Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Λεφτά δεν είχαμε;


Στην τηλεόραση οι πρωινές εκπομπές σου προκαλούν κατάθλιψη με τα δυσάρεστα νέα για την πορεία των οικονομικών της χώρας, δώρο Πάσχα πενιχρό έως ανύπαρκτο, στα εμπορικά καταστήματα οι ιδιοκτήτες έχουν κρεμάσει μαύρες πλερέζες και από την άλλη φίλη μου που γύρισε από την Κέρκυρα (από τους must προορισμούς για Πάσχα) με ενημέρωσε ότι γινόταν το αδιαχώρητο και όσο για τα κάθε λογής φαγάδικα στην πόλη μας από την μπουγάτσα μέχρι τα μπαρ και τα φαγάδικα η κίνηση συνεχής και ο συνωστισμός μεγάλος.

Αντιφατικό σκέφτομαι και πάνω στον προβληματισμό διαβάζω το κείμενο του Βασίλη Χιώτη στο vima.gr με τίτλο «Αμετανόητοι Ελληναράδες» και θέλω να βάλω like και με τα δύο χέρια.

«Και τι δεν μου έχουν σούρει ορισμένοι από του αναγνώστες του vima.gr, επειδή τόλμησα χθες να σχολιάσω τις πασχαλινές σπατάλες του Έλληνα, που σουβλίζει δυο αρνιά για να φάει το μισό και που πάει διακοπές πέντε φορές το χρόνο, αναθεματίζοντας ταυτόχρονα την κρίση.

«Σιγά μην σου δώσω λογαριασμό που θα ξοδέψω τα λεφτά μου» παρατηρεί ο ένας, σχολιάζοντας την παρατήρησή μου, ότι το Πάσχα ξοδέψαμε σε καφεδάκια, ταβερνάκια και ποτάκια, όσα ξοδεύουμε κανονικά σε δεκαπέντε μέρες. Επειδή δεν έδινες ποτέ λογαριασμό σε κανέναν καημένε μου, σου έστειλε τώρα τον λογαριασμό η Τρόικα και σου έκοψε τα δάνεια η τράπεζα.

«Το πρόβλημα της σπατάλης δεν είναι των ιδιωτών, αλλά του δημοσίου» μου γράφει κάποιος άλλος. 

Έτσι είναι… Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι κοιτάζουμε πάντα την καμπούρα του άλλου και ποτέ τη δική μας. Για όλα μας τα προβλήματα πάντοτε κάποιος άλλος φταίει…

Κάποιοι το πήγαν ακόμη παραπάνω, προτείνοντας στον εργοδότη μου να με αποπέμψει για να μην ρυπαίνω άλλο τον δημόσιο λόγο και για να μην γίνω όπως λένε «ο Πάγκαλος της δημοσιογραφίας».

Είναι κι αυτό χαρακτηριστικό μας. Να μην ανεχόμαστε καν μια διαφορετική άποψη, παρά μόνον όσες συμφωνούν με την δική μας.

Με λίγα λόγια, είμαστε και παραμένουμε αμετανόητοι Ελληναράδες. Εκνευριζόμαστε όταν μας επισημαίνουν τα κουσούρια μας και κολακευόμαστε όταν εκθειάζουν τα προτερήματά μας. Είναι λυπηρό να διαπιστώνεις ότι εξακολουθούν να έχουν τέτοιες απόψεις σύγχρονοι πολίτες που ενημερώνονται από το διαδίκτυο…

Ευτυχώς δεν είναι η πλειοψηφία. Εκείνοι που συμφώνησαν με την διαπίστωση ότι δεν έχουμε βάλει ακόμη μυαλό, είναι πολύ περισσότεροι από εκείνους που δεν θέλουν ακόμη να δουν τι συμβαίνει γύρω τους.

Περισσότερο από όλα όμως, χάρηκα την επιστολή ενός νέου που παραδίδει πίτσες στο κέντρο της Αθήνας. «Ζητάμε σταθερό τηλέφωνο από την πιτσαρία και πολλοί μας λένε ότι έχουν βλάβη και μας δίνουν κινητό» μου γράφει. «Είναι θλιβερό να σου έχουν κόψει το τηλέφωνο και εσύ να συνεχίζεις να παραγγέλνεις πίτσα τέσσερις φορές την εβδομάδα» καταλήγει.

Είπαμε: Αμετανόητοι Ελληναράδες…» ή όπως λέει και ένα φιλοσοφημένος φίλος όταν πάμε να παραγγείλουμε: «λεφτά δεν είχαμε;”



Α look at teaching 2030


Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Σχολεία και Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)

"Ο δορυφόρος ήρθε από τη... Λέσβο",
με αυτό τον ανατρεπτικό τίτλο παρουσίασε η δημοσιογράφος ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ στα nea.gr, το ρεπορτάζ για τη βράβευση της πρωτότυπης κατασκευή σε μέγεθος αναψυκτικού από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης με το όνομα «Ικαρομένιππος».
Ο «Ικαρομένιππος» έχει όλα τα βασικά συστήματα ενός κανονικού δορυφόρου. Εκτοξεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο με υπερηχητικό πύραυλο σε ύψος 1.000 μέτρων και στη συνέχεια κατέβηκε στη Γη με τη βοήθεια αλεξίπτωτου. Κι όμως, ο συγκεκριμένος δορυφόρος έχει διαστάσεις ενός αναψυκτικού και βάρος 350 γραμμαρίων. Κατασκευαστής του δεν είναι η NASA αλλά 10 μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης.

Μέσα σε πέντε μέρες – τόσο χρόνο είχαν μέχρι να λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ∆ιαστήματος (ESA) – οι μαθητές αλλά και ο καθηγητής Φυσικής του σχολείου, Γιώργος Κοντέλλης, κατάφεραν να φτιάξουν το προσχέδιο για τον «Ικαρομένιππο», τον εκπαιδευτικό δορυφόρο. Για δύο ώρες μετά το τέλος του μαθήματος η νεανική ομάδα... ρομποτικής δούλευε με πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να είναι έτοιμος ο μικρών διαστάσεων δορυφόρος. Έπρεπε, άλλωστε, να κάνουν τον μικροεπεξεργαστή, την πλακέτα αισθητήρων, τον πομπό και το GPS, τα βασικά, δηλαδή, συστήματα του δορυφόρου, να δουλέψουν. Τελικά, η εκτόξευση έγινε με επιτυχία στη Νορβηγία, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, και ο «Ικαρομένιππος» κατάφερε να προσγειωθεί, έχοντας φέρει πίσω στους νεαρούς ερευνητές τα δεδομένα που κατέγραψε.

«Κατά τη διάρκεια της καθόδου, λοιπόν, κατέγραψε πληροφορίες για την ατμοσφαιρική πίεση, τη θερμοκρασία του αέρα αλλά και το στίγμα του δορυφόρου – πληροφορίες που μελέτησαν και ανέλυσαν τα παιδιά στο κέντρο εδάφους που είχε στηθεί», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Κοντέλλης.

Ο «Ικαρομένιππος» δεν κατάφερε μόνο να κάνει μία επιτυχημένη εκτόξευση πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο αλλά και να διακριθεί στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών της Microsoft. Μάλιστα, μαζί με άλλα δύο εκπαιδευτικά
project εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στη Μόσχα
από τις 22 έως τις 24 Μαρτίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 εκπαιδευτικών, οι οποίοι προήλθαν από 40 και πλέον ευρωπαϊκές χώρες.
Ο εκπαιδευτικός Γιώργος Κοντέλλης, παρουσιάζοντας την «Κατασκευή Εκπαιδευτικού Δορυφόρου τύπου CanSat», κέρδισε στο διαγωνισμό της Μόσχας την τρίτη θέση στην ειδική κατηγορία «Επιλογή των Εκπαιδευτικών» (Educators’ Choice), όπου οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ψηφίζουν την καλύτερη εργασία. Η διάκριση αυτή εξασφάλισε στον Έλληνα εκπαιδευτικό τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Φόρουμ Συνεργατών στη Μάθηση της Microsoft, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α.

Η ανάδειξη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 1ου Φόρουμ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης με θέμα «Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ο ρόλος των Νέων Τεχνολογιών» που διοργάνωσε η Microsoft το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011.

«Πιστεύουμε ότι η εποικοδομητική αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και αυτό διαπιστώνουμε κάθε χρόνο, βλέποντας ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες Eλλήνων εκπαιδευτικών σε αυτόν τον τομέα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, Ernst - Jan Stigter. Σημειώνεται πως ο ∆ιαγωνισμός Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών πραγματοποιείται στη χώρα μας από το 2004, με περίπου 120 συμμετοχές κάθε χρόνο. Μάλιστα, το 30% των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών είναι από σχολεία της Αττικής, ενώ δυναμικό «παρών» δίνουν κάθε χρόνο τα σχολεία της περιφέρειας.
Όπως επεσήμανε η Έλενα Ζαγλαρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Microsoft Ελλάς, στόχος της εταιρείας είναι να βοηθηθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί μέσα από την εξάπλωση νέων τεχνολογικών δράσεων.


Οι τηλεδιασκέψεις και το «ράλι» της μάθησης


Είναι η πιο πολυπληθής ομάδα εκπαιδευτικών που βραβεύθηκε φέτος: 12 δάσκαλοι από πέντε σχολεία της Κρήτης, της Αίγινας και της Αθήνας (1ο ∆ημοτικό Αίγινας, 3ο ∆ημοτικό Κισσάμου, ∆ημοτικό Σχολείο ∆ιοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Ναυστάθμου Κρήτης, 7ο ∆ημοτικό Παλαιού Φαλήρου, ∆ημοτικό Σχολείο Λεοντείου Λυκείου Πατησίων) κατάφεραν να μειώσουν τις αποστάσεις και να ενθαρρύνουν τα παιδιά του δημοτικού να συνεργαστούν με συνομηλίκους τους χιλιόμετρα μακριά.

Κι αυτό έγινε μέσα από ένα πρόγραμμα διαδραστικών τηλεδιασκέψεων. «Μαθητές που προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και πολιτισμικά περιβάλλοντα κλήθηκαν να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και να δημιουργήσουν παρουσιάσεις», λέει η Ευαγγελία Μανούσου από το 7ο ∆ημοτικό Παλαιού Φαλήρου, η οποία μαζί με τον συνάδερφό της από το ∆ημοτικό Σχολείο του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων Γιώργο Φιλιππούση θα εκπροσωπήσουν τη 12μελή ομάδα στη Μόσχα.


Με τη γνώση στο... τιμόνι. Πόσο διασκεδαστικό θα ήταν αν μπορούσαν οι μαθητές να τρέχουν ράλι στον υπολογιστή, απαντώντας, όμως, σωστά στις ερωτήσεις του εκπαιδευτικού; Την απάντηση δίνουν μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Λιβαδειάς, οι οποίοι μαζί με τον καθηγητή τους κατασκεύασαν ένα διαδραστικό παιχνίδι με εικονικά τηλεκατευθυνόμενα οχήματα. «Με αυτόν τον τρόπο στόχος μας ήταν να ενισχύσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών μέσα στην τάξη και το εντυπωσιακό είναι ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μαθήματα και όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες», εξηγεί ο καθηγητής του σχολείου Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης.
8 εκατ. εκπαιδευτικοί σε 114 χώρες έχουν υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες στο μάθημά τους μέσω του προγράμματος της Microsoft «Συνεργάτες στη μάθηση». Περισσότεροι από 190 εκατ. μαθητές έχουν ωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα του προγράμματος 120 είναι κάθε χρόνο οι συμμετοχές στον διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών που πραγματοποιείται από το 2004 στη χώρα μας. Το 30% προέρχεται από σχολεία της Αττικής και το 70% από την περιφέρεια.
----------------------

Στο πάνελ του 1ου  Φόρουμ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης με θέμα «Καινοτομία στην Εκπαίδευση: Ο ρόλος των Νέων Τεχνολογιών» που διοργάνωσε η Microsoft το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011 συμμετείχε και η φιλόλογος Χρυσάνθη Παλάζη, Εκπαιδευτικός και η πρώτη Ελληνίδα νικήτρια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών

Φωτο: pcnea


Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Καλό μήνα !!!

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.
Αφετέρου, πρόκειται για επίσημη αργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εορτάζει την έναρξη του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.

Προέλευση του Εθίμου

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Από τους Κέλτες

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Από τη Γαλλία

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και ποιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

Περιστατικά

Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν. Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται όμως μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα οικονομίας, διασκέδασης, κ.λπ.

Πηγή

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα τ.51ος, σ.72
Υστ. Τι καλά που θα ήταν να ξυπνούσαμε και να ήταν όλη η κοινωνική συγκυρία που ζούμε ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα !!!