση στα
παιδιά, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι άσχετη με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο
της οικογένειας.
Επίσης, η
λεκτική βία έχει επιπτώσεις στα παιδιά, ακόμα κι αν οι γονείς εκδηλώνουν
παράλληλα τη συναισθηματική υποστήριξή τους και τη φροντίδα τους, καθώς οι
έφηβοι είναι πιθανό να ερμηνεύσουν τις φωνές των γονιών τους ως απόρριψη ή
περιφρόνηση, με συνέπεια να αναπτύξουν μια εχθρική στάση απέναντι στη σχέση
τους με τους γονείς τους, αλλά και μια αρνητική εικόνα για τον ίδιο τον εαυτό
τους.
Όπως είπε ο
Μινγκ-Τε Γουάνγκ, «είναι λάθος η εντύπωση ότι εφόσον υπάρχει ένας στενός δεσμός
γονιών- παιδιού, ο έφηβος θα καταλάβει ότι «το κάνουν επειδή με αγαπούν». Η
εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος, όταν τα παιδιά προσπαθούν να
αναπτύξουν την ταυτότητα του εαυτού τους. Όταν τους φωνάζετε, αυτό πλήττει την
αυτο-εικόνα τους. Τους κάνει να νιώθουν πως δεν είναι ικανά, ότι είναι άχρηστα
και ανάξια».
Ο καθηγητής
παιδοψυχιατρικής Τίμοθι Βέρντουιν του Ιατρικού Kέντρου Langone του
πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης επισήμανε ότι είναι προτιμότερο οι γονείς να
επεμβαίνουν στα παιδιά τους (πχ θα δεις λιγότερη τηλεόραση), χωρίς να
χρησιμοποιούν επικριτικά, τιμωρητικά και προσβλητικά λόγια.
«Ένας έφηβος
αισθάνεται πιο υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του, όταν τον διορθώνει κάποιος (πχ
ο γονιός του), τον οποίο σέβεται και θαυμάζει. Αντίθετα, οτιδήποτε κάνετε που
επιτιμά και ντροπιάζει ένα παιδί, αυτό υποσκάπτει τη δύναμη που έχετε ως
γονείς».
Πηγή: nooz.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)