Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
Μαθητικό Προσυνέδριο Πληροφορικής Σερρών
προσυνέδριο Πληροφορικής Σερρών |
Το Μαθητικό Προσυνέδριο Πληροφορικής οργανώθηκε στο πλαίσιο του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας που θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Μαΐου 2011 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου» – ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας.
Στο Μαθητικό Προσυνέδριο Πληροφορικής των Σερρών υπήρχε παράλληλη ζωντανή αναμετάδοση από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Η οργανωτική επιτροπή του Προσυνεδρίου Σερρών αποτελείται από τους :
Γεώργιος Mπουλάκης, Διευθυντής Δ.Ε. Ν. Σερρών
Χρήστος Κρυστάλλης, Διευθυντής Π.Ε. Ν. Σερρών
Ισαβέλλα Κοτίνη, Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Σερρών, Κιλκίς & Πιερίας
Κωνσταντίνος Καψοκαβάδης, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. Σερρών
Χρήστος Τριανταφύλλου, Υπεύθυνος Κε. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. Σερρών
Ιωάννης Μποϊδίδης, Υπεύθυνος Κε.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. Σερρών
Ιωάννης Ρίτας, Τεχνικός Κε.ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. Σερρών
Αλέξανδρος Κλέτσας, Τεχνικός Κε.ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. Σερρών
Δημήτριος Κολλιόπουλος, εκπαιδευτικός Π.Ε.
Ιωάννης Σαμολάδας, εκπαιδευτικός ΠΕ19 Π.Ε.
Χρυσάνθη Παλάζη, εκπαιδευτικός Δ.Ε.
Πρόκειται για το 3ο κατά σειρά Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής , ωστόσο για πρώτη φορά οργανώνονται προσυνέδρια στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας που θα συμμετέχουν στο τελικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης (Ανατ. Θεσσαλονίκη, Δυτ, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική).
Προηγήθηκε κατάθεση εργασιών από τους μαθητές/-τριες των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του νομού μας, αξιολόγηση των εργασιών από την επιστημονική επιτροπή του προσυνεδρίου και κατάταξη σε εργασίες για εισήγηση αλλά και εργασίες που παρουσιάστηκαν με μορφή posters.
Με την υποστήριξη του Τ.Ε.Ι, Σερρών, του Επιμελητηρίου Σερρών αλλά και της τοπικής επιχείρησης «Κάντζας» και της εκπαιδευτικής πύλης http://www.ekpaideytikos.gr , στάθηκε δυνατό να οργανωθεί και να υλοποιηθεί το Προσυνέδριο των Σερρών.
Πάνω από 350 μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικοί και γονείς κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Σερρών, προκειμένου να το παρακολουθήσουν και να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρτσιώτης, επιχείρησε με εξαιρετικά επικοινωνιακό τρόπο να ενθαρρύνει τους μαθητές, επαινώντας την προσπάθειά τους και επισημαίνοντας ότι εκπαιδευτικές δραστηριότητες σαν αυτές που υλοποίησαν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο προσυνέδριο, συμβάλλουν στην κατάκτηση χρήσιμων δεξιοτήτων και έχουν ανυπολόγιστη παιδαγωγική αξία στη βάση του σύγχρονου και καινοτόμου ψηφιακού σχολείου που όχι απλώς ενσωματώνει αλλά αξιοποιεί τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση.
Χαιρέτησαν την εκδήλωση οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Γ. Μπουλάκης και Χρ. Κρυστάλλης, επισημαίνοντας τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων μαθητών και την ανυπολόγιστης αξίας εκπαιδευτική εμπειρία από τη συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο θεσμό.
Παρουσιάστηκαν:
· 12 εισηγήσεις από τη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
· 7 εισηγήσεις από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
· 12 posters από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Η θεματική των εργασιών αφορούσε θέματα δημιουργίας ιστοσελίδων, ιστολογίων και μαθητικών εντύπων, ψηφιακού γραμματισμού, ασφάλειας στο Διαδίκτυο καθώς και γενικότερα θέματα περιβαλλοντικού, ιστορικού, λογοτεχνικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Το πρόγραμμα καθώς και φωτογραφικό υλικό από το προσυνέδριο Σερρών είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://www.math-syn-pli.gr .
Θα ακολουθήσει επιλογή ενός πιο περιορισμένου αριθμού εργασιών από τις μαθητικές εργασίες των Σερραίων μαθητών, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο τελικό 3ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας που θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Μαΐου 2011 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Οικονόμου» – ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης.
Ασχέτως με τη συμμετοχή ή μη στο τελικό συνέδριο, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας η εμπειρία για τους μαθητές και τις μαθήτριες που σκέφτηκαν, οργάνωσαν και με τη βοήθεια και την παιδαγωγική και τεχνική υποστήριξη των δασκάλων τους υλοποίησαν και παρουσίασαν τις εργασίες τους.
Τα παιδιά με καταπληκτική ετοιμότητα και ενσυναίσθηση μπήκαν «στο πετσί του ρόλου» του εισηγητή μιας επιστημονικού τύπου παρουσίασης, χωρίς να υστερούν σε επίπεδο λόγου και συνεδριακής συμπεριφοράς. Με ζωντάνια, αυθορμητισμό, πειθαρχημένη και ώριμη συμπεριφορά, οργάνωση σκέψης και λόγου, σεβάστηκαν το χώρο και τη διαδικασία και ανέδειξαν την παιδαγωγική αξία του εγχειρήματος.
«Έβαλαν τα γυαλιά» στους ενήλικες συνέδρους και απέδειξαν στην εκπαιδευτική κοινότητα πόσο δημιουργική και παραγωγική μπορεί να είναι η εκπαιδευτική διαδικασία όταν μια δραστηριότητα κινητοποιεί το ενδιαφέρον και τη φαντασία τους. Η εμπειρία από το Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, αποτελεί δέσμευση για την εκπαιδευτική κοινότητα τόσο για τη συνέχιση αυτού του θεσμού, όσο και για την υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν σε παρόμοιους στόχους.
Κυριακή 13 Μαρτίου 2011
«Κουμπί» αποτροπής αυτοκτονιών εισάγει το Facebook
Ένα σύστημα που φιλοδοξεί να συμβάλει στην αποτροπή των αυξημένων κρουσμάτων αυτοκτονιών που ανακοινώνονται μέσω Διαδικτύου λανσάρει το Facebook αναφέρει το tanea.gr (8/3/2011).
Η υπηρεσία, που προς το παρόν θα είναι διαθέσιμη στην Βρετανία, θα επιτρέπει στους χρήστες να ενημερώνουν άμεσα το Facebook όταν αντιλαμβάνονται ότι η ζωή κάποιου «φίλου» τους βρίσκεται σε κίνδυνο – για παράδειγμα, όταν αναρτά στο προφίλ του «περίεργα» μηνύματα, από το περιεχόμενο των οποίων συνάγουν ότι το άτομο αυτό σκοπεύει να βλάψει τον εαυτό του.
Το νέο σύστημα «πρόληψης αυτοκτονιών» λειτουργεί με τη συνεργασία της οργάνωσης «Samaritans» («Σαμαρείτες»), η οποία προσφέρει ψυχολογική στήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Πώς λειτουργεί
Όπως έγινε γνωστό, οποιοσδήποτε χρήστης του Facebook ανησυχεί για κάποια από τις «επαφές» του, μπορεί στο εξής να κάνει «κλικ» σε ένα «κουμπί» από όπου θα οδηγείται σε μια online φόρμα.
Εκεί θα πρέπει να καταγράψει εν συντομία το περιστατικό, καταχωρίζοντας τα στοιχεία του προσώπου για το οποίο ανησυχεί, και στη συνέχεια θα αποστέλλει την φόρμα στους διαχειριστές του δημοφιλούς ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.
Θα ειδοποιούν την αστυνομία
Το Facebook θα ειδοποιεί την αστυνομία, αν κρίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του εν λόγω ατόμου.
«Όταν ένας χρήστης υποβάλλει μια αναφορά, οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα εξετάζουν εάν συντρέχει λόγος να κληθεί αμέσως η αστυνομία ή αν πρέπει να διαβιβάσουν το περιστατικό στην οργάνωσή μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Σαμαρειτών, Νίκολα Πέκετ, προσθέτοντας ότι το σύστημα λειτουργούσε δοκιμαστικά επί τρεις μήνες, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Το Facebook ανακοίνωσε ότι «ήταν πάντα μέρος της πολιτικής του» να ενημερώνει την αστυνομία, όταν ένας χρήστης κινδύνευε να υποστεί σωματικές βλάβες.
Κρούσματα και στην Ελλάδα
Η νέα υπηρεσία είναι αποτέλεσμα του έντονου προβληματισμού που προέκυψε μετά από τα αλλεπάλληλα περιστατικά σε όλο τον κόσμο, κατά τα οποία χρήστες του Facebook ανακοίνωσαν στο προφίλ τους την απόφασή τους να βάλουν τέλος στη ζωή τους – και σε ορισμένες περιπτώσεις το έπραξαν.
Στην Ελλάδα, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε 19 απόπειρες αυτοκτονίας μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Συνολικά, από το 2006 μέχρι σήμερα, τα στελέχη του Τμήματος έχουν αποτρέψει 160 απόπειρες αυτοκτονίας, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία.
Τραγικό περιστατικό
Το Facebook πιστεύει ότι το σύστημα θα συμβάλει στην αποτροπή αυτοκτονιών, όπως αυτή της Βρετανίδας Σιμόν Μπακ, η οποία πέθανε την ημέρα των Χριστουγέννων από υπερβολική κατανάλωση χαπιών.
Η 42χρονη εργαζόμενη σε φιλανθρωπική οργάνωση από το Μπράιτον, είχε γράψει στο προφίλ της ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Ωστόσο, κανείς από τους 1.048 «φίλους» της δεν την πήρε στα σοβαρά.
«Πήρα όλα τα χάπια που είχα. Σύντομα θα είμαι νεκρή. Αντίο σε όλους», έγραψε η Μπακ στις 10 το βράδυ, ανήμερα των Χριστουγέννων.
Αντί να προσπαθήσουν να την βοηθήσουν, ορισμένοι από τους «φίλους» της ανήρτησαν ειρωνικά μηνύματα στο προφίλ της.
Κάποιος την αποκάλεσε «ψεύτρα», ένας άλλος έγραψε ότι «το κάνει όλη την ώρα», κάποιος τρίτος σημείωσε ότι (η αυτοκτονία) είναι «επιλογή της».
Δεκαεπτά ώρες μετά την ανάρτηση οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα της Μπακ και την βρήκαν νεκρή.
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης
Παράλληλα, η οργάνωση «Σαμαρείτες» ξεκίνησε και μια δεύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης μέσω του Facebook, δημιουργώντας μια ειδική σελίδα μέσω της οποίας συμβουλεύει τους χρήστες για το πώς να διακρίνουν «σημάδια απελπισίας» και πώς να προσφέρουν βοήθεια στους «ευάλωτους» φίλους τους.
«Οι Σαμαρείτες θα συμβάλουν στο να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικό το σύστημα αναφοράς κρουσμάτων, καθώς οι ''φίλοι'' καλούνται να προσέχουν ο ένας τον άλλον στο Facebook, όπως κάνουν στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής του Facebook στην Ευρώπη, Ρίτσαρντ Άλαν.
Η υπηρεσία, που προς το παρόν θα είναι διαθέσιμη στην Βρετανία, θα επιτρέπει στους χρήστες να ενημερώνουν άμεσα το Facebook όταν αντιλαμβάνονται ότι η ζωή κάποιου «φίλου» τους βρίσκεται σε κίνδυνο – για παράδειγμα, όταν αναρτά στο προφίλ του «περίεργα» μηνύματα, από το περιεχόμενο των οποίων συνάγουν ότι το άτομο αυτό σκοπεύει να βλάψει τον εαυτό του.
Το νέο σύστημα «πρόληψης αυτοκτονιών» λειτουργεί με τη συνεργασία της οργάνωσης «Samaritans» («Σαμαρείτες»), η οποία προσφέρει ψυχολογική στήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Πώς λειτουργεί
Όπως έγινε γνωστό, οποιοσδήποτε χρήστης του Facebook ανησυχεί για κάποια από τις «επαφές» του, μπορεί στο εξής να κάνει «κλικ» σε ένα «κουμπί» από όπου θα οδηγείται σε μια online φόρμα.
Εκεί θα πρέπει να καταγράψει εν συντομία το περιστατικό, καταχωρίζοντας τα στοιχεία του προσώπου για το οποίο ανησυχεί, και στη συνέχεια θα αποστέλλει την φόρμα στους διαχειριστές του δημοφιλούς ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.
Θα ειδοποιούν την αστυνομία
Το Facebook θα ειδοποιεί την αστυνομία, αν κρίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του εν λόγω ατόμου.
«Όταν ένας χρήστης υποβάλλει μια αναφορά, οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα εξετάζουν εάν συντρέχει λόγος να κληθεί αμέσως η αστυνομία ή αν πρέπει να διαβιβάσουν το περιστατικό στην οργάνωσή μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Σαμαρειτών, Νίκολα Πέκετ, προσθέτοντας ότι το σύστημα λειτουργούσε δοκιμαστικά επί τρεις μήνες, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Το Facebook ανακοίνωσε ότι «ήταν πάντα μέρος της πολιτικής του» να ενημερώνει την αστυνομία, όταν ένας χρήστης κινδύνευε να υποστεί σωματικές βλάβες.
Κρούσματα και στην Ελλάδα
Η νέα υπηρεσία είναι αποτέλεσμα του έντονου προβληματισμού που προέκυψε μετά από τα αλλεπάλληλα περιστατικά σε όλο τον κόσμο, κατά τα οποία χρήστες του Facebook ανακοίνωσαν στο προφίλ τους την απόφασή τους να βάλουν τέλος στη ζωή τους – και σε ορισμένες περιπτώσεις το έπραξαν.
Στην Ελλάδα, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε 19 απόπειρες αυτοκτονίας μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Συνολικά, από το 2006 μέχρι σήμερα, τα στελέχη του Τμήματος έχουν αποτρέψει 160 απόπειρες αυτοκτονίας, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία.
Τραγικό περιστατικό
Το Facebook πιστεύει ότι το σύστημα θα συμβάλει στην αποτροπή αυτοκτονιών, όπως αυτή της Βρετανίδας Σιμόν Μπακ, η οποία πέθανε την ημέρα των Χριστουγέννων από υπερβολική κατανάλωση χαπιών.
Η 42χρονη εργαζόμενη σε φιλανθρωπική οργάνωση από το Μπράιτον, είχε γράψει στο προφίλ της ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Ωστόσο, κανείς από τους 1.048 «φίλους» της δεν την πήρε στα σοβαρά.
«Πήρα όλα τα χάπια που είχα. Σύντομα θα είμαι νεκρή. Αντίο σε όλους», έγραψε η Μπακ στις 10 το βράδυ, ανήμερα των Χριστουγέννων.
Αντί να προσπαθήσουν να την βοηθήσουν, ορισμένοι από τους «φίλους» της ανήρτησαν ειρωνικά μηνύματα στο προφίλ της.
Κάποιος την αποκάλεσε «ψεύτρα», ένας άλλος έγραψε ότι «το κάνει όλη την ώρα», κάποιος τρίτος σημείωσε ότι (η αυτοκτονία) είναι «επιλογή της».
Δεκαεπτά ώρες μετά την ανάρτηση οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμα της Μπακ και την βρήκαν νεκρή.
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης
Παράλληλα, η οργάνωση «Σαμαρείτες» ξεκίνησε και μια δεύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης μέσω του Facebook, δημιουργώντας μια ειδική σελίδα μέσω της οποίας συμβουλεύει τους χρήστες για το πώς να διακρίνουν «σημάδια απελπισίας» και πώς να προσφέρουν βοήθεια στους «ευάλωτους» φίλους τους.
«Οι Σαμαρείτες θα συμβάλουν στο να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικό το σύστημα αναφοράς κρουσμάτων, καθώς οι ''φίλοι'' καλούνται να προσέχουν ο ένας τον άλλον στο Facebook, όπως κάνουν στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής του Facebook στην Ευρώπη, Ρίτσαρντ Άλαν.
Ετικέτες
αυτοκτονίες,
προστασία στο facebook,
Facebook,
Samaritans
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011
Εδώ ο κόσμος χάνεται....οι Real Housewives μας μάραναν!
Παρασκευή βράδυ, με αναστεναγμό ανακούφισης για την εργάσιμη εβδομάδα που έφτασε στο τέλος της, με προσδοκία για ξεκούραση και ηρεμία μέσα στο επικείμενο Σαββατοκύριακο, αποφασίζεις να περάσεις ένα ήσυχο οικογενειακό βράδυ και να αναζητήσεις στην τηλεόραση κάποια ταινία καθώς δεν καραδοκεί την επόμενη μέρα το πιεστικό πρωινό ξύπνημα.
Στην περιήγηση με το τηλεκοντρόλ ανά χείρας, πέφτεις πάνω στην πρεμιέρα του νέου «ριάλιτι» του Antenna, με τίτλο «Real Housewives of Athens». Έξι οι "νοικοκυρές" επώνυμες (?) όλες: Αννίτα Ναθαναήλ Φώφη Μαστροκώστα , Χριστίνα Παππά , Ιωάννα Σουλιώτη , Τζο (από το Γεωργία όπως μας ενημερώνει η ίδια) Τόγκου και Ορθούλα Παπαδάκου.
Στο πρώτο επεισόδιο οι έξι γυναίκες μάς συστήνονται, μας γνωρίζουν τις οικογένειές τους και μας ταξιδεύουν στη Μύκονο! Οι «REAL HOUSEWIVES OF ATHENS» πηγαίνουν στο πιο κοσμικό νησί της Ελλάδας και καταφέρνουν να συνδυάσουν τους ξέφρενους ρυθμούς της Μυκόνου με τις οικογενειακές διακοπές τους. Επιστρέφοντας στην Αθήνα και στη «ρουτίνα» της λαμπερής καθημερινότητάς τους, μας ανοίγουν τα «νοικοκυριά» τους...Υπερπολυτελή τεράστια σπίτια με πισίνες στα βόρεια προάστεια, επιμελημένη διακόσμηση εσωτερικού χώρου, ντουλάπες που σφύζουν από ακριβοπληρωμένα συνολάκια, υπερπολυτελή αυτοκίνητα και πανάκριβα εξοχικά.
Η κάμερα παρακολουθεί την καθημερινότητά τους και τις δηλώσεις τους. Από ατάκες του τύπου «δεν μπορώ αγόρι μου να σου μιλήσω αυτή τη στιγμή, κάνω manicure» προς το γιο της η μία, έως «ευτυχώς που ο άνδρας μου έχει κατανόηση και φροντίζει τα παιδιά προκειμένου να ακολουθώ το lifestyle που έχω επιλέξει» η άλλη και η τρίτη «φυσικά και συμφωνώ με τις πλαστικές επεμβάσεις» ενώ παράλληλα πλάνα δείχνουν κάποιο πλαστικό χειρουργό να προβάρει πάνω της μεγέθη ενθεμάτων σιλικόνης για την αύξηση του στήθους και να «γεμίζει» με σιλικόνη-υποθέτω- τα χείλη της προκειμένου να γίνουν πιο σαρκώδη.
Βέβαια, οι συντελεστές της σειράς διαβάζω στο Διαδίκτυο ότι μας υπόσχονται ότι καθώς δεν έχουμε να κάνουμε με νοικοκυρές της διπλανής πόρτας, δεν θα τις δούμε μόνο στα σπίτια τους, αλλά και σε νέες επαγγελματικές δραστηριότητες, σε κοσμικά πάρτι, σε ολιγοήμερες αποδράσεις, αλλά και σε… extreme καταστάσεις!
Βέβαια, οι συντελεστές της σειράς διαβάζω στο Διαδίκτυο ότι μας υπόσχονται ότι καθώς δεν έχουμε να κάνουμε με νοικοκυρές της διπλανής πόρτας, δεν θα τις δούμε μόνο στα σπίτια τους, αλλά και σε νέες επαγγελματικές δραστηριότητες, σε κοσμικά πάρτι, σε ολιγοήμερες αποδράσεις, αλλά και σε… extreme καταστάσεις!
Θα μου πείτε πρώτη φορά τηλεοπτικό πρόγραμμα προβάλει ένα πρότυπο ζωής και καθημερινότητας που ξεπερνά την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου; Πολλές οι σαπουνόπερες αμερικανοφερμένες αλλά και εγχώριες που επιδίωξαν να ταξιδέψουν το τηλεοπτικό κοινό σε πρότυπα ζωής που ενσαρκώνουν για όλους μας το απατηλό όνειρο μιας ζωής με χλιδή, πολυτέλεια, πλούτο, εμπειρίες, ταξίδια και ανεμελιά. Στα έργα όμως αυτά ο θεατής είναι εξοικειωμένος με τη θεατρική σύμβαση ότι πρόκειται για κάποιο σενάριο που υπηρετεί το σκηνοθετικό σκοπό να μας μεταφέρει προσωρινά σε ένα ψεύτικο σκηνικό για τις ανάγκες του σεναρίου.
Από την άλλη σε ένα τηλεοπτικό προϊόν τύπου ριάλιτι ελλοχεύει ο κίνδυνος- για τον μη υποψιασμένο ή λιγότερο προβληματισμένο θεατή -της ασυναίσθητης «ζήλειας» για ένα κόσμο και ένα πλαίσιο ζωής που αυτές οι γυναίκες απολαμβάνουν ζώντας διαρκώς μέσα σε ένα ροζ σύννεφο ματαιοδοξίας, πλούτου, απολαύσεων, υπερκατανάλωσης, ναρκισσισμού. Και η ανησυχία μου είναι τι γίνεται με τις έφηβες που παρακολουθούν αυτό και παρόμοια ριάλιτι (βλ. next top model). Λογικό δεν είναι να πιστέψουν ότι μια τέτοια καθημερινότητα μεταξύ κομμωτηρίου, γυμναστηρίου, περιποίησης προσώπου, shopping, clubbing, πράγματι υπάρχει χωρίς να διερωτώνται για το πώς κατακτήθηκε αλλά και για τους λόγους που ωθούν τις συγκεκριμένες κυρίες να υπερεκτεθούν οι ίδιες και οι οικογένειές τους στο φιλοθεάμον κοινό. Τα παιδιά μάλιστα των κυριών εκτίθενται επίσης στο φακό ως είδος «αξεσουάρ» των μητέρων τους σε στιγμές οικογενειακής ευτυχίας και αρμονίας, κάτι σαν τις τρισχαριτωμένες οικογένειες του Βιτάμ!.
Τα συναισθήματα δε της μέσης Ελληνίδας μάνας, εργαζόμενης πραγματικής νοικοκυράς σύμφωνα με τον ορισμό του λεξικού ως «γυναίκα προκομμένη στις δουλειές του σπιτιού» που ασχολείται non stop και όχι περιστασιακά με το σφουγγάρισμα και όχι του τύπου «καμιά φορά πιάνω και σφουγγαρίστρα» δε σας τα περιγράφω, σας αφήνω να τα μαντέψετε. Όσο για το timing της προβολής μιας τέτοιας σειράς ενώ το ΔΝΤ κρέμεται απειλητικά ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας και η αντιμετώπιση της καθημερινότητας της μέσης Ελληνίδας νοικοκυράς έχει μετατραπεί σε πρόβλημα με πολλές μεταβλητές, με οδήγησε ασυναίσθητα, καθώς χάζευα τα ηλιοκαμένο πρόσωπο της μιας που διαπίστωνε ότι το botox της χρειάζεται επανάληψη, στην ατάκα «εδώ ο κόσμος χάνεται......».
Ετικέτες
«Real Housewives of Athens»,
ριάλιτι,
Antenna
Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011
Κανόνες για μικρούς και μεγάλους για προστασία του προφίλ στο facebook
Διαβάζουμε στο tovima.gr (2/3/2011) :
Ούτε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αλλά ούτε και ο ίδιος ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχουν γλιτώσει από τους πειρατές που εισέβαλαν στον λογαριασμό τους στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως με λίγη κοινή λογική και ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες οι χρήστες του Facebook μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους.
1. Ο κωδικός πρόσβασης (password) είναι ο αδύναμος κρίκος της ασφάλειας. Αν είναι μια εύκολη λέξη, μια επίθεση με 'λεξικό' (όπου ο επιτιθέμενος δοκιμάζει εκατομμύρια λέξεις μέσα σε δευτερόλεπτα) έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει. Επιλέξτε έναν περίπλοκο συνδυασμό, για παράδειγμα τα αρχικά των λέξεων του τίτλου μιας ταινίας ή μιας παροιμίας μαζί με αριθμούς.
2. Οι φίλοι των φίλων σας δεν είναι αναγκαστικά και δικοί σας φίλοι. Καλύτερα να γίνεστε 'φίλοι' μόνο με ανθρώπους που γνωρίζετε. Να δυσπιστείτε προς τους άγνωστους / άγνωστες που σας βρίσκουν ξαφνικά καταπληκτικό και θέλουν οπωσδήποτε να σας γνωρίσουν, να κάνουν δουλειές μαζί σας κλπ.
3. Ενας απλούστατος τρόπος για να δείτε αν κάποιος πειρατής μπήκε στη σελίδα σας στο Facebook είναι ο εξής: από την επιλογή 'Account' πηγαίνετε στο 'Account Settings' και από εκεί στο 'Account Security' και τσεκάρετε την επιλογή να λαμβάνετε email κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να μπει στον λογαριασμό σας από υπολογιστή διαφορετικό από εκείνον που χρησιμοποιείτε συνήθως.
4. Σημαντική ρύθμιση είναι να ορίσετε ποιος μπορεί να βλέπει τις πληροφορίες που σας αφορούν. Από το 'Account' πηγαίνετε στο 'Privacy Settings' και καθορίστε ποιος θα έχει πρόσβαση σε καθεμία από τις επιλογές. Προσοχή: η επιλογή 'φίλοι φίλων' σημαίνει ότι άτομα που δεν γνωρίζετε θα μπορούν να δουν προσωπικές σας πληροφορίες. Επιλέξτε το 'μόνο φίλοι' όπου είναι δυνατό.
5. Οι εφαρμογές και τα παιχνίδια στο Facebook είναι πολύ ενοχλητικά: αν κάποιοι από τους 'φίλους' σας παίζουν μανιωδώς ένα παιχνίδι, κινδυνεύετε να βομβαρδιστείτε από σχετικά μηνύματα. Κάντε κλικ στο σταυρό που εμφανίζεται στα δεξιά των μηνυμάτων αυτών και από εκεί στην επιλογή που μπλοκάρει τα μηνύματα αυτά.
6. Αν κάνετε κλικ στην επιλογή 'Μ' αρέσει' στη σελίδα ενός προϊόντος που κυκλοφορεί στο εμπόριο, κινδυνεύετε να δείτε το όνομά σας να εμφανίζεται στις διαφημίσεις του. Για να το αποφύγετε, κάνετε κλικ στο 'Account Settings' και στη συνέχεια στο 'Facebook Ads' και επιλέξετε 'No One' και στις δυο περιπτώσεις που θα εμφανιστούν.
7. Δεν είναι εύκολο να καταργήσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook. Πρέπει από το 'Account' να πάτε στο 'Help Center' και από τις 'Top Questions' να διαβάσετε τις οδηγίες για το πώς θα σβήσετε οριστικά τον λογαριασμό σας.
Ούτε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αλλά ούτε και ο ίδιος ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχουν γλιτώσει από τους πειρατές που εισέβαλαν στον λογαριασμό τους στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως με λίγη κοινή λογική και ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες οι χρήστες του Facebook μπορούν να αποφύγουν τους κινδύνους.
1. Ο κωδικός πρόσβασης (password) είναι ο αδύναμος κρίκος της ασφάλειας. Αν είναι μια εύκολη λέξη, μια επίθεση με 'λεξικό' (όπου ο επιτιθέμενος δοκιμάζει εκατομμύρια λέξεις μέσα σε δευτερόλεπτα) έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει. Επιλέξτε έναν περίπλοκο συνδυασμό, για παράδειγμα τα αρχικά των λέξεων του τίτλου μιας ταινίας ή μιας παροιμίας μαζί με αριθμούς.
2. Οι φίλοι των φίλων σας δεν είναι αναγκαστικά και δικοί σας φίλοι. Καλύτερα να γίνεστε 'φίλοι' μόνο με ανθρώπους που γνωρίζετε. Να δυσπιστείτε προς τους άγνωστους / άγνωστες που σας βρίσκουν ξαφνικά καταπληκτικό και θέλουν οπωσδήποτε να σας γνωρίσουν, να κάνουν δουλειές μαζί σας κλπ.
3. Ενας απλούστατος τρόπος για να δείτε αν κάποιος πειρατής μπήκε στη σελίδα σας στο Facebook είναι ο εξής: από την επιλογή 'Account' πηγαίνετε στο 'Account Settings' και από εκεί στο 'Account Security' και τσεκάρετε την επιλογή να λαμβάνετε email κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να μπει στον λογαριασμό σας από υπολογιστή διαφορετικό από εκείνον που χρησιμοποιείτε συνήθως.
4. Σημαντική ρύθμιση είναι να ορίσετε ποιος μπορεί να βλέπει τις πληροφορίες που σας αφορούν. Από το 'Account' πηγαίνετε στο 'Privacy Settings' και καθορίστε ποιος θα έχει πρόσβαση σε καθεμία από τις επιλογές. Προσοχή: η επιλογή 'φίλοι φίλων' σημαίνει ότι άτομα που δεν γνωρίζετε θα μπορούν να δουν προσωπικές σας πληροφορίες. Επιλέξτε το 'μόνο φίλοι' όπου είναι δυνατό.
5. Οι εφαρμογές και τα παιχνίδια στο Facebook είναι πολύ ενοχλητικά: αν κάποιοι από τους 'φίλους' σας παίζουν μανιωδώς ένα παιχνίδι, κινδυνεύετε να βομβαρδιστείτε από σχετικά μηνύματα. Κάντε κλικ στο σταυρό που εμφανίζεται στα δεξιά των μηνυμάτων αυτών και από εκεί στην επιλογή που μπλοκάρει τα μηνύματα αυτά.
6. Αν κάνετε κλικ στην επιλογή 'Μ' αρέσει' στη σελίδα ενός προϊόντος που κυκλοφορεί στο εμπόριο, κινδυνεύετε να δείτε το όνομά σας να εμφανίζεται στις διαφημίσεις του. Για να το αποφύγετε, κάνετε κλικ στο 'Account Settings' και στη συνέχεια στο 'Facebook Ads' και επιλέξετε 'No One' και στις δυο περιπτώσεις που θα εμφανιστούν.
7. Δεν είναι εύκολο να καταργήσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook. Πρέπει από το 'Account' να πάτε στο 'Help Center' και από τις 'Top Questions' να διαβάσετε τις οδηγίες για το πώς θα σβήσετε οριστικά τον λογαριασμό σας.
Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011
Ιαπωνικό πείραμα «Big Mother»…μικροτσίπ ή εμπιστοσύνη στο παιδί μας;
2007. Στα πλαίσια ενός παγκόσμιου εκπαιδευτικού συνεδρίου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, μου δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσω με συναδέρφους από την Ιαπωνία σχετικά με τη δομή του εκπαιδευτικού τους συστήματος και γενικότερα εντυπωσιάζομαι από την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων που παρόλο το μεγάλο αριθμό των μαθητών ανά τάξη, καταφέρνουν να επιτυγχάνουν υψηλούς δείκτες σε μαθητικές επιδόσεις και δεξιότητες. Η συζήτηση επεκτείνεται στην καθημερινότητα των μαθητών/-τριών και στη στάση των γονιών σε θέματα επίδοσης και συμπεριφοράς των παιδιών τους. Μένω έκπληκτη όταν με πληροφορούν ότι οι γονείς έχουν ανά πάσα στιγμή ηλεκτρονική πρόσβαση σε στοιχεία επίδοσης και συμπεριφοράς των παιδιών τους στο σχολείο, μέσω της ιστοσελίδας της εκπαιδευτικής μονάδας. Επιπλέον on line κάμερες που είναι τοποθετημένες σε κοινόχρηστους χώρους του σχολείου (όχι τις αίθουσες των μαθημάτων) δίνουν την ευκαιρία σε όποιο γονιό το επιθυμεί να «κατασκοπεύει» το βλαστάρι του «εν δράσει».
Έτσι λοιπόν ήμουν ως ένα βαθμό προετοιμασμένη και δεν με ξάφνιασε η είδηση που διάβασα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (ρεπορτάζ ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ), αναφορικά με το πρόγραμμα-πείραμα «Big Mother», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία και επιτρέπει στους «full time» εργαζόμενους γονείς να καταγράφουν κάθε κίνηση του παιδιού τους. Μέσω της συσκευής-τσιπ που βάζουν στα παιδιά τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν όχι μόνο την ακριβή περιοχή στην οποία βρίσκονται αλλά μέσω μιας κάμερας μπορούν να δουν κιόλας όσα αυτά αντικρίζουν. Το τσιπ έχει τη δυνατότητα να μετράει και τους σφυγμούς των παιδιών κι έτσι οι γονείς θα είναι σε θέση να αντιληφθούν αν τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο ή όχι. Κι όλα αυτά, αρκεί να πάρουν ένα κωδικό και να επισκέπτονται ανά πάσα στιγμή μια ιστοσελίδα, στην οποία θα στέλνει τα μηνύματα και τις εικόνες το τσιπ. Μάλιστα, στα άμεσα σχέδια των ερευνητών είναι η ενσωμάτωση στη μικροσυσκευή κι ενός μικροφώνου, προκειμένου οι γονείς να ακούνε τις παιδικές ή εφηβικές συνομιλίες.
Το τσιπ λοιπόν αυτό που κατασκεύασαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Τσουκούμπα της Οσάκα υπόσχεται πως θα είναι το «άγρυπνο µάτι» των εργαζόμενων γονέων.
«Θέλω να πηγαίνω μόνος μου στο σχολείο», «Σήμερα, θα βγω με τις φίλες μου βόλτα, χωρίς να με πας εσύ», «Θα πάω στο πάρτι, αλλά σε παρακαλώ μη μου τηλεφωνείς συνέχεια», «Την ώρα που θα είσαι στη δουλειά, θα πάω να παίξω στην πλατεία» είναι μερικές µόνο από τις παιδικές ατάκες που ακούνε καθημερινά οι γονείς. Οι περισσότεροι, όμως, φοβούμενοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν στις τάσεις αυτονομίας και ανεξαρτητοποίησης των παιδιών τους. Κι όμως, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι γονείς δεν θα πρέπει να καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις, όπως το ιαπωνικό τσιπ. Αντίθετα, η εμπιστοσύνη φαίνεται να είναι τελικά το «κλειδί» για μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους.
Οι ανησυχίες και η αγωνία των γονέων σχετικά με το πώς θα πρέπει να «ελέγχουν» τα παιδιά τους είναι από τα βασικά θέματα που θίγονται στις ομάδες σχολών γονέων.
«Θέλω να πηγαίνω μόνος μου στο σχολείο», «Σήμερα, θα βγω με τις φίλες μου βόλτα, χωρίς να με πας εσύ», «Θα πάω στο πάρτι, αλλά σε παρακαλώ μη μου τηλεφωνείς συνέχεια», «Την ώρα που θα είσαι στη δουλειά, θα πάω να παίξω στην πλατεία» είναι μερικές µόνο από τις παιδικές ατάκες που ακούνε καθημερινά οι γονείς. Οι περισσότεροι, όμως, φοβούμενοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν στις τάσεις αυτονομίας και ανεξαρτητοποίησης των παιδιών τους. Κι όμως, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι γονείς δεν θα πρέπει να καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις, όπως το ιαπωνικό τσιπ. Αντίθετα, η εμπιστοσύνη φαίνεται να είναι τελικά το «κλειδί» για μια ισορροπημένη σχέση ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους.
Οι ανησυχίες και η αγωνία των γονέων σχετικά με το πώς θα πρέπει να «ελέγχουν» τα παιδιά τους είναι από τα βασικά θέματα που θίγονται στις ομάδες σχολών γονέων.
Η υπερπροστασία κάνει κακό.
Αυτό που συμβουλεύουν οι ειδικοί τους γονείς, είναι, μέσω του διαλόγου και των συζητήσεων, να ξέρουν αφενός πού είναι το παιδί, τι δραστηριότητες έχει, με ποιους φίλους κάνει παρέα και αφετέρου να θέτουν ορισμένους κανόνες. «Η υπερπροστασία καθιστά τα παιδιά εξαρτώμενα, εσωστρεφή, χωρίς αυτοσεβασμό, χωρίς τη δυνατότητα να λαμβάνουν μόνα τους αποφάσεις», λέει η σύμβουλος ψυχικής υγείας ∆ήμητρα Θεοφίλη.
Άλλωστε, τα παιδιά στην πίεση των δικών τους «συνήθως αντιδρούν και συχνά κάνουν πράγματα “κρυφά”, για να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό έλεγχο», προσθέτει η Βασιλική Παππά, συμβουλευτική ψυχολόγος, πρόεδρος κι επιστημονικά υπεύθυνη του πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων.
Παραθέτω και ορισμένες επιγραμματικές συμβουλές των ειδικών για το θέμα:
Αυτό που συμβουλεύουν οι ειδικοί τους γονείς, είναι, μέσω του διαλόγου και των συζητήσεων, να ξέρουν αφενός πού είναι το παιδί, τι δραστηριότητες έχει, με ποιους φίλους κάνει παρέα και αφετέρου να θέτουν ορισμένους κανόνες. «Η υπερπροστασία καθιστά τα παιδιά εξαρτώμενα, εσωστρεφή, χωρίς αυτοσεβασμό, χωρίς τη δυνατότητα να λαμβάνουν μόνα τους αποφάσεις», λέει η σύμβουλος ψυχικής υγείας ∆ήμητρα Θεοφίλη.
Άλλωστε, τα παιδιά στην πίεση των δικών τους «συνήθως αντιδρούν και συχνά κάνουν πράγματα “κρυφά”, για να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό έλεγχο», προσθέτει η Βασιλική Παππά, συμβουλευτική ψυχολόγος, πρόεδρος κι επιστημονικά υπεύθυνη του πανελληνίου Συνδέσμου Σχολών Γονέων.
Παραθέτω και ορισμένες επιγραμματικές συμβουλές των ειδικών για το θέμα:
· Γνωρίστε τις δραστηριότητες των παιδιών σας χωρίς να εμπλέκεστε σταθερά σε αυτές
· Φροντίστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν σταθερούς κανόνες της οικογένειας και να είναι ενήμερα για τις συνέπειές τους
· Δείξτε στο παιδί με λόγια και πράξεις ότι το εμπιστεύεστε. Έτσι θα το βοηθήσετε να γίνει πραγματικά πιο δυνατό
· Δώστε χώρο στα παιδιά σας και μην τα κάνετε να νιώθουν «μικρότερα» από ό,τι είναι
· Μην είστε υπερπροστατευτικοί, αν θέλετε το παιδί σας να είναι στο μέλλον ένας ώριμος ενήλικος με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
Και στην Ελλάδα ωστόσο διαβάζω, κυκλοφορούν συσκευές εντοπισμού. Η αγωνία και το άγχος των γονέων τους οδηγεί συχνά στην... τεχνολογία. Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι οι γονείς αγοράζουν κινητά τηλέφωνα για τα παιδιά τους για να τα βρίσκουν όποτε επιθυμούν. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν διάφορες συσκευές εντοπισμού παιδιών. Το ενδιαφέρον μάλιστα των γονέων, σύμφωνα µε τους υπευθύνους των εταιρειών που εισάγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, είναι ιδιαίτερα αυξημένο.
Αντί λοιπόν να κρύβουμε σε τσάντες και μπουφάν συσκευές εντοπισμού, να χάνουμε τον ύπνο μας και να θέτουμε σε δοκιμασία αντοχές και νεύρα, ας προσπαθήσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας σωστές βάσεις, ας αναπτύξουμε ως οικογένεια δεσμούς εμπιστοσύνης, ας επενδύσουμε στην επικοινωνιακή προσέγγιση του διαλόγου και στον σεβασμό προς την προσωπικότητα του παιδιού και ας φροντίζουμε να ελέγχουμε διακριτικά φίλους και παρέες.
Αντί λοιπόν να κρύβουμε σε τσάντες και μπουφάν συσκευές εντοπισμού, να χάνουμε τον ύπνο μας και να θέτουμε σε δοκιμασία αντοχές και νεύρα, ας προσπαθήσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας σωστές βάσεις, ας αναπτύξουμε ως οικογένεια δεσμούς εμπιστοσύνης, ας επενδύσουμε στην επικοινωνιακή προσέγγιση του διαλόγου και στον σεβασμό προς την προσωπικότητα του παιδιού και ας φροντίζουμε να ελέγχουμε διακριτικά φίλους και παρέες.
Διαφορετικά θα καταντήσουμε να μοιάσουμε στους Ιάπωνες αλλά σε λάθος πρότυπα!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)