Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Υπαπαντή: γιορτή της ΜΗΤΕΡΑΣ όχι από «μόδα», αλλά από εσωτερική ψυχική ανάγκη

2 Φεβρουαρίου και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά και γιορτάζει την Υπαπαντή του Κυρίου μας, τον Σαραντισμό ή Εκκλησιασμό, όπως αλλιώς λέγεται.
Υπαπαντή θα πει προϋπάντηση, (από το ρήμα υπαπαντώ: υπό + απαντώ) και έχει σχέση με δυο γεγονότα που καταγράφουν οι πηγές της ορθόδοξης πίστης, πού βρίσκουν την εκπλήρωσή τους την μέρα αυτή. Το πρώτο ήταν η νομική υποχρέωση του Ιωσήφ και της θεοτόκου Μαρίας, γονέων του Ιησού Χριστού . Κάθε Εβραίος πατέρας είχε την υποχρέωση από τον Μωσαϊκό Νόμο να προβεί στον εξαγιασμό και την αφιέρωση του πρωτότοκου αρσενικού παιδιού του. Από το βιβλίο τής Εξόδου (13, 1, 12-13) πληροφορούμαστε, ότι ο Θεός, μετά την θανάτωση των πρωτοτόκων παιδιών των Αιγυπτίων, διέταξε τούς Εβραίους να αφιερώνουν σ' Αυτόν, "πάν άρσεν διανοίγον μήτραν".
Ο Εβραϊκός Νόμος ακόμη όριζε, ότι η μητέρα, μετά την τεσσαρακοστή μέρα από τη γέννηση του παιδιού της, έπρεπε να προσέλθει στο Ναό και να  προσφέρει "αμνόν ενιαύσιον άμωμον εις ολοκαύτωμα καί νεοσσόν περιστεράς ή τρυγόνα περί αμαρτίας επί την θύραν τής Σκηνής τού Μαρτυρίου πρός τόν ιερέα" (Λευιτ. 12, 7-8). Ο ιερέας μέσα από αυτή την πράξη τής ιερουργίας προέβαινε σε εξιλεωτική θυσία για τον καθαρισμό της μητέρας και την «αφιέρωση» τού παιδιού της στο Θεό.
Αυτή την νομική υποχρέωση έπρεπε να εκπληρώσει και η Παναγία, η οποία με τη  συνοδεία τού Ιωσήφ, έρχεται στα Ιεροσόλυμα κρατώντας στην αγκαλιά το θείο  Βρέφος και  μαζί τους νεοσσούς για τη θυσία τού καθαρισμού (Ευαγγ. Λουκάς 2, 22-25).
Ο ίδιος ευαγγελιστής παράλληλα διασώζει και ένα άλλο περιστατικό σχετικό με τον δίκαιο Συμεών, πού κατά την στιγμή της εισόδου στον περίβολο τού Ναού "προϋπάντησε" την Παναγία και το  Βρέφος. Στον Συμεών είχε αποκαλυφθεί από το Άγιο Πνεύμα, ότι δεν θα πέθαινε μέχρι να δουν τα μάτια του τον σαρκωθέντα Θεό. Ο Συμεών, αν και άνθρωπος με πολλή ευλάβεια, δυσπίστησε στην προφητεία και πρόβαλλε αντιρρήσεις για το αδύνατο της γεννήσεως ανθρώπου με παρθενογένεση. Ο δίκαιος Συμεών λοιπόν την ημέρα της Υπαπαντής του κυρίου Ιησού Χριστού, αξιώθηκε  και να  δει και να  βαστάξει στην γέρικη αγκαλιά του τον σαρκωθέντα Θεό. Αξιώθηκε μ' ένα τρόπο θαυμαστό να προσεγγίσει το μεγάλο μυστήριο τού Αιωνίου, πού μπήκε στην διαδικασία τού χρόνου.
Η πρώτη μορφή εορτασμού της Μητέρα ήταν στην αρχαία Ελλάδα, μια γιορτή ανοιξιάτικη ήταν αφιερωμένη στη Θεά Γαία (Μητέρα Γη), μητέρα των θεών και των ανθρώπων. Τη γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή που ήταν αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η σύζυγος του Κρόνου και η Μητέρα του Δία και όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.
Στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, συναντάμε τη Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στη Θεά Κυβέλη, που γινόταν κάθε Μάρτιο. Στη συνέχεια, φτάνουμε στην Αγγλία του 15ου-16ου αι. μ.Χ., όπου γιορταζόταν η "Mothering Sunday", δηλ. η "Κυριακή της Μητέρας", την 4η Κυριακή της Σαρακοστής, και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες. Εκείνη τη μέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν από τα αφεντικά τους μία μέρα άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την μέρα τους μαζί με τις μητέρες τους.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στις αρχές του 20ου  αιώνα, η δασκάλα Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) από τη Φιλαδέλφεια, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864. Οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν το 1914, όταν το Κογκρέσο όρισε την επίσημη εθνική Γιορτή της Μητέρας τη γιορτή αυτή.


Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί η Γιορτή αυτή με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στη 2η Κυριακή του Μαΐου.

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και συζήτηση για την αξία της καθιέρωσης επίσημων «Ημερών». Για ένα μάλιστα πρόσωπο τόσο σημαντικό στη ζωή κάθε ανθρώπου, όπως η μάνα, δε χρειάζεται ο φορμαλισμός του εορτασμού σε παγκόσμιο επίπεδο για να της εκφράσουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας.
Ωστόσο οι καταβολές μας ως λαός και η θρησκευτική πίστη σε όποιο βαθμό διακατέχει τον καθένα από μας, εκτιμώ ότι μας συνδέουν συναισθηματικά περισσότερο με το συμβολικό χαρακτήρα της ημέρας της Υπαπαντής, όπου η νεαρή μητέρα Παναγία πραγματοποιεί την πρώτη συμβολικής αξίας πράξη αποδοχής του νέου της ρόλου.
Όσες γυναίκες ευτύχησαν να γίνουν μάνες, συνειδητοποιούν το βάθος της ανθρώπινης συγκίνησης που διακατέχει το ζευγάρι των γονιών και ακόμη περισσότερο την ίδια την μητέρα, όταν κρατώντας στην αγκαλιά το σπλάχνο της «βγαίνει» από την εσωτερική κατάσταση της συγκλονιστικής εμπειρίας της γέννας, των  διαρκώς μεταβαλλόμενων συναισθημάτων της προσαρμογής (ορμονικής, σωματικής, ψυχολογικής) στη νέα οικογενειακή πραγματικότητα και «προσέρχεται» στην Εκκλησία για να ζητήσει φώτιση για το παιδί της, κουράγιο για την ίδια και τον άνδρα της ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό μυείται στην κοινωνία Θεού και ανθρώπων το νέο μέλος.
Με τις λίγες αυτές σκέψεις, χαιρετίζω θετικά την σύνδεση του χριστιανικού αυτού γεγονότος της Υπαπαντής με τον εορτασμό της γιορτής της ΜΗΤΕΡΑΣ από το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών.
Τη φετινή χρονιά με την ευκαιρία της γιορτής της Υπαπαντής του Χριστού θα πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, το Σύλλογο Πολυτέκνων Νομού Σερρών και το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 7:30 μ,μ. στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης  «Γεώργιος Καφταντζής» (Ν. Νικολάου 20).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τη φιλόλογο καθηγήτρια κ. Τζιντζή –Βουτσά Θεοδώρα με θέμα: «Να χωράει η ζωή σε μία λέξη;» καθώς επίσης και βράβευση των νέων πολύτεκνων μητέρων. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η παιδική χορωδία του Μα­ξιμείου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης.

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Σχολικές βιβλιοθήκες δημοτικών σχολείων: στέκι για μαθητές και με «σαλονάκι».



Γράφει στο ενδιαφέρον ρεπορτάζ της η  ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».
«Μη μου μιλάτε, μη με τραβάτε, από τη βιβλιοθήκη δε θέλω να βγω»... Μέσα σε λίγες λέξεις οι μαθητές συμπυκνώνουν τον ενθουσιασμό τους για την πολύχρωμη αίθουσα βιβλιοθήκης που απέκτησε το 3ο Δημοτικό Χαλάστρας. Με πρωτοβουλία της σχολικής συμβούλου, Ιωάννας Αρβανίτη, «απρόσωπες» και γκρίζες αίθουσες οκτώ σχολείων μεταμορφώνονται σε ζωντανούς χώρους μελέτης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, όπου καλλιεργείται κουλτούρα ανάγνωσης στους μαθητές.

Η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, η αγάπη για το βιβλίο, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της διδασκαλίας των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος, αποτελούν τους κεντρικούς στόχους της προσπάθειας της κ. Αρβανίτη, σχολικής συμβούλου της 19ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα αφορά τη δημιουργία νέων σχολικών βιβλιοθηκών (με συλλογές έντυπης και ψηφιακής μορφής) και την ενίσχυση εκείνων που προΰπαρχαν. Από το 2007 η κ. Αρβανίτη, σε συνεργασία με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δημήτρη Γερμανό, τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, τους γονείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, κατάφεραν να προσφέρουν ένα ανεκτίμητο δώρο στα παιδιά. «Το σημερινό σχολείο, για να πετύχει τους στόχους του, πρέπει να διαθέτει ένα αναβαθμισμένο και εμπλουτισμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπως είναι οι βιβλιοθήκες που δημιουργούμε», αναφέρει η κ. Αρβανίτη, η οποία προτείνει ουσιαστικά την ένταξη της βιβλιοθήκης στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου.
Πολλαπλό ρόλο παίζει η περιοχή του καθιστικού με τους καναπέδες. Συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, προσφέρεται για χαλάρωση, ομαδική συζήτηση, ατομική ή ομαδική ανάγνωση και ψυχαγωγία, όπως εξηγεί η κ. Αρβανίτη. Όμως, δεν είναι μόνο το «σαλονάκι» που συνεισφέρει στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος. Οι κουρτίνες, τα χρώματα στους τοίχους, τα έπιπλα και οι σταθμοί εργασίας με τους Η/Υ παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάθεση των παιδιών. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από τα σχόλια των μαθητών του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας και του 1ου Δημοτικού Σίνδου, όπου εγκαινιάστηκαν πρόσφατα δύο αίθουσες βιβλιοθηκών. «Έτσι ονειρευόμουν την τάξη μου», αναφέρει ο Σάββας, μαθητής του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας, ενώ ο Μανόλης, μαθητής της στ' τάξης τονίζει: «Μη μου μιλάτε, μη με τραβάτε, από τη βιβλιοθήκη δε θέλω να βγω».

Στη Σίνδο
Με μεγάλη θέρμη ανταποκρίνονται και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν δράσεις για την προώθηση της φιλαναγνωσίας. «Η αισθητική του χώρου παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση των παιδιών. Θέλουν πολύ να βρίσκονται στη νέα αίθουσα», επισημαίνει η διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Χαλάστρας, Μαρία Κουρτελή. Ομως και στο 1ο Δημοτικό Σίνδου τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα. «Η αίθουσα διαθέτει δύο σταθμούς εργασίας με Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο, προτζέκτορα με οθόνη προβολής και πλούσιο οπτικοαουστικό υλικό. Στόχος μας είναι να λειτουργήσει ως δανειστική βιβλιοθήκη και για τους γονείς», υποστηρίζει ο Μωυσής Τυρίδης, υπεύθυνος της βιβλιοθήκης στο 1ο Δημοτικό Σίνδου.


Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Τα ολοήμερα της μισής ημέρας: ας ακουστεί και η άλλη πλευρά!


Αφορμή για τη συγγραφή του κειμένου που ακολουθεί,  αποτέλεσε η ανάγνωση του άρθρου της κ. ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ στην ηλεκτρονική έκδοση της Ελευθεροτυπίας (http://www.enet.gr 19/01/2011)
Με τον τίτλο:
«Τα ολοήμερα της μισής ημέρας: Απογοητευτικός ο απολογισμός του τετραμήνου.
ΠΙΛΟΤΟΣ 800 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ * ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 4ΜΗΝΟΥ» το οποίο μεταδημοσιεύτηκε σε εκπαιδευτικές πύλες και προσωπικά ιστολόγια.
Η συντάκτρια του άρθρου σαφώς παρέχει πληροφορίες για το θεσμό που εφαρμόστηκε τη φετινή σχολική χρονιά για τα 800 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και όχι «Ολοήμερα της μισής μέρας» σύμφωνα με τον τίτλο της δημοσίευσης. Από την άλλη πλευρά ενδιαφέρον αποτελεί η έλλειψη στοιχείων ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης κάποιας έρευνας,  σύμφωνα με τα οποία να δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός «απογοητευτικός» για τον απολογισμό, σε σχέση πάντοτε με τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ, από την πιλοτική εφαρμογή αυτού του θεσμού στη χώρα μας.
Θα αναρωτηθεί κανείς για ποιο λόγο δυσανασχετώ με τη γενικόλογη, αστήριχτη δημοσιογραφικά-τουλάχιστον στα όρια της συγκεκριμένης δημοσίευσης-γενικευμένη εξαγωγή συμπερασμάτων και την «αφοριστική» διατύπωση τίτλων σε δημοσιεύματα.

Έχω 2 παιδιά, μαθητές δημοτικού σχολείου και φοιτούν σε ένα από τα 800 αυτά σχολεία που εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Δηλ. το σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα στο σχολείο τους έχει επεκταθεί έως τις 2 η ώρα το μεσημέρι,  με ενισχυμένη τη διδασκαλία σε βασικά μαθήματα και επιπλέον ένταξη νέων γνωστικών αντικειμένων για όλες τις τάξεις, όπως θεατρική αγωγή, νέες τεχνολογίες, παραδοσιακοί χοροί και ενίσχυση της πολυγλωσσίας. Αναλυτικά μπορεί να ενημερωθεί κανείς και από μία πρόσφατη παρουσίαση από το Υπουργείο Παιδείας για αυτά τα 800 σχολεία που περιλαμβάνει και ένα «πρότυπο» παράδειγμα εφαρμογής  από το 4ο  δημοτικό σχολείο Θέρμης (http://www.alfavita.gr/eap_800_200111.pps ).

Ωστόσο δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα το Δημοτικό Σχολείο Θέρμης. Σε σποτίμηση-απόπειρα αξιολόγησης που επιχειρήθηκε στο 3ο δημοτικό σχολείο Σερρών (παρουσία του Διευθυντή και Υποδιευθυντή, των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, όλων των μελών του ΔΣ του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων με πρωτοβουλία της σχολικής συμβούλου και άτυπη παρουσία του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), έγινε κατά το πρότυπο της ομαδικής συζήτησης-εστίασης, αποτίμηση της προστιθέμενης εκπαιδευτικής αξίας από την εφαρμογή για το πρώτο τετράμηνο του νέου θεσμού.
Άξιο θετικής αποτίμησης  είναι ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα εκπαιδευτικό μέτρο και παράλληλα γίνεται απόπειρα να καταγραφούν σφαιρικά οι απόψεις των εμπλεκομένων (διεύθυνση σχολικής μονάδας, εκπαιδευτικοί, γονείς). Το σημαντικό στοιχείο που καταγράφηκε ως εμπειρία είναι ότι τα παιδιά χαίρονται με τα νέα διδακτικά αντικείμενα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμά τους και... δεν βλέπουν την ώρα να κάνουν μάθημα!

Υπάρχουν σαφώς ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, τεχνική υποστήριξη, ελλιπή επιμόρφωση για το νέο μοντέλο διδασκαλίας (βλ. άλλο δημοσίευμα «Γονείς για τα ολοήμερα σχολεία» στην ηλεκτρονική Ελευθεροτυπία, στις 19/1/2011, όπου παραθέτει τις απόψεις του κάποιος γονιός, εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ενός σχολείου στο Κερατσίνι).
Σαφώς επίσης υπάρχουν προβλήματα στη σχολική μονάδα να προσαρμοστεί στη νέα λειτουργία, πόσο μάλλον που η διδασκαλία των νέων μαθημάτων φέρνει στο σχολείο ένα μοντέλο διδασκαλίας που ενσωματώνει στοιχεία συνεργατικής μάθησης και εκπόνησης σχεδίου εργασίας (project), προκαλεί στις τάξεις περισσότερο «εκπαιδευτικό θόρυβο» που απαιτεί δεξιότητες διαχείρισης από όλο το σύλλογο των διδασκόντων.
Αξίζει όμως μαζί με την γκρίνια -και αυτός είναι ο λόγος της διατύπωσης από μέρους μου αυτής της παρέμβασης- να τονιστεί το στοιχείο που καταγράφηκε από γονείς και εκπαιδευτικούς ως γενική διαπίστωση: με όλα τα προβλήματα της πρώτης πιλοτικής εφαρμογής το νέο- διευρυμένου ωραρίου- Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, έρχεται να ικανοποιήσει μια κοινωνική ανάγκη και το σημαντικότερο δημιουργεί στους μαθητές αισθήματα δημιουργικότητας, παιγνιώδους προσέγγισης της γνώσης και χαρούμενης συμμετοχής σε δραστηριότητες.

...και αυτό για μια μαμά -σαν εμένα- δεν είναι λίγο.


Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕΡΡΩΝ “ΑΡΤΙΟ”
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2010-2011 – ΕΝΑΡΞΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζονται τα σεμινάρια ιστορίας της τέχνης που διοργανώνει το εικαστικό εργαστήριο του δήμου Σερρών “ΑΡΤΙΟ”.
Το τμήμα ιστορίας της τέχνης του “ΑΡΤΙΟ”, λειτουργεί με την μορφή εβδομαδιαίων σεμιναρίων-συζητήσεων, πλαισιωμένων με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες που επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις του αντικειμένου. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Για τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2011 θα συζητηθούνε οι παρακάτω ενότητες:

19ος αιώνας
  • Νεοκλασικισμός
  • Ρομαντισμός
  • Ρεαλισμός
  • Ιμπρεσιονισμός

Εισηγητής: Σάκης Μουχταρίδης
Σάκης Μουχταρίδης
Μουσικός - Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Τα σεμινάρια γίνονται στον χώρο του ΑΡΤΙΟ (οικία Σχοινά), Ν. Φωκά και Ακροπόλεως 6, κάθε Παρασκευή βράδυ (20.45΄ - 22.15΄).

Για πληροφορίες: καθημερινά στη γραμματεία του ΑΡΤΙΟ, τηλ. 2321400715 και 6993989999, πρωινά 10.00΄ - 12.00΄ και απογεύματα 18.30΄- 20.30΄
neoartio2010@gmail.com

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Τα διατροφικά λάθη των γονέων... παιδεύουσι τέκνα.


Επειδή ως παιδί έχω και εγώ ταλαιπωρηθεί από " διατροφικούς μύθους" σαν και αυτούς που θα διαβάσετε παρακάτω και επειδή θα φέρουν θύμησες που ταλάνισαν την παιδική μας ηλικία, κάτι ανάλογο με τα "σεμεδάκια" και τα "παρκετόπανα", διαβάστε το ρεπορτάζ που βρήκα στα Νέα (ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαµπάκης Εύη Σαλτού)

Τα διατροφικά λάθη των γονέων... παιδεύουσι τέκνα. «Μην τρως κρέας µε µακαρόνια, θα παχύνεις». «Πρέπει να πίνεις 8-10 ποτήρια νερό την ηµέρα». «∆εν κάνει να τρως ψάρι µε τυρί».

Πρόκειται για διατροφικές συµβουλές και παραινέσεις των γονέων προς τα παιδιά τους κατά το παρελθόν. Σήµερα όµως οι ειδικοί της διατροφής τονίζουν ότι πολλές από αυτές τις συµβουλές αποδεικνύονται είτε υπερβολικές είτε λανθασµένες.

Είναι απλώς «µύθοι».

Υπάρχουν ορισµένες βασικές διατροφικές γνώσεις που οι γονείς µάς έµαθαν λάθος ή µε µια δόση υπερβολής. Σύµφωνα µε ειδικούς, ο λόγος για τον οποίο εξακολουθούµε να τις υιοθετούµε, να τις εφαρµόζουµε και να τις µεταδίδουµε και στα δικά µας παιδιά είναι επειδή στην παιδική ηλικία – τότε που µας δίδαξαν οι γονείς µας αυτές τις γνώσεις – εγκαθίστανται οι βασικές διατροφικές συνήθειες και συµπεριφορές του ανθρώπου.

Κι αυτές είναι αρκετά δύσκολο να αλλάξουν στο µέλλον.

Τρεις ειδικοί της διατροφής, ο κλινικός διαιτολόγος -
προϊστάµενος ∆ιαιτολογικού Τµήµατος του Λαϊκού Νοσοκοµείου Αθηνών Χάρης ∆ηµοσθενόπουλος, η διατροφολόγος Κωσταλένια Καλλιανιώτη και ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής - σύµβουλος τροποποίησης συµπεριφοράς Παντελής Αντωνίου καταγράφουν και καταρρίπτουν 10 διατροφικούς µύθους της παιδικής ηλικίας.



Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ακούει ο Δήμαρχος όλων των Σερραίων;

φωτο: Χρ. Παλάζη
Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 και από το πρωί αυξημένη κινητικότητα στην πόλη των Σερρών με συσκέψεις μεταξύ του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας κ. Ψωμιάδη, του αντιπεριφερειάρχη κ. Μωυσιάδη, των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφίας, του Δημάρχου Σερρών κ. Αγγελίδη, τόσο στο κτίριο της Δημαρχίας όσο και σε αυτό της πρώην Νομαρχίας,  με μόνο θέμα την επίλυση του προβλήματος στέγασης των υπηρεσιών και των υπαλλήλων του Δήμου καθώς και την ανεύρεση χώρου για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Παραχωρήθηκαν "άτυπα" από την Περιφέρεια 32 γραφεία για 33 υπαλλήλους, δεν ικανοποίησε αρκούντως η λύση τον νέο δήμαρχο, δηλώσεις για οριστική απάντηση την Παρασκευή περί ικανοποίησης ή μη από το δημοτικό συμβούλιο της λύσης που προτάθηκε, μη ακύρωση της επίσκεψης του δημάρχου στην Αθήνα για τη προσπάθεια παραχώρησης στο δήμο από την Κτηματική Υπηρεσία του κτιρίου της Νομαρχίας εξ ολοκλήρου στο δήμο και .... μονοπώληση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης της πόλης στο εν λόγω ζήτημα.

Στο μεταξύ την ίδια μέρα σε ένα κτίριο της πόλης που ρημάζει από έλλειψη συντήρησης και στοιχειωδών παροχών,  στο κτίριο της πρώην ΔΕΠΚΑ νυν ΚΕΠΑΣ,  η εικονιζόμενη ανακοίνωση τοποθετεί την εστίαση των δρώμενων στην πόλη σε άλλο επίπεδο.
Έλλειψη πετρελαίου και συνακόλουθη αδυναμία σωστής λειτουργίας του χώρου για τη διενέργεια των μαθημάτων χορού της ΚΕΠΑΣ. Αρχική αναστολή των μαθημάτων για μία εβδομάδα. Το τηλ. προστέθηκε χειρόγραφα στην ανακοίνωση από τον επιστάτη του κτιρίου προκειμένου να μην μπαίνουν στον κόπο οι γονείς των μικρών μαθητών να μεταφέρουν τα παιδιά τους εκεί μετά το πέρας της εβδομάδας,  καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα είναι δυνατό να γίνει προμήθεια σε πετρέλαιο. Μέχρι τότε οι μεν εργαζόμενοι στο χώρο του 3ου ορόφου (που στέγαζε τη παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη της οποίας τα βιβλία τώρα στοιβαγμένα σε σάκους περιμένουν την τύχη τους), θα προσπαθούν να ζεσταθούν με ίδια μέσα, όσο για τα διαφυγόντα έσοδα από τα δίδακτρα των παιδιών μάλλον θα πρέπει να ενταχθούν στις παράπλευρες απώλειες της οργάνωσης του νέου Καλλικρατικού Δήμου που δείχνει πως για την ώρα έχει άλλες προτεραιότητες!!!
 Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ως Πρόεδρο για την Κοινωφελή  Επιχείρηση που  θα προκύψει από τη συγχώνευση των:
ΚΕΠΑΣ-Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού –Αθλητισμού Σερρών
ΚΕΚΑΣ-Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης Σερρών 
Κ.Ε.Ε.Κ(πρώην ΔΕΕΚ)-Κοινωφελής Επιχείρηση Επαγγελματικής Κατάρτισης
τον κ. Ζαχαρία Σούζα και Αντιπρόεδρο τον κ. Δημήτριο Βαλτσάνη.
 Οψόμεθα λοιπόν για τα έργα και της ημέρες της διοίκησής τους. Η προκάτοχός τους ωστόσο κ. Ευαγγελίδου άφησε γονείς και θεατές της υπέροχης παράστασης μπαλέτου με τίτλο «Καρυοθραύστης» των χορευτικών ομάδων που δόθηκε στο θέατρο ΑΣΤΕΡΙΑ στις  29/12/2010  με τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς ξέχασε την προγραμματισμένη παράσταση και δεν παρέστη ούτε να την παρακολουθήσει,  ούτε να στηρίξει-με τον τρόπο αυτό- την προσπάθεια που υλοποιήθηκε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της δασκάλας χορού κ. Όλγας Γιαζοβσκίχ και των πάνω από 100 μικρών μαθητριών της σχολής.

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Εξαρτημένη από την... πληροφορία η γενιά του Facebook

Διαβάζουμε και συμφωνούμε σήμερα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=376369&dt=05%2F01%2F2011#ixzz1A8lVOlHw και αποκαλύπτει πως η έλλειψη κινητών και υπολογιστών προκαλεί στερητικά συμπτώματα στους χρήστες που αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια στέρησης...

Η εισβολή στην καθημερινότητά μας διαφόρων προϊόντων της σύγχρονης τεχνολογίας είναι δεδομένη και λέγεται συχνά ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών, το σερφάρισμα στο Ιnternet, τα videogame, κτλ., έχουν πάρει για πολλούς ανθρώπους τη μορφή εξάρτησης. Διεθνής ομάδα ειδικών πραγματοποίησε έρευνα σε πολλές χώρες που αποδεικνύει αυτή την εκτίμηση και με επιστημονικό τρόπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν σε κάποιον άνθρωπο απαγορευτεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου, του υπολογιστή, της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, καθώς και άλλων συσκευών και υπηρεσιών της σύγχρονης τεχνολογίας, θα αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που εμφανίζουν όσοι προσπαθούν να σταματήσουν συνήθειες που προκαλούν εξάρτηση, όπως το κάπνισμα ή ακόμη και τα ναρκωτικά.

Η έρευνα έγινε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία με τους ερευνητές να ζητούν από φοιτητές 12 πανεπιστημίων να μη χρησιμοποιήσουν για 24 ώρες τα κινητά τους τηλέφωνα, τους υπολογιστές τους και τα ipods, να μη στείλουν e-mails, να μη σερφάρουν στο Ιnternet, να μην παρακολουθήσουν τηλεόραση, να μην ακούσουν ραδιόφωνο και γενικά να μείνουν μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές. Τους επιτράπηκε ωστόσο να χρησιμοποιούν «σταθερά» τηλέφωνα και να διαβάζουν βιβλία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι λίγες ώρες μακριά από τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών υπηρεσιών ήταν αρκετές για να οδηγήσουν στην εμφάνιση στερητικών συμπτωμάτων παρόμοιων με εκείνων που παρουσιάζουν όσοι προσπαθούν να σταματήσουν τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Ορισμένοι ανέφεραν ότι έπειτα από λίγες ώρες μακριά από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους είχαν αρχίσει να νιώθουν όπως οι χρήστες ναρκωτικών που αποφασίζουν να διακόψουν απότομα («μαχαίρι») τη συνήθειά τους. Αλλοι ανέφεραν ότι άρχισαν να νιώθουν όπως νιώθει κάποιος που ξεκινά μια δίαιτα. Οι ειδικοί μάλιστα έδωσαν ήδη όνομα σε αυτή την κατάσταση βαφτίζοντάς τη ως «διαταραχή στέρησης πληροφορίας».