Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Φοιτητής, φοιτήτρια στην Ελλάδα της κρίσης...

Η ανακοίνωση των σχολών στις οποίες εισάγονται οι μαθητές και οι μαθήτριες για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, σηματοδότησε και φέτος την ολοκλήρωση για τα παιδιά και τις οικογένειές τους μιας μακροχρόνιας προσπάθειας που περιλαμβάνει πολύ κόπο, αγωνία, ψυχολογικές διακυμάνσεις, δοκιμασία αντοχών σωματικών και ψυχικών για όλους τους  εμπλεκόμενους και τέλος χαρά και επιβράβευση ή το αντίθετο. Οι πρόσφατες αλλαγές στη ζωή όλων μας που επέφερε η οικονομική κρίση, η παραζάλη της οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας, η ανασφάλεια για το μέλλον της επαγγελματικής κατάστασης και η αδυναμία της κάθε οικογένειας να προγραμματίσει το άμεσο και προσεχές, πόσο μάλλον το μακροχρόνιο μέλλον της, δημιούργησαν μια κατάσταση στα σπίτια των οικογενειών με υποψηφίους που δεν έχει προηγούμενο.
Παλαιότερα η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο αντιμετωπιζόταν ως γεγονός που η επίτευξη του σηματοδοτούσε ταυτόχρονα την επαγγελματική αποκατάσταση του παιδιού, άμεσα ή με μια καθυστέρηση κάποιου εύλογου χρονικού διαστήματος. Όταν ανακοινωνόταν το όνομα του “επιτυχόντος” στο ραδιόφωνο (θα θυμούνται οι μεγαλύτεροι/-ες  τις συναθροίσεις στα σπίτια συγγενών και φίλων για να καμαρώσουν όλοι μαζί ακούγοντας από τον εκφωνητή της κρατικής ραδιοφωνίας το όνομα του εισακτέου που ανακοινωνόταν σε πολύωρης διάρκειας  εκπομπή στο ραδιόφωνο), οι προσφωνήσεις “γιατρέ μου”, “μηχανικέ μου”  κτλ, είχαν νόημα γιατί ο υποψήφιος κάποια στιγμή, θα κατόρθωνε να ασκήσει το επάγγελμα για το οποίο προοριζόταν.
Επιπρόσθετα ήταν ομολογουμένως πιο περιορισμένες οι επιλογές οι σχολές και τα επαγγελματικά πεδία, γνωστό σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο και τα επαγγελματικά δικαιώματα της κάθε μίας και το μόνο που αρκούσε είναι να συγκεντρωθεί ο υποψήφιος στη σωστή και συστηματική προετοιμασία που θα του εξασφάλιζε την εισαγωγή στη σχολή που αγνοούσε σαφώς το ακριβές περιεχόμενο των σπουδών αλλά γνώριζε από το οικογενειακό ή κοινωνικό του περιβάλλον, σε πια επαγγελματική λίγο έως πολύ αποκατάσταση οδηγούσε.
Διαπιστώνουν γονείς και εκπαιδευτικοί τα τελευταία χρόνια πως οι σημερινοί έφηβοι δεν έχουν στη πλειοψηφία τους ζήλο, μεράκι και όραμα για κάποιο επαγγελματικό στόχο. Είναι όμως άραγε δικαιολογημένη αυτή η σύγχυση και το ψυχολογικό μπέρδεμα των σημερινών νέων; Τι μηνύματα εισπράττουν στο κοινωνικό περιβάλλον που ζουν; Έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δρώμενα από ποικίλες πηγές: ποικίλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, κοινωνικά δίκτυα που πολλαπλασιάζουν, αναπαράγουν και σχολιάζουν τις ειδήσεις με εκπληκτική αποτελεσματικότητα και ταχύτητα. Βομβαρδίζονται τα σημερινά παιδιά από πληροφορίες που αποδομούν τις παραδοσιακές αξίες που αποτελούσαν το στηλοβάτη της ελληνικής κοινωνίας και δημιουργούσαν κοινωνικά πρότυπα προς μίμηση σε παλαιότερες εποχές. Αν άκουγε κανείς πρόσφατα τις ομιλίες και τις τοποθετήσεις των παιδιών στη Βουλή των Εφήβων θα συνειδητοποιούσε συγκλονισμένος τη δυστυχία των σημερινών εφήβων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε μια σαθρή κοινωνική πραγματικότητα, που άλλοι χρόνια τώρα δημιούργησαν και μέσα στην οποία καλούνται ωστόσο αυτοί να ζήσουν, να εργαστούν, να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν. Καταπέλτης ο λόγος των παιδιών για τη διαφθορά που μαστίζει την κοινωνία μας, για την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών σχεδιασμών και των αιρετών αρχόντων, για την αδιέξοδη οικονομική κρίση, για την οικονομική αιμορραγία των οικογενειών τους που μοιάζει να μην πιάνει τόπο και να μην έχει αντίκρισμα, για την έλλειψη ελπίδας για εργασία στο τόπο μας, για τη μαζική μετανάστευση των νέων και μορφωμένων ανθρώπων στο εξωτερικό, με αυξημένες τις πιθανότητες να είναι χωρίς επιστροφή.
Γνωρίζουν οι νέοι σήμερα, σε αντίθεση με ότι γινόταν παλαιότερα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του διαδικτύου, πλήρως το περιεχόμενο σπουδών, τους επιστημονικούς κλάδους, το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολών, καθώς και το συγγραφικό και ερευνητικό έργο των καθηγητών/-τριών στις σχολές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν.
Από την άλλη είναι άραγε σε θέση να γνωρίζουν εάν η σχολή της προτίμησής τους θα επιβιώσει της επικείμενης συγχώνευσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας λόγω οικονομικών προβλημάτων; Γνωρίζουν εάν οι γονείς τους θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα της διαβίωσης σε μια άλλη πόλη από αυτή στην οποία είναι το πατρικό τους σπίτι; Τα σημαντικότερο: παλιότερα η ύπαρξη του απολυτηρίου Γυμνασίου, του πανεπιστημιακού πτυχίου στη συνέχεια, αρκούσε για να διεκδικήσει κανείς μια θέση εργασίας. Στις μέρες ο ανταγωνισμός προσόντων των νέων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε στη συνείδηση παιδιών και γονιών να αποτελεί πλέον η απόκτηση και μεταπτυχιακού τίτλου και αναγκαία και ορισμένες φορές μη επαρκή συνθήκη. Συνεπώς το άγχος για την πορεία των επικείμενων σπουδών επεκτείνεται και πέραν του χρονικού ορίζοντα των χρόνων της φοίτησης σε πτυχιακό επίπεδο.
Να χαρεί λοιπόν ή να προβληματιστεί ο νέος σήμερα φοιτητής στην Ελλάδα της κρίσης και τι άραγε να συμβουλεύσει κανείς τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτό το καίριο για τη ζωή τους σημείο;
Καταρχάς εκτιμώ ότι η οικονομική κρίση έβαλε και σε αυτό το θέμα σε μια πιο λογική και ρεαλιστική οπτική. Πολλές οικογένειες σταθμίζουν με περισσότερη περίσκεψη την προοπτική των σπουδών των παιδιών τους. Δηλ. όχι σπουδές οπουδήποτε προκειμένου “να έχουμε να λέμε” στον κοινωνικό μας περίγυρο ότι κάπου πέρασε και το δικό μας παιδί ή για να εξασφαλίσουμε τη χρονική αναβολή του φάσματος της ανεργίας. Για τους μη επιτυχόντες στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ, η πληθώρα των προσφορών για σπουδές σε ιδιωτικά ιδρύματα σε  Ελλάδα και εξωτερικό,  πρέπει να διερευνηθεί και να σταθμιστεί σε βάθος πριν την τελική επιλογή. Πρέπει να σταθμιστούν οι παράμετροι των προσωπικών ενδιαφερόντων των παιδιών, των δεξιοτήτων τους και της διάθεσης που έχουν να δεσμευτούν σοβαρά με το αντικείμενο των σπουδών τους.
Δεν σπανίζουν εξάλλου στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα φαινόμενα των αιωνίων φοιτητών που εγκλωβίστηκαν σε μια “αναγκαστική” επιλογή σπουδών γιατί δεν θέλησαν να ξαναπεράσουν τις “συμπληγάδες” των Πανελλαδικών εξετάσεων. Πρέπει επίσης τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι οι εποχές των “παχιών αγελάδων” που απολάμβαναν μια τρυφηλή φοιτητική ζωή και όπου οι γονείς έσπευδαν να τους εξασφαλίσουν όλες τις ανέσεις και την πολυτελή διαβίωση, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι εποχές απαιτούν περισσότερο από ποτέ να επικεντρωθούν στον εκπαιδευτικό τους στόχο, να αξιοποιούν το χρόνο σπουδών για να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, να προσπαθήσουν να εντοπίσουν μέσα στη σχολή τους/τις καθηγητές/-τριες που έχουν κατάρτιση, εκπαιδευτική και ερευνητική επάρκεια που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν γνωστικές βάσεις σε αυτό που σπουδάζουν και που ενδεχομένως θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για περαιτέρω εκπαίδευση και εξειδίκευση. Όχι στα χαμένα χρόνια στα φοιτητικά έδρανα γιατί “οι καιροί ου μενετοί”.
Όσο για τα παιδιά που δεν κατάφεραν φέτος την πολυπόθητη εισαγωγή τους στα ΤΕΙ και ΑΕΙ, ισχύει η ρήση “κάθε εμπόδιο για καλό”. Ο χρόνος που θα ακολουθήσει θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν αν αυτό που επιθυμούν αξίζει το τίμημα της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλουν. Αν επιπλέον οι κακοί χειρισμοί στη διάρκεια της προσπάθειας, απαιτούν άλλη διαχείριση χρόνου, κόπου, διαβάσματος, ψυχολογικής αντιμετώπισης του εγχειρήματος. Δεν χάθηκαν τα χρόνια για μια νέα πιο συνειδητή, κατασταλαγμένη και ώριμη προσπάθεια. Γιατί η επιτυχία έχει μεγαλύτερη αξία όταν γνωρίζει κανείς το διακύβευμα της προσπάθειας, το έπαθλο του μαραθώνιου δρόμου που στο τέλος του δεν στέφει απλώς με επιτυχία αυτόν που αγωνίστηκε να φτάσει στο τέρμα, αλλά του πρόσφερε την ωριμότητα, την ενσυναίσθηση της διαδρομής και την αξία της προσπάθειας.
Όσο για τα χρόνια της κρίσης, σημασία έχει να θυμάται κανείς το πώς οι γεροντότεροι από εμάς, αντιμετώπισαν δυσανάλογες με τις σημερινές δυσκολίες και στερήσεις και ωστόσο κατάφεραν μέσω της μόρφωσης να εξοπλίσουν τον εαυτό τους με εφόδια και δεξιότητες. Το αγαθό της μόρφωσης ποτέ δεν πάει χαμένο....Όλοι βρίσκουν κάποια στιγμή το δρόμο τους, αρκεί να αγαπούν αυτό που σπούδασαν και να αγωνίζονται για να κάνουν το επαγγελματικό τους όνειρο πραγματικότητα.
Και κάτι τελευταίο για τους γονείς. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις στη ζωή των παιδιών μας είναι ένας σταθμός. Για το ταξίδι αυτό δεν είναι όλα τα παιδιά το ίδιο προετοιμασμένα και ώριμα να ανταπεξέλθουν στις κακουχίες. Πολλά θα εγκαταλείψουν στη διαδρομή. Το σημαντικό είναι σε αυτό το κουραστικό και ψυχοφθόρο ταξίδι τα παιδιά να μην χάσουν τον εαυτό τους, να μην αλλοτριωθούν από το άγχος, την αγωνία και την υπερπροσπάθεια. Η επαγγελματική αποκατάσταση σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι όχι μόνο αμφίβολη αλλά και τις περισσότερες φορές ασύνδετη με το αντικείμενο σπουδών των παιδιών. Σημασία έχει να σταθούμε πλάι στα παιδιά που πέτυχαν να εισαχθούν ή όχι συμβουλευτικά, ενθαρρυντικά και με κανόνα την ορθολογική αντιμετώπιση απέναντι στην έννοια της επιτυχίας που έχει χάσει πλέον τον πανηγυρικό της χαρακτήρα. Έχει περάσει ακόμη και στις εφημερίδες στην Ελλάδα της κρίσης και του Μνημονίου ως δεύτερη, τρίτη είδηση γιατί προηγούνται οι περικοπές και η αναζήτηση των εκατομμυρίων ευρώ που μονίμως μας λείπουν....

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Φεγγαράκι μου λαμπρό, μάθε με να περπατώ, να πηγαίνω στο σχολειό να μαθαίνω γράμματα...



Καλή αρχή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα

υστ. Η φωτογραφία με τίτλο “School Kids” ανήκει στον διάσημο γάλλο φωτογράφο Robert Doisneau.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Διάκριση ελληνικών σχολείων στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων της Microsoft

Για ακόμη μία χρονιά η Ελλάδα ανέδειξε την έφεσή της στην καινοτομία κατακτώντας παγκόσμιες διακρίσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Προγράμματος Πρωτοπόρων Σχολείων της Microsoft.
Συγκεκριμένα, η ομάδα των συστεγαζόμενων 26ου και 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών, που βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό, αναδείχθηκαν ως Microsoft Pathfinder School, ενώ τα Εκπαιδευτήρια Δούκα επιλέχθηκαν ως Microsoft Mentor School, για το σχολικό έτος 2012-2013, μαζί με συνολικά 99 σχολεία από περισσότερες από 50 χώρες.

Η ανάδειξη της ομάδας των συστεγαζόμενων του 26ο και 29ο Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών σε Microsoft Pathfinder School αποτελεί την πρώτη επιβράβευση ελληνικών δημόσιων σχολείων, για την επιτυχή ενσωμάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας. Επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα σχολεία είναι δύο συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία, που συνεργάζονται με κοινούς στόχους και όραμα, ενώ έχουν ενταχθεί πιλοτικά στο πρόγραμμα των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας του Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση του ΕΣΠΑ, λόγω των χαμηλών εκπαιδευτικών και κοινωνικοοικονομικών δεικτών της περιοχής τους. Τα αποτελέσματα που έχει φέρει η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στα σχολεία αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς η διευρυμένη χρήση των ψηφιακών τεχνολογικών εργαλείων έχει συμβάλει στη γεφύρωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης των μαθητών, αλλά και στην ανέλιξη ενός κοινωνικά και συναισθηματικά υγιούς περιβάλλοντος. Κατακτώντας τη διάκριση αυτή, τα σχολεία αποκτούν τη δυνατότητα συμμετοχής στο Παγκόσμιο Φόρουμ Συνεργατών στη Μάθηση της Microsoft, που θα διεξαχθεί στην Πράγα τον προσεχή Νοέμβριο, στο πλαίσιο του οποίου θα υπάρχει δυνατότητα δικτύωσης, συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών με κορυφαίους εκπαιδευτικούς ανά τον κόσμο. Παράλληλα, οι εκπρόσωποί τους θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις γνώσεις και τη μεθοδολογία τους με νέα Pathfinder Schools, συμμετέχοντας στην ομάδα mentorship. Επιπλέον, θα εκπαιδευτούν σε εργαλεία της Microsoft και θα παρακολουθήσουν σεμινάρια για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας.
Με αφορμή την παραπάνω διάκριση, ο κ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος διευθυντής του 26ου και ο κ. Φώτιος Ε. Περρής διευθυντής του 29ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών δήλωσαν: «Η επιλογή των σχολείων μας ως Microsoft Innovative Pathfinder School μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς συμμετέχουμε σε μια παγκόσμια κοινότητα μάθησης και δημιουργίας, στην οποία αναγνωρίζονται οι εκπαιδευτικές μας πρακτικές. Οι εκπαιδευτικοί μας, που υπηρετούν συνειδητά τη δημόσια εκπαίδευση και παρόλο που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις τις κρίσης, έχουν τη δύναμη να συνεργάζονται και να δημιουργούν σε ένα πλαίσιο που ενισχύει την ανάληψη καινοτομικών δράσεων. Αυτή η διάκριση είναι ένα σημαντικό κίνητρο για όλους μας, ώστε να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε την εκπαιδευτική μας πορεία πάντα με την υποστήριξη των συνεργατών μας στην Microsoft Hellas και στο Πρόγραμμα Συνεργάτες στην Μάθηση».
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Προγράμματος Πρωτοπόρων Σχολείων της Microsoft τα Εκπαιδευτήρια Δούκα αναδείχθηκαν ανάμεσα στα σχολεία με καινοτομίες παγκοσμίου ενδιαφέροντος, στην ανώτατη βαθμίδα του προγράμματος και αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συμμετέχουν στο Mentor School. Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα έχοντας συμπεριληφθεί στα Pathfinder Schools για το 2011, είχαν πρόσβαση σε ειδικά σεμινάρια και εκπαίδευση, από ειδικούς και από εκπαιδευτικούς με εμπειρία σε σχολεία που έχουν ανέλθει στη βαθμίδα Microsoft Mentor School. Επίσης, έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Φόρουμ Συνεργατών στη Μάθηση της Microsoft στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες με διακεκριμένους εκπαιδευτικούς σχολείων από όλο τον κόσμο.
Εκ μέρους του διακριθέντος σχολείου, ο κ. Κωνσταντίνος Ι. Δούκας, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, ανέφερε: «Οι προσπάθειες που καταβάλουμε όλοι μαζί στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, για την υλοποίηση του «Σχολείου του Μέλλοντος», ενός σχολείου πιο δημιουργικού, ευχάριστου, χρήσιμου και αποτελεσματικού, αποφέρουν σημαντικές Ελληνικές και Διεθνείς διακρίσεις, αλλά κυρίως εκπληκτικά αποτελέσματα στην σχολική ζωή των μαθητών μας. Οι μαθητές μας βιώνουν ένα σχολείο εστιασμένο στις εξατομικευμένες ανάγκες τους που παράλληλα τους βοηθάει να δημιουργήσουν ικανότητες του 21ου αιώνα, επενδύοντας όχι μόνο στην γνώση αλλά παράλληλα σε δεξιότητες και πάνω από όλα σε ανθρώπινες αξίες. Η φιλοσοφία μας για «ανοιχτές πόρτες» και η ανταλλαγή εμπειριών με άλλα σχολεία της Ελλάδος και του εξωτερικού είχε σαν φυσικό ακόλουθο να αποδεχτούμε την πρόσκληση από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων της Microsoft να συμμετέχουμε στο υψηλότερο επίπεδό του, ως Mentor Innovative School. Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την τιμή που μας έγινε με την απόδοση της διάκρισης αυτής και η ουσιαστική και εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με το επιτελείο των ανθρώπων στα γραφεία της Microsoft Hellas, σε όλα τα επίπεδα, μας δίνει την ώθηση να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για Ανάπτυξη και Καινοτομία στο χώρο της εκπαίδευσης. Τέλος, να τονίσω ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας, και όχι μόνο, για να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας, για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας».
Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Καζάζης, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικάνικου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, το οποίο ολοκλήρωσε με πλήρη επιτυχία το πρώτο έτος του ως Microsoft Mentor School, το 2011 και συνεχίζει για δεύτερο έτος το πρόγραμμα, με αφορμή την περσινή διάκριση, δήλωσε: «Η πείρα της περασμένης χρονιάς δημιουργεί έναν κοινό παρονομαστή καινοτομίας, τον οποίο θα προβάλουμε ως mentor school στα νέα σχολεία, την επόμενη χρονιά. Ταυτόχρονα θα συμπυκνώσουμε την πείρα που έχει αποκτήσει το Ε.Ε.Ι. σε διδακτικά σενάρια, προς τη διαβούλευση και εξέλιξη τους».
Οι παραπάνω διακρίσεις αποτελούν μέρος αξιολόγησης που υλοποιείται στο πλαίσιο του παγκόσμιου Προγράμματος Πρωτοπόρων Σχολείων της Microsoft, το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία της εταιρίας, «Microsoft Συνεργάτες στη Μάθηση». Βασικός στόχος του Προγράμματος Πρωτοπόρων Σχολείων είναι να βοηθήσει τα σχολεία που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενθαρρύνοντας και διευκολύνοντας την ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών μοντέλων και εργαλείων, καθώς και τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των σχολείων. Τα σχολεία μπορούν να ενταχθούν στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα «Συνεργάτες στη Μάθηση» και να επωφεληθούν από τις παροχές του, έχοντας δυνατότητα συμμετοχής στα τρία επίπεδα του προγράμματος: (1) στην Παγκόσμια Κοινότητα Πρωτοπόρων Σχολείων, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει κάθε σχολείο, μέσα από μια απλή εγγραφή στο Δίκτυο Συνεργατών στη Μάθηση, (2) στο Πρόγραμμα Pathfinder Πρωτοπόρων Σχολείων, στο οποίο λαμβάνουν μέρος όσα σχολεία έχουν υποβάλει αίτηση στο Δίκτυο Συνεργατών στη Μάθηση και έχουν επιλεχθεί ως πρωτοπόρα από ανεξάρτητη επιτροπή και (3) στο Πρόγραμμα Mentor Πρωτοπόρων Σχολείων, στο οποίο η συμμετοχή προϋποθέτει πρόσκληση από το κεντρικό Δίκτυο Συνεργατών στη Μάθηση, εφόσον το σχολείο έχει επιδείξει σημαντικές επιδόσεις όσον αφορά την εξέλιξή του, αλλά και τη διάθεσή του να ανταλλάσει τις γνώσεις και εμπειρίες του.
Πηγή: esos.gr

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

με το δεξί...