Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Σέρρες, Βιβλιοπαρουσίαση: Μαμά, φτάνει πια η παπαγαλία! (Εντυπώσεις)



Σε μία κατάμεστη αίθουσα και με ένα ζωντανό και διαδραστικό ακροατήριο, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα και φιλολόγου κ. Δημήτρη Σφακιανάκη. Στο βιβλίο του (εκδ. Μεταίχμιο) προτείνει τρόπους για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κινητοποιούν τη σκέψη τους, να παράγουν λόγο, να απεγκλωβίζονται από τη στείρα παπαγαλία και να προσανατολίζονται στο αποτελεσματικό διάβασμα.

Ενδιαφέροντα εξίσου όλα τα μέρη της αποψινής εκδήλωσης από την εύστοχη και ευρηματική εισαγωγική παρουσίαση της προέδρου του συνδέσμου φιλολόγων κ. Τάνιας Ζουρνατζή, τον χειμαρώδη, βιωματικό και κατανοητό λόγο του συγγραφέα, έως τις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις των ακροατών που ανέδειξαν την παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος που αναπαράγει σε ένα επαναλαμβανόμενο εκπαιδευτικό στερεότυπο την παπαγαλία και τη στείρα μάθηση.
Η δημιουργική μάθηση που προσφέρει κίνητρα, εφορμά από ενδιαφέροντα και στοχεύει στην απόκτηση δεξιοτήτων και όχι στη συσσώρευση γνώσεων, αναδείχθηκε από τη συζήτηση ως το κύριο ζητούμενο στη λογική όχι της αποστήθισης της γνώσης αλλά της επιδίωξης της μεταγνωστικής ικανότητας για τους εκπαιδευόμενους.

-----------------


φωτογραφία: Χρ. Παλάζη

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Σέρρες, Βιβλιοπαρουσίαση: Μαμά, φτάνει πια η παπαγαλία!

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο των φιλολόγων του νομού Σερρών ΣΙΡΙΣ


Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010, στις 7.30 μμ, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών ο συγγραφέας και φιλόλογος Δημήτρης Σφακιανάκης* θα προτείνει τρόπους για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κινητοποιούν τη σκέψη τους, να παράγουν λόγο, να απεγκλωβίζονται από τη στείρα παπαγαλία και να προσανατολίζονται στο αποτελεσματικό διάβασμα.
Προλογίζει η Τάνια Ζουρνατζή, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων ν.Σερρών.
Την παρουσίαση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Γραμμάτων και Τεχνών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Σερρών, τα βιβλιοπωλεία Επικαιρότητα και οι εκδόσεις Μεταίχμιο.


*Ο Δημήτρης Σφακιανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει ως φιλόλογος σε λύκειο της Δράμας και παράλληλα από το 2003 στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Καβάλας. Έχει εκδώσει βιβλία που εστιάζονται στη γλωσσική διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Οι κυβερνοναύτες χρειάζονται πυξίδα...για να μην υποστούν πληροφοριακή "παχυσαρκία"


Δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα την ημέρα, ατέλειωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, «χαζολόγημα» στο Ιντερνετ, διαρκή περάσματα στη χρήση του υπολογιστή και του Διαδικτύου από την εργασία, στη φιλική συναναστροφή και από κει στη διασκέδαση και πίσω στη δουλειά, χωρίς αρχή και τέλος. Σήμερα αναπτύσσεται μια νέα γενιά καλωδιωμένη, διαρκώς on line. Όχι όμως χωρίς συνέπειες. Ο κίνδυνος σύγχυσης, απώλειας χρόνου, ακόμα και «καψίματος» του εγκεφάλου από τον βομβαρδισμό ατελείωτων, όσο και πολυποίκιλων πληροφοριών είναι υπαρκτός αναφέρει η Καθημερινή στο άρθρο του Γιαννη Eλαφρου ( 13/11/2010).
«Υπάρχει και η μαύρη πλευρά του ιντερνετικού φεγγαριού» σημειώνει ο κ. Νίκος Βασιλάκος, σύμβουλος χρήσης του Διαδικτύου. «Στο Ιντερνετ υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφορίας αταξινόμητος. Ενας άνθρωπος μπορεί να πάθει πληροφοριακή κατάθλιψη (IFS: Information Fatigue Syndrome) μπροστά στις δεκάδες των πληροφοριών που καλείται να αναζητήσει, να διαβάσει και να επεξεργαστεί καθημερινά», συμπληρώνει. Ακόμα πιο επικίνδυνα γίνονται τα πράγματα όταν οι χρήστες του Διαδικτύου καταναλώνουν μεγάλες δόσεις ψηφιακής data, «τρώγοντας άτσαλα» από εδώ και από εκεί, καταβροχθίζοντας μεγάλες ποσότητες ψηφιακού junk food (για παράδειγμα άχρηστα e-mail, όχι μόνο spam). Ο κίνδυνος πληροφοριακής «παχυσαρκίας» και νοητικής «απόφραξης» κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι, με ιδιαίτερα ευάλωτα τα νέα παιδιά. Το ίδιο το μέσο, με τη δυνατότητα ταχύτατου περάσματος από τη μία ιστοσελίδα στην άλλη, από το ένα αντικείμενο στο άλλο, δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για χρονοβόρα (και φθοροποιό τελικά) περιπλάνηση στον ψηφιακό λαβύρινθο.
Η λύση βέβαια δεν είναι τεχνοφοβική ούτε σημαίνει διακοπή της χρήσης του Διαδικτύου. Αν και η εμπειρία έχει δείξει ότι το να διακόπτουμε για κάποιο χρονικό διάστημα τη διαρκή έκθεση σε νέες πληροφορίες, να κλείνουμε τον υπολογιστή, το λάπτοπ και το κινητό και να αφήνουμε τον εγκέφαλό μας να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει, συμβάλλουν τόσο στην αναλυτική δυνατότητα όσο και στην ταχύτητα ανταπόκρισης όταν είμαστε on line. Από κει και πέρα, χρειάζεται κάθε φορά που μπαίνουμε στο Ιντερνετ να γνωρίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Το να έχουμε ένα πλάνο για το πόσο χρόνο θα διαθέσουμε σε κάθε δραστηριότητα είναι γενικά χρήσιμο (ανατροπές φυσικά θα υπάρχουν), ενώ είναι πολύ σημαντικό να μην ανακατεύουμε τις χρήσεις. Δηλαδή, ας μην διακόπτουμε την εργασία μας κάθε λίγο και λιγάκι για να δούμε τα email μας...
Ο κ. Βασιλάκος καταθέτει πέντε πρακτικές συμβουλές:
1. Πριν από τη σύνδεση στο Ιντερνετ (άνοιγμα browser) έχουμε στο μυαλό μας (ή ακόμα και σε χαρτί) αναλυτική λίστα που περιέχει τι ψάχνουμε.
2. Αποφασίζουμε πόσο χρόνο θέλουμε να διαθέσουμε σε κάθε δραστηριότητα. Ελέγχουμε την ώρα και κρατάμε ωρολόγιο πρόγραμμα για κάθε βήμα.
3. Απενεργοποιούμε το flash με το πρόσθετο flashblock στο firefox για να μην «χοροπηδούν» διαφημίσεις και μπανεράκια, αποσπώντας την προσοχή μας.
4. Αποφεύγουμε τους «κλέφτες χρόνου»: chat, συνομιλίες, gtalk, διάβασμα email, post σε blog και forum.
5. Προσοχή στη δραστηριότητα μετά τις 5 το απόγευμα, όταν λειτουργεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και είμαστε πιο ευαίσθητοι/ες και ευάλωτοι/ες.
Καθώς πλέον η πληροφορική διδάσκεται στα σχολεία, είναι χρέος των εκπαιδευτικών να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στην κατάλληλη χρήση του Διαδικτύου. Το Ιντερνετ μπορεί και πρέπει να γίνει μέσο ανάπτυξης της νοητικής δυνατότητας και όχι παράγων σύγχυσης, τονίζει ο κ. Βασιλάκος. Μέσο εξοικονόμησης χρόνου και όχι κατασπατάλησης. Αλλά γι’ αυτό οι κυβερνοναύτες χρειάζονται πυξίδα...

Τίποτα δεν πάει χαμένο...


Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές τελείωσαν, στέλνοντας μηνύματα που επιδέχονται πολλές "αναγνώσεις" σε πολίτες και πολιτευόμενους.

Ο συνδυασμός του κ. Στέφανου Φωτιάδη "Δυναμική Πορεία Ανάπτυξης" κατετάγη στην 3η θέση με ποσοστό 27,94%, 12.029 ψήφους και 6 έδρες.

Για μένα το μήνυμα που υποδηλώνεται από τους 555 ψήφους εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου είναι ένα: εκτίμηση στο πρόσωπό μου και εμπιστοσύνη στις ικανότητές μου. Ελπίζω να φανώ αντάξια αυτής της εμπιστοσύνης στο μέλλον και σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ


Έναν ξεχωριστό, όμορφο τρόπο επέλεξαν τα μέλη του συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ» για να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη να μπει «Πράσινο Παντού».

Σήμερα, Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, στο εκλογικό κέντρο της δημοτικής κίνησης στην οδό Ερμού, διένειμαν στους διερχόμενους γλαστράκια με λουλούδια, μαζί με το έντυπο της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για την ανάγκη περιβαλλοντικής και αισθητικής αναβάθμισης του νέου Δήμου Σερρών, μέσω του πρασίνου και των δενδροφυτεύσεων.

Με τον ευρηματικό αυτό τρόπο, απηύθυναν προς τους Σερραίους πολίτες το κάλεσμα για την αποψινή, ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Στέφανου Φωτιάδη στην πλατεία Κρονίου, στις 8 το βράδυ.

Με την κεντρική ομιλία, ολοκληρώνεται η προεκλογική δραστηριότητα της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που περιλάμβανε:

- πλήρη ενημέρωση όλων των δημοτών του νέου Δήμου για το πρόγραμμα,
- επισκέψεις σε κάθε σημείο του Νέου Δήμου Σερρών,
- συνεργασία και συνεχή ανταλλαγή απόψεων με τους κοινωνικούς, παραγωγικούς και διοικητικούς φορείς για τα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες,
- εκδηλώσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Σε δήλωσή του, ο κ. Φωτιάδης επισήμανε την ανάγκη να φέρουμε το πράσινο παντού:
«Ναι μπορούμε να φέρουμε το πράσινο παντού, στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Εκτός από τον Δήμο που θα φροντίσει τα πάρκα, τις πλατείες, τα πεζοδρόμια και τους δημόσιους χώρους, ας φροντίσουμε να κάνουμε όλοι το ίδιο, στα σπίτια μας, στα παράθυρα, στα μπαλκόνια, στις αυλές και στις ταράτσες. Ας δράσουμε τώρα όλοι μαζί.

Αρκετό γκρίζο, κακογουστιά και τσιμέντο βάλαμε στη ζωή μας.

Είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι, έστω λίγο. Αρκεί να πιστέψουμε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, να αποκτήσουν χρώμα, να ανθίσουν».