Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

H εκπαίδευση στην ασφαλή χρήση του Διαδικτύου πρέπει να ξεκινά από το Νηπιαγωγείο;

Διαβάζουμε στο  www.esos.gr  τα αποτελέσματα έρευνας για την ευθύνη των γονέων και των εκπαιδευτικών αναφορικά τη χρήση του Διαδικτύου από τους μαθητές/-τριες. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών (99%) συμφωνεί πως η εκπαίδευση των ανήλικων χρηστών γύρω από την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση της τεχνολογίας είναι ευθύνη και των γονέων και των εκπαιδευτικών. Αυτό ανέδειξε κλειστή έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου την περίοδο 10/5/2011 έως 25/9/2011 με αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Στην έρευνα ανταποκρίθηκαν 2.319 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα. 
Τα κυριότερα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής:
•    9 στους 10 εκπαιδευτικούς πιστεύουν πως όλοι οι εκπαιδευτικοί – και όχι μόνο οι καθηγητές πληροφορικής – μπορούν να διδάξουν (σε όποιο βαθμό και ανάλογα με το μάθημά τους) την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.
•    7 στους 10 εκπαιδευτικούς θεωρούν ότι η εκπαίδευση γύρω από την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου πρέπει να ξεκινά στο δημοτικό, ενώ 1 στους 4 εκπαιδευτικούς (25%) θεωρεί ότι η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά στο νηπιαγωγείο (!) Μόνο ένα 5% θεωρεί ότι η εκπαίδευση αυτή πρέπει να ξεκινά στο γυμνάσιο. Κατά την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών (83%), η εκπαίδευση αυτή πρέπει να γίνεται χωρίς βαθμολογία. 
Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα της δράσης Saferinternet.gr το έτος 2009, αναφορικά με τον υπερδιπλασιασμό του ποσοστού των εκπαιδευτικών που θεωρούν το νηπιαγωγείο ως την κατάλληλη βαθμίδα έναρξης μιας τέτοιας εκπαίδευσης (αποτελέσματα της έρευνας 2009: Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση κρίνεται ως η πιο κατάλληλη βαθμίδα για να ξεκινήσει η εκπαίδευση στο Διαδίκτυο από το 70% των εκπαιδευτικών. Ένα ποσοστό 19% επιλέγει το Γυμνάσιο και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 11% θεωρεί ότι η εκπαίδευση στην ασφαλή χρήση του Διαδικτύου πρέπει να ξεκινά από το Νηπιαγωγείο).
•    Μόνο 3 στους 10 εκπαιδευτικούς θεωρούν ότι η ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου και γενικώς των online τεχνολογιών διδάσκεται επαρκώς στο σχολείο τους.
•    Ενώ 1 στα 2 σχολεία θέτει σε ψηλή προτεραιότητα την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου, στην ερώτηση με δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων ποια είναι τα 3 πιο σημαντικά εμπόδια που εμποδίζουν τους εκπαιδευτικούς να ενσωματώσουν την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας στο σχολείο τους, 33% των εκπαιδευτικών επέλεξαν την απάντηση «το σχολείο μας δεν έχει την απαραίτητη υλικο-τεχνική υποδομή», 31% «δεν έχω επαρκές εκπαιδευτικό υλικό» και 30% «Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο», ενώ 28% των εκπαιδευτικών απάντησαν «δεν μου μένει χρόνος να διδάξω τέτοια ζητήματα». Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η απάντηση ενός 10% των εκπαιδευτικών: «δεν έχω υποστήριξη από τους γονείς των μαθητών μου». 
•    Στην ερώτηση με δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων, ποια θέματα πρέπει να περιλαμβάνονται σε αυτή την εκπαίδευση, στις πρώτες 3 θέσεις βρίσκουμε τις βασικές αρχές υπεύθυνης και ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου (82%), την προστασία της προσωπικής ζωής (81%) και τα ζητήματα υπερβολικής ενασχόλησης / εξάρτησης (71%). Περαιτέρω, τα ζητήματα της αξιοπιστίας του διαδικτυακού περιεχόμενου, της δημιουργίας περιεχομένου στο διαδίκτυο, της σωστής διαχείρισης της επικοινωνίας, της ηθικής στο διαδίκτυο (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ψηφιακού εκφοβισμού / παρενόχλησης), της αξιοποίησης της θετικής πλευράς του διαδικτύου και των δικαιωμάτων & υποχρεώσεών μας (συμπεριλαμβανομένων θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας / παράνομης αντιγραφής λογισμικού, ταινιών ή μουσικής) επιλέχθηκαν τουλάχιστον από τους μισούς εκπαιδευτικούς.
•    Στην ερώτηση με δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης / αφύπνισης των μαθητών γύρω από την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση της τεχνολογίας, στις 3 πρώτες θέσεις βρίσκουμε τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τη βοήθεια διασκεδαστικού υλικού - π.χ. προβολή βίντεο ή χρήση κουίζ / παιχνιδιών (65%), την ενημέρωση που βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά (63%) και τη χρήση κατάλληλου online και έντυπου εκπαιδευτικού υλικού, όπως π.χ. το εγχειρίδιο «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια» της δράσης ενημέρωσης Saferinternet.gr (55%). 
4 στους 10 εκπαιδευτικούς επιλέγουν περαιτέρω την παρακίνηση των μαθητών να δημιουργήσουν το δικό τους υλικό και να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις όπως η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου», 3 στους 10 εκπαιδευτικούς πιστεύουν ότι η συζήτηση που βασίζεται σε προφίλ των ίδιων των μαθητών (π.χ. Facebook) μπορεί να συμβάλλει στην εκπαίδευση και αφύπνιση των μαθητών και 2 στους 10 εκπαιδευτικούς θεωρούν ότι η ενημέρωση μαθητών από μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια εκπαίδευση.
Σε σχέση με τις δεξιότητες των εκπαιδευτικών, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
•    8 στους 10 εκπαιδευτικούς που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο – σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης – δηλώνουν πως χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και το Διαδίκτυο μέσα στην τάξη.
•    6 στους 10 εκπαιδευτικούς δηλώνουν υψηλό επίπεδο γνώσεων γύρω από τη χρήση του Διαδικτύου και γενικώς των online τεχνολογιών.
•    6 στους 10 εκπαιδευτικούς έχουν δικό τους προφίλ ή δική τους σελίδα στο Facebook, και 3 στους 10 εκπαιδευτικούς έχουν δικό τους blog.
•    4 στους 10 εκπαιδευτικούς αισθάνονται πολύ βέβαιοι στο να ανταποκριθούν σε ζητήματα που αφορούν στην ασφαλή και υπεύθυνη χρήση των online τεχνολογιών στο σχολείο τους, προς τους μαθητές και τους γονείς αυτών. Περαιτέρω 3 στους 10 εκπαιδευτικούς αισθάνονται αρκετά βέβαιοι.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

«Συνεργάτες στη Μάθηση»: Η Αθήνα, ο επόμενος σταθμός του Παγκόσμιου Φόρουμ



Μεταφέρω από την εφημερίδα Ημερησία:

«Εκπαιδευτικοί από περισσότερες από 70 χώρες συγκεντρώθηκαν στο φετινό Παγκόσμιο Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση» στην Ουάσινγκτον
Το 7ο Παγκόσμιο Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση», το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον, συγκεντρώνοντας πάνω από 700 εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολείων και κυβερνητικούς αξιωματούχους από περισσότερες από 70 χώρες, ολοκληρώθηκε με μια σημαντική είδηση για την Ελλάδα.
Την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης, κατά τη διάρκεια της λαμπρής τελετής απονομής των βραβείων, ανακοινώθηκε ότι ο επόμενος σταθμός του μεγάλου αυτού ετήσιου θεσμού της Microsoft για την εκπαίδευση, θα λάβει χώρα στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2012.
Σχετικά με την ανάληψη της διοργάνωσης 8ου Παγκόσμιου Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση» από την Ελλάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κ. Ernst-Jan Stigter, υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα `Συνεργάτες στη Μάθηση' και ο Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών αποτελούν πρωτοβουλίες για τον τομέα της Εκπαίδευσης με εξαιρετική σημασία για τη Microsoft. Και οι δύο δράσεις τιμούν τους πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς και τα πρωτοπόρα σχολεία από όλο τον κόσμο, που έχουν αγκαλιάσει τη δύναμη της τεχνολογίας και την έχουν ενσωματώσει στο πρόγραμμα των μαθημάτων τους και στις σχολικές τους αίθουσες, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την εκπαιδευτική αλλαγή και βοηθώντας τους μαθητές να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς η ανακοίνωση ότι το επόμενο Παγκόσμιο Φόρουμ `Συνεργάτες στη Μάθηση' θα λάβει χώρα στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 2012. Περισσότεροι από 700 εκπαιδευτικοί από 70 διαφορετικές χώρες του κόσμου θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα, προκειμένου να γιορτάσουν τη μαγεία που η καινοτομία και η τεχνολογία μπορούν να φέρουν στην εκπαίδευση. Η Microsoft παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για διαρκή ενίσχυση του σημαντικού αυτού σκοπού».
        «Εκφράζουμε τη βαθιά ικανοποίησή μας που ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως το Παγκόσμιο Φόρουμ `Συνεργάτες στη Μάθηση' της Microsoft θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα του χρόνου. Η Ελλάδα στηρίζει τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία αναδεικνύει την χώρα μας παγκοσμίως. Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όταν η εξελισσόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ενσωματώνει με αποφασιστικό τρόπο τις Νέες Τεχνολογίες και έχει και άμεσα να ωφεληθεί από τις διεθνείς πρακτικές που την ανάπτυξή τους ευνοεί το εν λόγω πρόγραμμα. Με χαρά θα υποδεχτούμε του χρόνου 700 και πλέον πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς και σχολεία από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Ιωάννης Καζάζης, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Πρόεδρος για τη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Microsoft Ελλάς

          Η διοργάνωση Παγκόσμιο Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση» ξεκίνησε το 2003 και εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της Microsoft, «Συνεργάτες στη Μάθηση», στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται μια σειρά δράσεων που αποσκοπούν στην προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συμβάλλοντας και ενθαρρύνοντας τη δημιουργία καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας. Σημειώνεται ότι στο Παγκόσμιο Φόρουμ φιλοξενείται η τελική φάση δράσεων της Microsoft που "τρέχουν” καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και συγκεκριμένα ο Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και το Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων.
Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών κορυφώθηκε την τελευταία ημέρα του Φόρουμ, 10 Νοεμβρίου, με την απονομή 18 βραβείων καινοτομίας (Global Forum Educator Awards) σε εκπαιδευτικούς από όλο τον κόσμο που ξεχώρισαν για τις αρτιότητα των μεθόδων διδασκαλίας που έχουν αναπτύξει. Μέσα από 200.000 συμμετοχές συνολικά, 115 έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε παρουσία για άλλη μια φορά στους παγκόσμιους τελικούς με τον εκπαιδευτικό κ. Γιώργο Κοντέλλη από το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, που παρουσίασε το project «Κατασκευή Εκπαιδευτικού Δορυφόρου τύπου CanSat». Υπογραμμίζεται ότι ο κ. Κοντέλλης έλαβε το εισιτήριο της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Φόρουμ, μετά τη διάκρισή του στο 8ο ετήσιο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ «Συνεργάτες στη Μάθηση», το οποίο διεξήχθη φέτος το Μάρτιο στη Μόσχα.
           Ο δεύτερος άξονας του Παγκόσμιου Φόρουμ αφορά στο Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων, όπου 32 Microsoft Mentor Schools και 66 Microsoft Pathfinder Schools συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να μοιραστούν τεχνογνωσία, γνώσεις και εμπειρίες. Αποτέλεσμα των ζυμώσεων αυτών, συνιστά η τιμητική διάκριση ενός σχολείου, το οποίο επιλέχθηκε από τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετείχαν στο Φόρουμ, κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας, για την καινοτόμο παιδαγωγική του προσέγγιση. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση και σε αυτό το πεδίο του Φόρουμ, με τη συμμετοχή του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών – Ψυχικού) ως Microsoft Mentor School και των Εκπαιδευτηρίων Δούκα ως Microsoft Pathfinder School”.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Do Women Score Lower Because They Just Aren’t Interested?


Οι γυναίκες τα πηγαίνουν χειρότερα στην τεχνολογία από τους άνδρες, όπως δείχνουν και οι σχετικές επιδόσεις τους σε διάφορα τεχνολογικά τεστ. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή δεν ενδιαφέρονται τόσο γι’ αυτήν από την μικρή τους ηλικία, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα. Από την άλλη, η μελέτη δείχνει ότι στο εργασιακό περιβάλλον οι γυναίκες φαίνεται τελικά να τα καταφέρνουν εξίσου καλά με τους άνδρες, ακόμα και στα τεχνικά επαγγέλματα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αϊόβα, με επικεφαλής τον καθηγητή Frank L. Schmidt, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας «Perspectives on Psychological Science», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υστέρηση στις επιδόσεις των γυναικών στα τεχνολογικού περιεχομένου τεστ ούτε σχετίζονται με το επίπεδο νοημοσύνης τους, ούτε έχουν επίπτωση στις κατοπινές επιδόσεις στην εργασία τους.

.Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επαγγελματικές επιδόσεις -αυτό αφορά και στον τεχνολογικό τομέα- δεν είναι θέμα φύλου, αλλά νοημοσύνης, καθώς οι έξυπνοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, μπορούν να εκτελέσουν οποιαδήποτε εργασία. Απλούστατα, οι νέες γυναίκες δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον με τους άνδρες για να μάθουν σχετικά με την τεχνολογία, αν όμως χρειαστεί να το κάνουν, είναι στη συνέχεια θέμα νοημοσύνης το πόσο καλά θα τα καταφέρουν.
Η έρευνα έδειξε ότι, σε όλα τα διαφορετικά επίπεδα νοημοσύνης, οι γυναίκες «σκοράρουν» λιγότερο από τους άνδρες αντίστοιχης νοημοσύνης στα διάφορα τεχνολογικά τεστ, π.χ. στην επισκευή και αποσυναρμολόγηση ενός ποδηλάτου.
Σύμφωνα με τον Frank L. Schmidt, δεν υπάρχει «εύκολη λύση» σε αυτό, καθώς δύσκολα μεταβάλλονται τα ενδιαφέροντα ενός ανθρώπου, ιδίως ενός φύλου, στο βαθμό μάλιστα που αυτά είναι κοινωνικά προσδιορισμένα. «Τα ενδιαφέροντα αυτά είναι αρκετά σταθερά και διαμορφώνονται σχετικά νωρίς στη ζωή», όπως είπε.
Προειδοποίησε επίσης ότι αν τεχνικού επιπέδου τεστ συμπεριληφθούν σε τεστ γενικής νοημοσύνης, τότε θα ρίξουν το γενικό «βαθμό» των γυναικών, δίνοντας τη διαστρεβλωμένη εικόνα πως οι γυναίκες είναι λιγότερο έξυπνες από τους άνδρες.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Μήπως βρέθηκε ο διάδοχος του Στιβ Τζομπς;

Διαβάζουμε στο  http://www.nooz.gr/  ότι ένας 11χρονος μαθητής στις ΗΠΑ ασχολείται με την δημιουργία iOS εφαρμογών και δίνει διαλέξεις στο TED, αποτελώντας το παιδί-θαύμα της Πληροφορικής!
Ο λόγος για τον Τόμας Σουάρεζ μαθητή στο South Bay, ο οποίος από... νηπιακή ηλικία είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους υπολογιστές και την τεχνολογία.

Πρόσφατα, επικεντρώθηκε στη δημιουργία εφαρμογών για το iPhone και iPad και ίδρυσε τη δική του εταιρεία, την CarrotCorp. Πιο δημοφιλής εφαρμογή του θαυματουργού 11χρονου αποτελεί το "Bustin Jieber", ένα παιχνίδι κατά του έφηβου ποπ σταρ, Justin Bieber, στα πρότυπα του "Whac-a-Mole".

Παράλληλα, στο κατάστημα της Apple, υπάρχει και το παιχνίδι Earth Fortune, το οποίο δείχνει διαφορετικά χρώματα στη Γη, ανάλογα με την... τύχη του χρήστη.